Guatemalská palírna Botran oslavila již 82. výročí od svého založení. U příležitosti 80. výročí vznikla limitovaná edice Botran Rare Blend Guatemalan Oak, kterou nám minulý rok přijela osobně představit master blenderka Magda López. Letošní výročí připomíná další novinka, a to limitovaná edice Botran Rare Blend Vintage French Wine Cask.

Magda López

Na začátku příběhu bylo pět bratrů, kteří milovali rum a v roce 1940 si splnili sen založením palírny. Dnes v naplňování jejich vizí pokračuje již zmíněná maestra ronera Magda López, která má s guatemalským rumem již 29 let zkušeností, spolu se svými spolupracovnicemi Yasmín Chapetón a Leslie Taracenou.

Ryzí Guatemala

Rumy Botran vznikají kompletně v Guatemale. Cukrová třtina se pěstuje na polích Retalhuleu a po destilaci rumy zrají v horách Quetzaltenango v nadmořské výšce 2300 m n. m. Nakonec se stáčí v Mixco ležícím nedaleko Guatemala City. Tím, že všechny fáze výroby probíhají v jedné zemi, se rumům Botran podařilo získat chráněné označení původu PDO (Protected Designation of Origin).

Rumy Botran

Zároveň jako první palírna rumu na světě získala certifikát udržitelnosti ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) na celý výrobní proces. Ochrana guatemalské krajiny, podpora zalesňování deštných pralesů, využívání obnovitelných zdrojů energie, recyklace vody či podpora místních lidí – na tom všem se značka podílí.

Pole s cukrovou třtinou

Od třtiny po finální kapku v láhvi

Vstupní surovinou je zásadně panenský med ze šťávy cukrové třtiny, nikdy melasa. Fermentace je pomalá a trvá 100–120 hodin za pomoci přírodních kvasinek z ananasu. Po destilaci následuje zrání vysoko v horách při průměrné teplotě 14 °C. Díky tomu je andělská daň pouhých 5 % rumu ročně.

Cukrová třtina

To značce umožňuje soustředit se na vlastní způsob dynamického zrání rumu, který vychází ze systému solera. Sudy s destilátem jsou naskládané na sobě do sloupců a postupem času dochází k přemisťování tekutiny z jednoho sudu do druhého, aby se zcela rozvinul potenciál chuti.

Rumy zrají v různých typech sudů – v nevypálených i vypálených sudech po americké whiskey, po bourbonu, po sherry či portském víně. Jejich poměr a závěrečné zrání se s každým produktem liší, a tak je na master blenderce Magdě López, aby na konci pokaždé vznikl perfektní rum.

Sudy

Letošní narozeninový dárek

Botran Rare Blend Vintage French Wine Cask tvoří speciální výběr rumů z archivu značky o stáří 8–25 let. Základem je klasicky destilát z panenského medu cukrové třtiny, který následně zraje v pěti různých dubových sudech: po bourbonu, poté ve znovu vypálených sudech po bourbonu, po sherry, portském a na závěr v sudech po francouzském víně.

Výsledkem je limitovaná edice čítající 8124 lahví. Rum tmavě mahagonové barvy ohromí intenzivní dřevitou vůní, charakteristickou pro sudy po víně, s tóny vanilky, ořechů, sušeného ovoce a koření. V chuti se taktéž projevují dřevité tóny francouzského vína, doplněné delikátní o karamel a koření. Závěr je ovocný, s nádechem meruněk, medu, hroznů a zeleného jablka.

Botran Rare Blend Vintage French Wine Cask

Text: Soňa Hanušová
Foto: Botran, Anna Postnikova