Kde se o vás perfektně postarají? Tuto otázku zodpovědělo nedávné české finále barmanské soutěže Nikka Perfect Serve. Na rozdíl od běžných barmanských soutěží, v nichž hlavní roli hraje koktejl, zde porota hodnotí zejména úroveň pohostinnosti, ale také schopnost barmana se vypořádat s nečekanými situacemi a náročnými hosty. Nejlépe si vedl Honza Vlasák z pražského podniku Liquid Office.

Honza Vlasák

Tvůrcem netradičního klání, jež se poprvé uskutečnilo v roce 2010, je slovenský barman a Nikka Brand Hospitality Advocate Stano Vadrna. Ten se značkou Nikka spolupracuje dlouhodobě a zaměřuje se na japonský styl barmanství a pohostinnosti: omakase a ichi-go ichi-e. První termín vyjadřuje důvěru hosta v kuchaře či barmana tím, že podobu svého pokrmu nebo nápoje nechává plně v jeho rukou. Druhý pojem lze přeložit jako „teď a tady“ a zaměřuje se na plné prožití přítomného okamžiku. Obojí se promítlo i do podoby Nikka Perfect Serve.

Stano Vadrna

Výběr finalistů

Začátek je stejný jako u každé jiné soutěže. Barmani a barmanky, kteří se chtěli zapojit, měli za úkol vytvořit koktejl na bázi některého z produktů japonské značky Nikka. Tu už dávno netvoří pouze whisky, i když je nadále její vlajkovou lodí, ale také gin a vodka. Recepturu signature drinku měl doprovázet příběh naplňující zadání letošního ročníku, Discovery.

Z přihlášených barmanů pak porota na základě zaslaných receptur vybrala desítku finalistů, mezi nimiž převládali zástupci z Prahy. Výjimku tvořili Jan Lukas z budějovického Café Datel a Jaroslav Štrunc z plzeňského baru My Friends. Ti všichni se v úterý 20. září sešli ve sky baru Casablanca pražského hotelu President, aby prověřili nejen sílu svého soutěžního koktejlu, ale také stylu práce, komunikačních dovedností a v neposlední řadě znalostí o značce. O letošním výherci rozhodovala trojice porotců: vítěz předchozího ročníku Nikka Perfect Serve Michael Hanák, barový historik Tomáš Mozr a prezidentka Ladies Whisky Clubu Mirka Kverková.

Kryštof Hordina, finalisté, porota a Stano Vadrna

Nečekaná setkání

Rozlosování pořadí finalistů a následně samotná soutěž neprobíhaly pod dohledem státního notáře, ale brand managera značky Nikka pro Česko Kryštofa Hordiny a již zmiňovaného Stana Vadrny. Ti měli především za úkol dohlédnout na porotce, aby nevypadávali z role. Nyní se dostáváme k odlišnosti Nikka Perfect Serve od všech ostatních barmanských soutěží. Zatímco jinde porota spořádaně čeká, až barman namíchá a představí svůj drink i značku, zde se musí vžít do některé z předem daných postav.

„Každá země dostane pro národní finále od hlavního organizátora soutěže zadání na určité typy hostů, řekněme jakousi výchozí situaci. Na základě toho jsme spolu se Stanem vymysleli konkrétní trojici postav, které si jednotliví porotci již doladili dle svého. Barmani se tak museli popasovat například s hluchoněmým párem, arogantním businessmanem, opilou koulařkou nebo hostem, který si spletl dámu vedle sebe se striptérkou. Zkrátka je čekal takový téměř obvyklý večer v baru,“  vysvětluje roli poroty Kryštof Hordina.

Produkty značky Nikka

Každý ze soutěžících měl patnáctiminutový limit, během něhož se musel nejen postarat, ale především zvládnout trojici nečekaných hostů. Za barem přitom nesměl mít kromě ingrediencí na svůj signature drink nic – ani vlastní barmanské vybavení, ani sklo. V ideálním případě měl barman rozjařeným porotcům, kteří si své role vysloveně užívali, namíchat soutěžní koktejl, dále na místě vymyšlený twist a naservírovat whisky v porotcem preferované podobě. Do hodnocení se pak promítlo, jak se finalista vypořádal s mnohdy nepříjemnou situací, ale svůj vliv měly také chuť koktejlů a správnost servisu.

Z Havaje rovnou do Neapole

Nejlépe se s řadou překážek vyrovnal Honza Vlasák z pražského baru Liquid Office. Nenechal se rozhodit porotou hrající si na trojicí hostů, kteří právě dorazili na Havaj a chtěli se „teď a tady“ naučit tanec Hula Hula. Jednoduše tedy do přípravy drinků zapojil nejen ruce, ale také boky.

Honza Vlasák připravuje koktejl s tančící porotou

„Mirka chtěla lehčí ovocný drink, takže jsem jí připravil svůj soutěžní koktejl. Kombinaci mezi Ramos Gin Fizz a Whisky Highball postavenou na whisky Nikka from the Barrel, yuzu pyré, rýžové smetaně, vodě z pomerančových květů a dolitou sodou. Michaelovi jsem namíchal exotický drink z whisky Nikka Days a mandarinkového pyré. A Tomáš, který si žádal whisky na led s trochou vody a soli, aby mu to připomnělo oceán, ode mě dostal Old Fashioned s kapkou slaného roztoku,“  popisuje svou čtvrthodinu za soutěžním barem Honza Vlasák.

Honza Vlasák

A jaké byly jeho bezprostřední pocity? „Byla to velká zkušenost a také zábava. Šel jsem na řadu až osmý, takže jsem měl možnost sledovat své kolegy, ale trému jsem neměl. Role a situace se tak měnily, že se na to podle mě zkrátka nedalo připravit. Podařilo se mi ale docela rychle naskočit na stejnou vlnu s porotou a cítil jsme se dobře. Prostě další večer v baru,“  uzavírá Honza.

Vítěze nyní čeká příprava na globální finále, které se odehraje na konci listopadu v italské Neapoli. S dalšími třinácti barmany z celého světa se utká o výhru, kterou je cesta do Japonska, návštěva palíren Joiči a Mijagikjó a tour po nejlepších tokijských barech. Držme Honzovi palce!

Honza Vlasák

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova