Napříč kalendářem najdeme celou řadu významných dnů, kdy můžete narazit i na takové zvláštní svátky, jakými jsou Den nošení ponožek, Den gumových medvídků nebo Den suchého zipu. Vedle takovýchto svátků se tedy Mezinárodní den rumu nezdá až jako taková výstřednost. Kdy se ale slaví a proč mají vlastně milovníci rumu možnost slavit během léta hned dvakrát?

Zatímco Světový den rumu (World Rum Day), s nímž přišel v roce 2019 redaktor World Rum Guide Paul Jackson, proběhl již v červenci, Mezinárodní den rumu připadající na 16. srpen na svou příležitost k oslavám teprve čeká. Jeho kořeny jsou navíc oproti červencovému svátku přece jen hlubší, neboť je odvozen od amerického National Rum Day. Rok od roku tak stále přibývá příznivců, kteří se v druhé polovině léta znovu sejdou, aby oslavili tuto jedinečnou příležitost, jak vzdát hold oblíbenému rumu.

Jak si vybrat rum

„Kdekoli najdeme rum, najdeme akci, někdy krutou, někdy hrdinskou, jindy humornou, ale vždy zajímavou a plnou energie.“  Tento výrok, s nímž přišel americký autor a továrník Charles William Taussig, lze považovat za jeden z nejvýstižnějších citátů o rumu. Třebaže se však o rumu hodně mluví, ne každému je známo, jak se rum rozděluje a podle čeho by si měl vybírat. Vymezení rumové kategorie je totiž značně nepřesné. V minulosti byl rum klasifikován různě, ať už šlo o dělení podle stylu (španělský, britský, francouzský), podle daného regionu, podle doby zrání, podle barvy či případně podle jeho síly (tzv. overproof rumy). Tato pojetí nicméně často vycházely z mylných či minimálně nejednoznačných informací a stereotypů. Vezme-li v úvahu například spojení s barvou, narazíme na převládající asociace, že světlý rum má být lehčí, zlatý rum bude disponovat středním tělem, zatímco tmavé rumy budou velmi plné a bohaté na chuť. Lidé si ale neuvědomují, že barva rumu je irelevantní, protože se mění, když je rum zředěn kupříkladu vodou. Může být také přefiltrován nebo upraven do jakéhokoli rozsahu přidání karamelového barviva. Každý rum, včetně stařeného, může být tudíž vyroben bílý, zlatý či zcela tmavý. A tak bychom mohli uvažovat i v dalších ohledech.

K lepšímu porozumění a snazšímu výběru tak v roce 2015 přispěl Luca Gargano, když vytvořil novou klasifikaci rumu. Základem této nové klasifikace je dostatečně transparentní uvedení původu rumu, vstupní suroviny i destilačního zařízení. Klíčovým faktorem pochopitelně zůstává, že se musí jednat o destilát z cukrové třtiny, který se destiluje z fermentované melasy jako vedlejšího produktu při výrobě cukru nebo ze šťávy získané drcením třtiny, přičemž někdy využívá rovněž koncentrovaný sirup, který se lépe uchovává pro pozdější zpracování. Jedním z důležitých aspektů je též metoda destilace, kdy ještě před přibližně sto lety neexistovaly velké multi-kolonové destilační systémy, které v současnosti převládají nad tradičnějším typem destilačních zařízení a které nedávají vždy dostatečnou příležitost k tomu, aby se adekvátně projevila jak vstupní surovina, tak fermentační proces.

Jak oslavit Mezinárodní den rumu

Možností, jak si můžete vychutnat Mezinárodní den rumu, se nabízí hned několik. Můžete zůstat buď v prostředí domácím, nebo se vydat za dobrodružstvím do baru. Na jedné straně si můžete vychutnat sklenku rumu od své oblíbené značky, případně se můžete rovnou vydat na spanilou rumovou cestu za poznáním několika nových vzorků, na stranu druhou můžete oprášit své koktejlové znalosti a vybrat si některý z klasických koktejlů, jako jsou Daiquiri, Cuba Libre, Mojito, Mai Tai, Piña Colada, Planter’s Punch, Dark & Stormy a mnoho dalších.

Jak je zřejmé, Mezinárodní den rumu je více než pouhým svátkem. Tento den představuje možnost vychutnat si chuť léta a přítomného okamžiku, jenž vždy nejlépe chutná můžete-li jej sdílet. Jak tedy nejlépe oslavit Mezinárodní den rumu? Přece se sklenkou rumu v ruce v kruhu vašich blízkých.

Text: Tomáš Mozr
Foto: Hampden Estate, Diplomático, Appleton Estate