„Kategorie rumu je tak rozmanitá, že si v ní každý najde svého favorita. A cesta je krásná a dlouhá. Já už svého našel a rád vám pomůžu najít toho vašeho.“

Lukáš Hanzl je profesionální barman a rumový expert, především je však ambasadorem jamajského rumu Appleton Estate a nealkoholických mixerů Fever-Tree. Má mnohaletou mixologickou praxi z různých koutů republiky (14 let strávil v předním pražském baru Tretter’s na postu barmana a manažera). Odvede perfektní práci za barovým pultem, ale spolehlivě se postará také o prezentace na téma „Svět rumů“.

Lukáš při degustacích rád dokazuje, že pití rumů je skutečný gastronomický zážitek. Gastronomii má totiž v krvi – jeho táta byl kuchař a sám se vyučil v oboru kuchař-číšník. Krátce po vyučení se ale na kurzu barmanství setkal s Milošem Tretterem a jeho život dostal úplně nový směr.

Cesty na vrchol od horského hotelu po legendární pražský bar

Svět koktejlů a luxusních nápojů Lukáše zcela pohltil a nepustil. V devadesátých letech proto nastoupil do koktejlového baru hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou, kam se sjížděli turisté zejména z Německa, kteří očekávali barmanskou show jako „na Západě“.

Pro Lukáše to byla skvělá škola, ale to hlavní mělo teprve přijít. Jednou totiž v Horizontu popíjel šéfbarman Tretter’s, jednoho z nejznámějších pražských barů. Na baru se oba pánové dali do řeči a už po pár týdnech byl Lukáš v Tretter’s na zkoušce.

V legendárním baru kousek od Staroměstského náměstí nakonec strávil dalších 14 let svého života. Podnik proslul svou prohibiční atmosférou, která kombinuje luxus a dekadenci. Lukáš začínal jako barback, ale postupně se učil od těch nejlepších z oboru. 

Velkou inspirací mu byl třeba Jiří George Němec, který se v Austrálii stal barmanem roku 2004. Dalším jeho vzorem byl slovenský barman Stano Vadrna, dnešní globální ambassador značky Nikka Whisky.

Ve stopách slavných barmanů: ambassadorem rumu 

Lukáš se v Tretter's stal hlavním barmanem a později dokonce manažerem podniku. A svoje zkušenosti teď využívá jako ambassador jamajských rumů Appleton Estate a nealkoholických mixerů Fever-Tree.

Lukáš pravidelně objíždí republiku a pořádá přednášky. Jejich hlavní součástí je degustace rumu, včetně párování s doutníky. 

Jeho oblíbený koktejl je Old Fashioned, kde se spojí Appleton Estate 12 Y.O., pár kapek Angostura Bitters, pomerančová kůra, čajová lžička vody a cukru, větší kvádr ledu.