Mezi barmanskými soutěžemi vybočuje Nikka Perfect Serve z řady. Zásadní roli při ní totiž nehrají pouze vědomosti, chuť namíchaného koktejlu nebo zkušenosti soutěžícího, ale také lidskost, vřelost, pohostinnost a schopnost empatie vůči hostu. Čeští barmani a barmanky měli již potřinácté možnost prověřit, nakolik jsou v této disciplíně zdatní.

Nikka Perfect Serve 2023

Když Stano Vadrna soutěž v roce 2009 zakládal, od začátku chtěl, aby barmany a barmanky prověřila spíše po lidské než čistě profesní stránce. Atypický koncept se uchytil a dnes Nikka Perfect Serve probíhá v šestnácti zemích včetně Česka. Zde se navíc již dva roky po sobě přihlásilo nejvíce barmanů. Letos Kryštof Hordina, whisky ambasador společnosti Ultra Premium Brands, evidoval sedmnáct zájemců: „Rád bych zdůraznil, že Nikka Perfect Serve opravdu v mnohém vybočuje. Ať už jde o kategorii japonské whisky, nebo celkové pojetí soutěže. Mám proto radost, že počet přihlášek každým rokem roste. Podruhé v řadě měla Česká republika nejvíce přihlášených soutěžících ze všech zúčastněných zemí, na což můžeme být hrdí. Velmi mile mě také překvapilo, že letos značka více pronikla do regionů a menších měst. Doufám, že i tento trend bude pokračovat.“

Stano Vadrna

The Other Half

Ze všech přihlášených vzešlo deset finalistů, kteří si nejlépe poradili se zadáním. Téma pro letošní ročník znělo The Other Half. Úkolem soutěžících tak bylo zvolit některý z produktů značky Nikka (kromě řady whisky do portfolia patří také gin a vodka) v čisté podobě a k němu napárovat nealkoholický nápoj, který jakkoli podtrhne chutě vybraného destilátu. Spojením obou polovin – alkoholické i nealkoholické – měl vzniknout komplexní zážitek.

Inspiraci pro svůj „drink“ pak mohli soutěžící nalézt v samotné historii značky Nikka. Ať už v dualitě Skotsko–Japonsko, v milostném příběhu zakladatele Masataky Taketsuru a jeho ženy Rity či ve faktu, že Nikka vlastní dvě palírny, Joiči a Mijagikjó. Možných dvojic se zkrátka dalo najít mnoho. „Letošní ročník měl možná na první pohled složitější hlavní téma, které vyžadovalo od barmanů a barmanek větší investici času a energie. Na druhou stranu skýtalo obrovský potenciál a možnost se kreativně vyřádit. Právě nápaditost, kterou soutěžící při vymýšlení svých receptur a servisů projevili, mě bavila nejvíce,“  říká Kryštof Hordina.

Fnalisté a porotci Nikka Perfect Serve 2023

Mezi finalisty postoupili: Mariam Ahmed (Bar and Books Týnská, Praha), Tomáš Bakaj (AnonymouS, Praha), Matouš Boček (Alma, Praha), Matúš Brath (Hemingway bar, Praha), Filip Bureš (Habañero music bar, Litoměřice), František Dandáš (Becher‘s Bar, Karlovy Vary), Jaroslav Jeřábek (AnonymouS, Praha), Peter Plieštik (Forbína, Praha), Nikola Talčíková (Destiny, Třinec) a Sergei Tarabrin (Tretter’s American bar, Praha). S výjimkou Jaroslava Jeřábka, který byl nucen kvůli nemoci odstoupit, se všichni dostavili 6. listopadu 2023 do pražského podniku Café Bar Pilotů, aby čelili nevyzpytatelné porotě. V ní usedli loňský vítěz Nikka Perfect Serve Honza Vlasák, který se na globálním finále umístil na druhé příčce, odbornice na whisky Mirka Kverková a publicista Ján Chovanec.

Kryštof Hordina, Ján Chovanec, Mirka Kverková a Honza Vlasák

Přijde do baru skejťák, kočka a královna

Každý ze soutěžících měl patnáct minut, během kterých musel obsloužit všechny tři porotce. Ti však nevystupovali sami za sebe, ale měli přiřazené role. V souladu s charaktery svých postav rozehrávali situaci před barem a na barmanovi bylo odhadnout, jaký drink bude k dané roli nejlépe pasovat. Pracovat přitom mohl pouze s tím, co našel za barem. Vždy také musel najít příležitost nabídnout svůj soutěžní The Other Half koktejl – suroviny k jeho přípravě spolu s vlastními barmanskými pomůckami byly tím jediným, co si mohl soutěžící za bar přinést.

Během soutěžního odpoledne se na baru vystřídalo několik překvapivých hostů. Například trojice skejťáků, kteří se chystají na olympiádu v Paříži, nadšení domácí barmani či profesionální novináři píšící o whisky. Do podniku se zatoulali také milovníci koček, kteří si jej spletli s kočičí kavárnou, nebo královna se svým nevrlým doprovodem.

Oproti loňskému roku, kdy modelové situace nahrávaly ke ztvárnění náročnějších hostů a konfliktů, které soutěžící museli řešit, působil letošní ročník nečekaně umírněně. Loňský ročník byl z hlediska situací bezesporu těžší, letošní však lépe odrážel realitu barových hostů. Přeci jen kombinace, které loni padaly, byly mnohdy bizarní. Současně je třeba dodat, že letos přicházely složitější a sofistikovanější požadavky na produkt, na konkrétní složení koktejlů a jejich servis. Dalo by se tedy říci, že tento rok byla soutěž více technická,“  vysvětluje Kryštof Hordina.

Kromě Tomáše Bakaje, Matúše Brahta a Petra Plieštika, kteří se soutěže účastnili i loni, mohl srovnávat oba ročníky také Honza Vlasák. Ten si tentokrát vyzkoušel klání z druhé strany baru, jako porotce. „Nebylo to vůbec snadné – hrát, přemýšlet nad zadáním a hodnocením koktejlu, vnímat barmana jako osobnost a současně jej zkoušet ze znalostí a povědomí o značce mi dalo hodně zabrat. Je ale pravda, že scény byly mnohem klidnější než v minulém ročníku. A přesto jsem při přípravě drinků viděl snahu si to ještě víc zjednodušovat. Soutěžící se často nedoptávali na zadaný koktejly, zda jej chceme kratší, nebo delší, sladký, nebo hořký, zda nemáme alergie nebo jestli je s naservírovaným koktejlem vše v pořádku. Jako by zapomněli na svou jinak skvělou pohostinnost,“  popisuje své dojmy Honza Vlasák.

Také Kryštof Hordina zaznamenal několik nedostatků: „Jak jsem již zmínil, bavila mě kreativita soutěžících. Ruku v ruce s tím šla ovšem klesající úroveň znalostí produktu, respektive větší nacítění příběhu japonské whisky a dávání si věcí do souvislostí. Místy mě překvapilo, co za ‚chyby‘ zaznělo.“

Veni, vidi, vici

I přes uvedené výtky se organizátoři shodují, že úroveň koktejlů ze zadání The Other Half byla opravdu vysoká a porota měla možnost v průběhu odpoledne ochutnat řadu skvělých drinků. Z finalistů zaujaly výkony Matúše Bratha a Petra Plieštika, kteří obsadili třetí a druhé místo. Vítězkou se pak stala Mariam Ahmed z pražského Bar and Books. Porotu přesvědčila svou lidskostí a vřelostí, která je důležitým aspektem soutěže a stala se rozhodujícím prvkem.

Peter Plieštik, Matúš Brath, Mariam Ahmed a Stano Vadrna

Mariam Ahmed je původem z Egypta a do Česka přišla před osmi lety. Vystudovala zde medicínu a její působení za barem se počítá v řádu měsíců. Nikka Perfect Serve byla její první soutěží vůbec. A přesto porazila zkušené barmany a nechala je na příčkách za sebou. Jaký je její recept na úspěch? „Bude to znít jako klišé, ale za vše vděčím svým kolegům z Bar and Books, kteří mě po celou dobu podporovali a pomáhali mi. Přesto mě nikdy nenapadlo, že bych se dostala do užšího výběru, natož abych vyhrála. Pořád ten fakt vstřebávám.“

Mariam Ahmed

Vstupenku do finále Mariam zajistila Nikka from the Barrel v kombinaci s nealkoholickým koktejlem plným odvážných chutí. Základ tvořila kombucha s houbami shiitake a vanilkou. Kouřové tóny dodal čaj lapsang souchong, sladkost sirup demerara a komplexnost umami bitters. „Chtěla jsem, aby měl můj drink hloubku, ale budu upřímná – jelikož se za barem nepohybuji dlouho, byl výsledný koktejl vyvrcholením série pokusů a omylů,“  uvádí Mariam. Jako servis zvolila očištěné lastury ústřic, aby mohla obě poloviny podávat jako tekutou delikatesu.

Mariam Ahmed

Samotné finále Mariam Ahmed postavilo před trojici zaměstnanců zmrzlinářské firmy. Mirka Kverková si to do baru dokonce namířila s nanukem v ruce, který sehnala v nedalekém obchodě. „Věděla jsem, že s tím musím něco udělat. Ján chtěl něco opravdu ledového a sladkého, proto jsem sebrala všechnu odvahu a Mirku o ten nanuk poprosila. K němu jsem pak přidala Nikka Coffey Gin a tonka fazole. Celé jsem to podávala na drceném ledu. Těch patnáct minut jsem si moc užila a jakmile jsem domíchala, měla jsem chuť se vrátit a dát si to celé znovu,“  směje se Mariam. Změnila by zpětně něco na svém výkonu? „Je toho hodně, co bych změnila. Podruhé bych také určitě byla mnohem méně nervózní. Ale jak řekl Honza, Nikka Perfect Serve je tou nejautentičtější soutěží. V tu chvíli zapomenete na všechny v místnosti a soustředíte se jen na své hosty.“

Mariam Ahmed

Mariam Ahmed nyní čeká světové finále, které se odehraje 3. a 4. prosince 2023 v San Franciscu. Na vítěze a druhého v pořadí pak čeká výlet do Japonska, do tamních koktejlových barů i míst spojených se značkou Nikka.

Stano Vadrna, Ján Chovanec, Mirka Kverková, Mariam Ahmed, Honza Vlasák a Kryštof Hordina

„Loni zvítězil zkušený barman, letos barmanka, jež stojí na začátku své profesní dráhy. Oba ale spojuje empatie a schopnost stát se pro hosta nenuceným průvodcem večera a být tu pro něj v každém okamžiku. Mariam tak rozšířila již početnou skupinu vítězů Nikka, kteří nikdy předtím nesoutěžili. Středobodem je totiž pohostinnost, orientace na hosta a schopnost jej správně přečíst, čemuž se ostatně věnoval i úvodní seminář Stana Vadrny. To, jestli jste jednu surovinu do koktejlu připravovali dvanáct hodin třemi různými technologiemi, je sice skvělé, ale musíte současně umět poznat, který host o tuto informaci stojí a který do baru přišel kvůli něčemu jinému. To je jedním z obrovských benefitů této soutěže,“  uzavírá Kryštof Hordina.

Mariam Ahmed

Text: Soňa Hanušová
Foto: Marek Příhoda