Prémiového rumu je na cukroví škoda a stačí tuzemák ze sámošky? Tak to jste ještě neochutnali rozinkové koule, kde sušené ovoce ladí s nasládlým venezuelským rumem Diplomático, nebo mandlové sušenky s jamajským rumem Blackwell, který dodá cukroví příjemné, ale výrazné rumové aroma. Recepty na vánoční cukroví připravili Pavla Janečková Hájková z Vintage Kitchen a náš rumový ambasador Lukáš Hanzl.

Jaké jsou nejvhodnější prémiové rumy do vánočního cukroví?


Když vybíráte rum do cukroví, je to podobné jako výběr masa na steak. Čím kvalitnější surovina, tím lepší bude celek. Představte si rozdíl mezi biftekem z kvalitního vyzrálého hovězího z mladých argentinských býčků na jedné straně a steak z předního hovězího, které si koupíte v chlaďáku v supermarketu na straně druhé. Steak uděláte z obou surovin, ale mnohem více si pochutnáte na tom prvním.

Prémiové rumy mají široké spektrum chutí, které můžete kombinovat s ingrediencemi v cukroví. Například Diplomático Mantuano má lehké medové tóny a příchuť kandovaného ovoce. 7letý rum Angostura chutná po vanilce a ucítíte datle a oříšky. Tyto rumy se výborně propojí a umocní chuť cukroví, kde se používá med, ovoce, datle nebo oříšky.

Jamajské rumy jsou spíše sušší a mají výrazné rumové aroma, v cukroví (nebo také třeba zmrzlině) ucítíte pořádnou chuť rumu. Výbornou volbou je 8letý rum Appleton, který má sušší a výraznou, skoro až ostřejší chuť. Hampden se vyrábí takzvanou divokou fermentací a má vysoký obsah aromatických esterů, což mu dává silnou rumovou chuť i vůni.

Rozinkové koule s rumem Diplomático Reserva Exclusiva


Ingredience:

  • 100 ml rumu Diplomático Reserva Exclusiva
  • 150 g rozinek
  • 150 g vlašských nebo pekanových ořechů
  • 150 g třtinového moučkového cukru
  • 150 g strouhané hořké čokolády
  • 50 g másla


Postup:

Minimálně na jednu noc nechte rozinky máčet v rumu. Pokud máte dostatek času, klidně je dejte odležet na 3–5 dní a podle potřeby dolévejte rum. Při delším macerování bude chuť mnohem intenzivnější. Když jsou rozinky naložené, udělejte si těstíčko. Utřete máslo s cukrem, pak přidejte namleté ořechy, naložené rozinky a polovinu čokolády a uválejte kuličky. Ty pak obalujte ve zbylé čokoládě.

Višňové koule s rumem Equiano


Ingredience:

  • 20 višní naložených v rumu
  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu Equiano
  • 250 g nadrcených sušenek Lotus
  • kakao nebo hořká čokoláda na obalování


Postup:

Vezměte višně naložené v rumu a nechte je okapat. Mezitím utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte 2 lžíce rumu a nadrcené sušenky. Celou směs promíchejte a začněte z ní odebírat menší kousky, do kterých zabalíte višně. Koule pak ještě obalte v kakau nebo nastrouhané hořké čokoládě. Nakonec nechte alespoň 14 dní odležet.

Mandlové sušenky s rumem Blackwell


Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g mandlí na plátky
  • 50 ml rumu Blackwell
  • 2 žloutky
  • 250 g moučkového cukru
  • ½ lžičky tlučeného hřebíčku
  • kůra z 1 citronu


Ingredience na potření:

  • 1 žloutek
  • 2 lžičky rumu Blackwell
  • mandlové plátky


Postup:

Smíchejte v míse všechny ingredience na těsto. To pak nechte přes noc odpočívat v lednici. Druhý den ho na pomoučněném vále vyválejte a vykrojte kolečka. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je žloutkem utřeným s rumem. Sušenky posypte mandlovými plátky a 12 minut pečte v troubě při teplotě 150 °C.

Ořechové tyčinky s rumem Botran Cobre


Ingredience na základ:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g třtinového moučkového cukru
  • 70 g třtinového cukru muscovado
  • 2 lžíce rumu Botran Cobre
  • 1 bílek


Ingredience na polevu:

  • 100 g moučkového třtinového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 bílek


Postup:

Mleté vlašské ořechy smíchejte s cukrem muscovado, moučkovým cukrem, bílkem a rumem. Lehce poprašte vál třtinovým moučkovým cukrem a těsto vyválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Vykrojte čtverečky nebo obdélníky a pusťte se do přípravy polevy. V misce umíchejte bílek s třtinovým moučkovým cukrem a citronovou šťávou do husté pěny. Jednotlivé kousky potřete polevou a ozdobte kandovaným pomerančem nebo ořechy. Nechte přes noc zaschnout.

Vaječný likér s rumem Appleton od Lukáše Hanzla


Ingredience:

  • 3 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 500 ml rumu Appleton 8 Y.O. Reserve
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce medu
  • 1 nastrouhaný muškátový oříšek


Postup:

V hrnci si zahřejte mléko a smetanu s vanilkou, cukrem, medem a nastrouhaným muškátovým oříškem na mírném plameni. V míse mezitím rozšlehejte žloutky a přidejte trochu mléka, které se vám vaří vedle, a zase rozšlehejte. Směs nalijte do hrnce k ostatním surovinám, zvyšte plamen a zahřívejte do zhoustnutí. Směs nepřivádějte k varu. Jakmile má vaječný likér správnou konzistenci, vlijte do něj půl litru rumu Appleton. Nápoj podávejte teplý, nebo ho nechte zchladnout.

Text: Warehouse #1, Pavla Janečková Hájková (Vintage Kitchen)
Foto: Pavla Janečková Hájková