Tento svátek je známý po celém světě a dodržují jej třeba v USA, Franci nebo v Africe. Mnoho lidí se domnívá, že za tímto svátkem stojí Sovětský svaz, který takto propagoval pohled na moderní socialistickou ženu. Ovšem ve skutečnosti za svátkem stojí Organizace spojených národů (OSN). Od roku 2004 u nás tento svátek, který připadá na 8. března, označujeme jako „významný den“. V některých státech jde dokonce o státní svátek.

Mezinárodní den žen měl důležitý význam především v počátcích 20. století, kdy neměly ženy zdaleka taková práva a potýkaly se s mnoha nevýhodami ať už v zaměstnání, nebo v běžném životě.

O rovnoprávnost se zasloužily především ženy ze západních států, jako je Amerika nebo Velká Británie. Ženy zakládaly spolky, rozdávaly letáčky, psaly články a snažily se upravit pohled na ženy jako na rovnocenné bytosti. Ženy se angažovaly v odborech, a když nastal nějaký problém, neváhaly stávkovat, a tak se dostáváme ke vzniku tohoto svátku.

V roce 1908 propukla v Americe stávka newyorských švadlen, za které se postavila Americká socialistická strana. Prvním dnem oslav byl stanovený 28. únor 1909, a začala se tak šířit myšlenka Mezinárodního dne žen. Bohužel, tento svátek byl po druhé světové válce „zneužit“ ve jménu propagandy a bujarých oslav. I proto možná po roce 1989 částečně upadl v zapomnění. I dnes si jej tudíž řada lidí spojuje se Sovětským svazem a svátek se ne vždy těší příliš velké oblibě.

Neměli bychom však zapomínat na důvod, kvůli kterému tento svátek vznikl. Je nutné ocenit a uvědomit si, jaký kus cesty ženy urazily, aby mohly mít svá práva. Proto neváhejte a obdarujte své drahé polovičky, maminky, babičky, dcery, tety, kamarádky a zkrátka všechny důležité ženy ve vašem životě.

Radost jim může udělat například Gancia Prosecco Rosé D.O.C. Extra Dry, které bylo v roce 2020 nově zařazeno do apelace Prosecco D.O.C., a představuje tak zcela novou kategorii. Po letech výroby růžových šumivých vín již tedy nově mohou tato vína nést označení Prosecco.

Text: Jiří Naller, Tomáš Mozr
Foto: Diplomático, Anna Postnikova