Irská káva je charakteristický, ikonický teplý míchaný nápoj, který rafinovaně kombinuje kávu s destilátem. Káva má stejně jako alkohol svou bohatou historii plnou ambivalentních postojů, kdy se potýkala se zákazy či cejchem jakéhosi „hořkého vynálezu z rukou Satana.“ Na druhou stranu můžeme v současnosti hovořit o kávě jako o jednom z nejrozšířenějších nápojů na světě. Vzhledem k jistým vývojovým paralelám mezi kávou a alkoholem se tedy přirozeně nabízí polemika o kombinacích těchto dvou nápojů, mezi nimiž jednu z hlavních rolí hraje Irská káva.

Historie horkých kávových nápojů, které byly zdobeny navrch smetanou, se datuje bezmála do poloviny 19. století. Zdaleka nejznámější spojení cukru, tuku, alkoholu a kávy však představuje Irish Coffee, jenž se původně označovalo též jako Gaelic Coffee. Na rozdíl od ostatních podobných nápojů ale jeho kouzlo tkví v načasování a skvělém marketingu.

Ne brazilská, ale irská

Vše začíná nepříznivým počasím a osobností irského šéfkuchaře a barmana jménem Joe Sheridan, který toho času pracuje v restauraci, ležící poblíž konečné stanice transatlantických hydroplánů ve Foynes. Sem od konce 30. let 20. století směřovaly díky mezinárodní letecké společnosti Pan Am jedny z prvních komerčních letů z New Yorku a s nimi i řada prominentních pasažérů. Nicméně první nonstop servis letů z New Yorku se váže až k 22. červnu 1942. Průměrný let tehdy trval přes 25 hodin a byl vzhledem k primitivním letadlům velmi náročný. Vznik Irish Coffee je tudíž pochopitelně spjatý s promrzlými a unavenými cestujícími, kteří se údajně v roce 1942 museli z důvodu špatného počasí vrátit zpět do Irska a vyčkat na příznivější podmínky. Personál restaurace byl o návratu cestujících informován, a tak pro ně mohla být připravena horká káva, do níž Sheridan přidal trochu whiskey na „zahřátí“. Traduje se, že název se zrodil, když k němu jeden z pasažérů přišel, aby mu poděkoval, a zeptal se jej, zda použil brazilskou kávu, načež Joe ve vtipu odvětil: „Ne, to byla irská káva!“

Irská cesta za americkým snem

Skutečným zlomem v historii Irish Coffee byl nicméně až rok 1947, když jej prý poprvé ochutnal cestopisec Stanton Delaplane, píšící pro San Francisco Chronicle. Byl to on, kdo irské kávě zajistil její místo na výsluní díky častým zmínkám ve svém sloupku. Důležitějším faktorem ovšem je, že se o Irské kávě zmínil ve svém oblíbeném sanfranciském podniku Buena Vista Café, kde se jej také pokusili znovu připravit. Správné řešení bylo nalezeno až po cestě do Irska a po konzultaci s místním starostou a majitelem mlékárny Georgem Christopherem, který doporučoval dva dny starou smetanu, aby lépe držela na hladině.

Padající rekordy

Ať už za úspěchem Irish Coffee v Buena Vista Café stojí dlouhé úsilí či snad fakt, že v něm byl nejpozději od roku 1952 zaměstnán Joe Sheridan, pravdou zůstává, že tento podnik dnes servíruje do svých typických gobletů přes 2000 irských káv za den. Popularita irské kávy byla v Buena Vista Café dokonce natolik enormní, že již v roce 1953 patřily tamní prodeje irské whiskey k jedněm z největších na světě.

Nejnáročnější den v historii ale byl z hlediska Irské kávy při konání Super Bowlu v roce 1982. Tenkrát proti sobě stáli týmy Miami a sanfranciští 49ers. V průběhu denní směny tehdy spotřebovali tři barmani 109 lahví whiskey, zatímco večerní směna od pěti odpoledne až do zavíračky potřebovala dalších 104 lahví. Když uvážíme, že údajně vychází 29 drinků na láhev, zjistíme, že bylo servírováno přes 6000 koktejlů za den, konkrétně 6 177 irských káv.

Správná Irská káva

V případě Irish Coffee je podstatné nezapomínat, že se jedná o horký nápoj, kdy se onen „kolárek“ smetany nikdy nemíchá a drink z whiskey, kávy a cukru se pije pouze skrze smetanu.

Do irské kávy je rovněž potřeba zvolit správnou whiskey, takovou, která nebude s kávou soupeřit, ale dokonale její chuť doplní. Proto řada předních baristů doporučuje do irské kávy Bushmills Black Bush. Tento speciální blend s 80 % sladové whiskey, jež zrála v sudech po oloroso sherry, totiž poskytuje náležitou komplexnost a jemnost, jak uvádí Ondřej Hurtík, Barista roku 2016. „V koktejlu pak díky Bushmills Black Bush vynikají ovocné tóny sušených jablek, sladké tóny rozinek a lehký nádech po sherry, který se dokonale snoubí s filtrovanou kávou,"  dodává Ondřej Hurtík.

Pro přípravu budete potřebovat: 


Postup naleznete ve videu níže.



Text: Tomáš Mozr
Foto: Bushmills, Warehouse #1