Když se řekne Campari, každý si představí onen aperitivní alkoholický nápoj s jasně červenou barvou, intenzivním aroma a charakteristickou chutí, který se postupem času stal symbolem přitažlivosti i podmanivých zážitků. Málokdo však vzpomene na muže, jenž tento nápoj nejen vytvořil, ale propůjčil mu i své jméno. Tím mužem byl Gaspare Campari.

Dne 12. března 1828 se v italské obci Cassolnovo narodil Gaspare Campari. Tento pozdější velikán, jenž zasvětil svůj život výrobě nejrůznějších alkoholických nápojů, to již od počátku neměl příliš jednoduché. Narodil se jako desáté dítě do rodiny farmáře, a tak už od útlého věku musel začít pracovat. Jedna z doložených zmínek z jeho mládí pochází z roku 1842, kdy údajně připravoval nápoje v městečku Castelnuovo, a to konkrétně v podniku s názvem Bass Bar.

Trvalo to nakonec ještě více než dekádu, než roku 1860 vzniklo v malé italské obci Novara ono ikonické Campari, jak je známe dnes. Zrodilo se jako výsledek experimentů Gaspare Campariho, jenž představil světu zcela nový nápoj s nezaměnitelnou hořkou chutí a utajovanou recepturou, vznikající louhováním směsi hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce v alkoholu a vodě.

V roce 1867 se Gaspare Campari přestěhoval do Milána, kde si v samém centru města otevřel Caffé Ristorante Campari. Díky prestižní lokaci poblíž milánské katedrály se z Campari zanedlouho stal úspěšný aperitiv a zásadní součást milánských společenských akcí. K významnějším změnám následně došlo, jakmile převzal vedení společnosti jeho syn Davide Campari, který byl stejně jako jeho otec pokrokovým vizionářem. Toho si lze všimnout nejen podle důrazu, jaký kladl na propagaci, ale také podle otevření výrobního závodu v obci Sesto San Giovanni. Místo bylo totiž pečlivě vybráno s ohledem na jeho národní a mezinárodní železniční spojení, díky němuž se mohla značka dostat blíže k mezinárodní klientele.

Campari dodnes zůstává součástí řady klasických koktejlů, mezi nimiž najdete Negroni, Garibaldi, Boulevardier, Americano, Jungle Bird nebo High Society. Dokonalé spojení však přichází již skrze zdánlivě prostou kombinaci Campari Soda.

Ta je dostupná už od roku 1932 v ikonických lahvičkách, za jejichž designem stoji italský futuristický umělec Fortunato Depero.

Text: Jiří Naller, Tomáš Mozr
Foto: Campari, Anna Postnikova