Létu již definitivně odzvonilo, chuť na lahodný koktejl však zůstává. Následující receptury jsou perfektní volbou do počasí, kdy by ven ani psa nevyhnal. Místo barové židle se tak usaďte v pohodlném křesle a vychutnejte si některý z podzimních drinků. A kdo ví, třeba vám i napovíme, co s letošní úrodou.

Jablka se špetkou zázvoru

Palírna rumu Diplomático leží na úpatí pohoří And ve Venezuele, kudy protéká ta nejčistší voda. Její poloha byla pečlivě vybrána také z důvodu blízkosti k třtinovým plantážím a hlavním cukrovarnickým závodům v této oblasti. Společnost Destilerías Unidas S. A., pod jejíž hlavičkou rumy Diplomático vznikají, tak má přehled o každé výrobní fázi od sklizně cukrové třtiny až po samotnou destilaci a zrání. 

Etiketu každé láhve zdobí portrét Dona Juancha, aristokrata, který svůj život zasvětil cestování a objevování nových destilátů. Na jeho osobnost odkazuje i Diplomático Mantuano, což lze přeložit jako „místní vznešený muž“. Neméně vznešený je i samotný rum; směs lehkých i těžkých rumů, jež zrály až osm let, tvoří mimořádně vyvážený destilát s komplexní chutí. Ten se perfektně hodí ke kombinaci s jablečnou šťávou, kterou v podzimním sychravém počasí skvěle doplní lehká štiplavost zázvorového piva.

• 40 ml Diplomático Mantuano
• 40 ml jablečné šťávy (nefiltrované a přírodní)
Fever-Tree Ginger Beer
• jablečná křížala 

Postup:
Přímo do skla – naplňte sklenici typu highball ledem a nadávkujte rum a jablečnou šťávu. Lehce promíchejte lžičkou a dolijte sklenici zázvorovým pivem. Opět lehce promíchejte a ozdobte kouskem sušeného jablka. 

Koktejl si můžete připravit i v horké variantě na zahřátí. Jablečnou šťávu ohřejte, přidejte rum a nalijte do porcelánového šálku. Dolijte zázvorovým pivem.

Diplomático Mantuano

Ve znamení dýně

Wild Turkey pochází z vrcholu stejnojmenného kopce ve městě Lawrenceburg v Kentucky, kde se vyrábí již 75 let. Tento bourbon vzniká z tajného poměru kukuřice, žita a sladového ječmene, původního kmenu kvasinek a vody z řeky Kentucky. Destilát poté zraje v silně vypálených sudech. Díky tomu se vyznačuje výrazným, a přesto jemným charakterem. 

Wild Turkey 101 je lety prověřená ikona. Vyrábí se přes 60 let stále stejným, osvědčeným způsobem. Bourbon zraje 6–8 let v sudech z amerického bílého dubu vypálených na stupeň 4, tzv. alligator char. Díky vyššímu podílu žita a vyšší síle (50,5 %) má nezaměnitelný charakter a příjemný říz. Obsažená kukuřice bourbonu dodá jemnost a vyváženou chuť, kterou v sezóně můžete díky dýňovému cordialu doplnit o další rozměr. Když navíc doplníte drink sodou, získáte osvěžující koktejl s máslovými tóny a plným tělem.

• 40 ml Wild Turkey 101
• 50 ml dýňového cordialu
• soda

Postup:
Nejprve připravte dýňový cordial – oloupejte, očistěte a nakrájejte na malé kostičky dýni Hokkaidó. Dejte opéct nasucho do hrnce, aby trochu zhnědla. Následně přidejte 1,5 litru vody a uvařte do změknutí. Přisypte 1 kg cukru krystal a 20 g kyseliny citronové. Chvíli nechte vše společně povařit a jakmile se začne dýně rozpadat, stáhněte z plotny. Po vychladnutí sceďte a poté ještě jednou přes plátno. 

Koktejl připravíte přímo do skla – sklenici typu highball naplňte ledem a nadávkujte bourbon a dýňový cordial. Lehce promíchejte lžičkou a dolijte sodou. Opět lehce promíchejte a servírujte. 

Wild Turkey 101

Na vlně meruněk

Historie značky Godet sahá až do 16. století, kdy nizozemský obchodník Bonaventura Godet založil v přístavu La Rochelle obchod se solí a vínem. Jako jeden z prvních svá vína také destiluje to, aby snížil náklady na dopravu. O dvě století později se podnikání rodiny Godetových natolik rozrostlo a ustálilo, že Gédéon Louis Godet nechal značku Godet Freres Cognac registrovat. Také v současnosti zůstává značka Godet 100% rodinným podnikem, o jehož dědictví se stará již 15. generace.

Koňak Godet V.S. Classique vzniká z hroznů z oblastí Fins Bois a Bons Bois. Zraje tři roky v dubových sudech, tedy o sedm měsíců déle, než je minimální stanovená doba pro kategorii V. S. Jedná se o lahodný koňak s aroma a chutí čerstvé hrušky a vanilky, jež je doplněna o podtóny kůže, které následně pozvedne spojení sušených meruněk a suchého bílého vína La Felce Felcebianco.

• 50 ml Godet V. S. Classique
• 30 ml meruňkového negusu

Postup:
Jako první si připravte meruňkový negus. 200 g sušených meruněk zalijte 700 ml bílého vína La Felce Felcebianco a nechte 2 dny macerovat. Poté slijte a případně doslaďte. Meruňky ponechte stranou na ozdobu.

V míchací sklenici jemně promíchejte koňak a meruňkový negus a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobte macerovanou meruňkou.

Godet V.S. Classique

Švestkové štěstí

Zakladatel japonské značky Nikka Masataka Takecuru se umění výroby whisky naučil přímo ve Skotsku, kam v roce 1918 odcestoval. Po návratu do Japonska v roce 1923 působil ve společnosti Kotobukiya (dnešní Suntory), pro niž vybudoval první japonskou palírnu whisky, Yamazaki Distillery. Svou vlastní firmu, Dai Nippon Kaju (dnes Nikka Whisky Distilling), pak založil roku 1934. O šest let později byla na trh uvedena první whisky Nikka

Nikka From the Barrel tvoří blend sladových a obilných whisky, jež pochází z obou funkčních palíren společnosti Nikka. Při jejich staření se využila celá škála sudů, od těch po bourbonu přes sherry až po zcela nové. Po smísení je whisky znovu uložena do sudu – tím se liší od jiných blended whisky, jež se nechávají dozrát v nerezových tancích. Tento rozdíl se promítl také do názvu, From the Barrel. V intenzivní chuti této whisky se mimo jiné v závěru projevují ovocné tóny, a to zejména sušené švestky a broskve. Není proto divu, že se ona síla whisky a její nasládlý profil dokonale pojí se sladkokyselou chutí švestkového shrubu.

• 50 ml Nikka From the Barrel
• 20 ml švestkového shrubu
• soda

Postup:
Začněte švestkovým shrubem. Švestky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do velké sklenice s patentem, přidejte 100 g cukru a 500 ml balzamikového octa. Nechte uležet tři týdny. 

Koktejl se připravuje přímo do skla – sklenici typu collins naplňte ledem a nadávkujte whisky a švestkový shrub. Jemně promíchejte lžičkou a dolijte sodou. Opět promíchejte a servírujte. 

Nikka From the Barrel

Svařák jinak

Také Grand Marnier, likér s příchutí pomerančů, má za sebou dlouhou historii. Na úplném začátku stál Jean Baptiste Lapostolle, který ve Francii vybudoval palírnu ovocných likérů. Jeho vnučka se vdala za Louis-Alexandre Marniera, jehož rodina obchodovala s vínem. Spojením obou rodin vznikl La Maison Marnier Lapostolle. A odtud už to byl jen krůček k odvážnému spojení koňaku s pomeranči z Karibiku. Tak roku 1880 vznikl Grand Marnier, který se dodnes vyrábí podle původní receptury. 

Základem likéru je koňak v kombinaci s esencí z divokých tropických pomerančů a dalších přísad. Pomeranče odrůdy Citrus Bigaradia pochází z vlastních karibských plantáží rodiny Marnier-Lapostolle. Směs následně odpočívá v sudech z francouzského dubu. 

• 20 ml Grand Marnier Cordon Rouge
• 150 ml červeného vína
• 20 ml pomerančové šťávy
• koření (badyán, skořice, kardamom, hřebíček)

Postup:
V rendlíku povařte víno s pomerančovou šťávou a kořením. Do svařeného vína přilijte likér Grand Marnier, zamíchejte a podávejte v porcelánových šálcích. 

Grand Marnier Cordon Rouge

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova