Dne 22. 2. milovníci tequily slaví mezinárodní den Margarity. Jde o jeden z nejslavnějších večírkových koktejlů na bázi tequily. Je velmi populární především v USA a Mexiku a patří do top desítky nejpopulárnějších a nejprodávanějších koktejlů vůbec. První písemná zmínka o koktejlu s názvem Margarita vyšla v prosincovém čísle magazínu Esquire v roce 1953.

Základní složkou je tequila blanco, tedy stříbrná, která si ze všech druhů tequil zachovává nejvýraznější chuť agáve. Ideální volbou pro Margaritu tak může být například Cabrito Blanco, což je nezrající tequila ze 100 % agáve, kterou vyrábí Casa Centinela v Los Altos mexického státu Jalisco. Dalšími ingrediencemi, které v Margaritě nesmí chybět, jsou pomerančový likér (doporučujeme Grand Marnier), čerstvá limetková šťáva, sůl a led

Dodnes bohužel nevíme, jak a kdy přesně tento koktejl vznikl. Máme jen několik legend a sami si musíme vybrat, která je ta pravá. 

Jednou z prvních a asi také nejznámějších legend je příběh, ve kterém tento populární koktejl vymyslel barman Don Carlos Orozco v roce 1941. Ten experimentoval a vytvářel nové míchané drinky, až jednou do jeho podniku přišla známá místní celebrita Margarita Henkel. Ta chtěla ochutnat něco nového, a tak ji namíchal jeho nejpovedenější výtvor, který následně pojmenoval po ní. 

Další, a přece jen věrohodnější, legendou je příběh, ve kterém měl být koktejl Margarita španělskou verzí anglického jména Daisy. Autorem byl podle mexické oficiální zpravodajské agentury Notimex Francisko Morales, přezdívaný Pancho. Stát se tak mělo 4. července 1942 v mexickém Tommy's Place Baru, kam vstoupila jakási lady, která toužila po koktejlu Magnolia. Z Moralesových vzpomínek vyplývá, že si pamatoval pouze pomerančový likér, ale o dalších ingrediencích neměl ponětí. Vsadil proto na kombinaci tequily, pomerančového likéru a limety, tedy na úplně jinou květinu – Daisy. Ve světě míchaných nápojů se pojmem Daisy označují všechny míchané nápoje, které obsahují destilát, likér a citrusy. Je tedy velmi pravděpodobné, že koktejl Margarita vznikl právě překladem tohoto názvu, který v češtině přeložíme jako sedmikráska. 

Ingredience

Postup 

Všechny ingredience postupně dávkujeme do šejkru. Protřepeme a poté přecedíme do koktejlové sklenice na stopce (vhodná je buď sklenice typu coupette nebo na Martini). Zdobíme osminkou limetky pro případné dokyselení. Běžně se můžete setkat se servírováním, kdy je okraj sklenice opatřen slanou krustou. Ta vzniká jednoduše navlhčením okraje sklenice limetkou a následným obalením v krystalcích soli. 

Text: Tomáš Mozr
Foto: Anna Postnikova