Český Krumlov se jakožto kulturní a turistické centrum jižních Čech může od konce května pyšnit novým klenotem, a to zrekonstruovaným domem v Rooseveltově ulici č. 33. V jeho prostorách se totiž nově nacházejí jednak ultra prémiové apartmány a jednak bistro Topinka, které je otevřeno od 26. května.

Historie domu v Rooseveltově ulici, který opanuje číslo 33, sahá až do poloviny 16. století, třebaže současné pojetí budovy projevuje na první pohled daleko novodobější atributy, za něž vděčí radikální přestavbě z roku 1929. Pro vývoj tohoto domu je ovšem mnohem důležitější rozhodnutí majitelů společnosti Ultra Premium Brands začít zde provozovat ubytování a bistro v takové podobě, která poskytne návštěvníkovi možnost si pohodlně a bez kompromisů vychutnat jeho pobyt ve městě. Za tímto účelem byl angažován osvědčený architekt Marek Sodomka, jenž rovněž stojí za interiérem prodejny Warehouse #1 v pražském Karlíně, která byla oceněna jako Prodejna roku 2012.

Výsledkem jsou tak nejen prostorné apartmány s moderním pojetím interiérů citlivě zakomponovaných do stavebních konstrukcí, ale také světlé a vzdušné bistro Topinka, nacházející se v přízemí domu. Kromě úžasných topinek, posouvajících chléb do jiných gastronomických dimenzí, se v jeho nabídce nacházejí především jednoduché a klasické pochutiny z kuchyní celého světa. Ty mají hosté možnost ochutnat skrze denní speciality, saláty, polévku nebo domácí dezerty, mezi nimiž například za pozornost stojí panna cotta s příchutí tonkových bobů, kterou doplňují kompotované broskve. Je to právě kombinace kvalita a sezónnost lokálních surovin obohacená o špetku invence, co činí jednotlivé pokrmy výjimečnými.

Nápojová stránka bistra se posléze zaměřuje na dobrou kávu, twistované koktejly či nevšední zážitky s bájnou kořalkou. Největší důraz je nicméně kladen primárně na naturální a autentická vína. „Rozhodně tady nenajdete žádné konvenční víno,“ upozorňuje s hrdostí a nadšením Eduard Ondráček, který Topinku vede.

Pro hosty ubytované v jednom ze tří ultra prémiových apartmánů, v nichž na hosty vedle dechberoucího výhledu čeká vždy i nějaký zajímavý prvek, jakým může být kupříkladu cedrová vířivka či destilační kotel od italské společnosti Frilli sloužící jako krb, zajišťuje personál bistra Topinka též snídani, kterou si hosté mohou dopřát podle vlastního přání buď v bistru, nebo přímo v apartmánu.

Další podrobnosti naleznete na stránkách  Ultra Premium Apartments  a v čísle 27 časopisu Warehouse #1. 

Text: Jakub Janeček, Tomáš Mozr
Foto: Tomáš Perzl