Cukrová třtina, průzračná pramenitá voda, více než 250letá tradice a umění master blenderky Carmen López de Bastidas dohromady tvoří venezuelské rumy Carúpano. Značka, jejíž historie sahá až do roku 1762, patří mezi nejstarší, není-li vůbec tou první rumovou ve Venezuele. Seznamte se s rumy, které vznikají v údolí Macarapana-Carúpano, takřka na dosah moře.

Španělský kapitán Felix del Fierro si zamiloval pobřežní město Macarapana, a tak zde v roce 1762 koupil pozemek a vybudoval Haciendu Altamira. Začal také experimentovat s výrobou a zráním nápojů z cukrové třtiny, čemuž napomáhaly terroir údolí Carúpano a mikroklima vyplývající z blízkosti moře.

Spojení přírody a lidského umu

Údolí Macarapana-Carúpano leží v nížině, na úrovni moře a vyznačuje se vlastním mikroklimatem: vysokými teplotami během dne, nízkými teplotami během noci a vysokou vlhkostí, již přináší vítr od Karibského moře. Zdejší podnebí urychluje chemické procesy a interakci sudu s alkoholem, díky čemuž je proces zrání daleko intenzivnější. Právě v této oblasti se nachází Destilería Carúpano, kde vznikají stejnojmenné rumy.

Vedle cukrové třtiny, respektive melasy, je důležitou surovinou voda. Zde používají čistou pramenitou vodu z řeky Chuare, která protéká údolím a také pozemky Haciendy Altamira. Práva na využití vody vláda majitelům potvrdila v roce 1886 a používá se dodnes.

Všechny rumy následně zrají v amerických sudech z bílého dubu po bourbonu, což jim dodává barvu, aroma i komplexní chuť. O perfektní výsledek se v současnosti stará master blenderka Carmen López de Bastidas, která na pozici působí přes 30 let. Aktuálně je jedinou ženou v roli master blenderky ve Venezuele.

master blenderka Carmen López de Bastidas

Ocenění kvality

Rumy Carúpano poprvé okouzlily svět v roce 1889, kdy získaly mezinárodní uznání na výstavě v Paříži. Značka také čtyři roky po sobě získala ocenění „nejlepší rum světa“ v rámci Madridské rumové konference. Za posledních 20 let pak Ron Carúpano posbíral více než 40 ocenění a medailí. V roce 2003 ve Venezuele vzniklo ochranné označení původu, Ron de Venezuela, a Carúpano bylo jednou z prvních značek, která jej získala.

Značka vyrábí hned několik různých rumů. Nyní si představíme ty, které jsou k dostání u nás ve Warehouse #1, a můžete je tak ochutnat.

Carúpano 6 Reserva Especial – směs rumů zrajících až šest let. Snadno pitelný rum ideální do koktejlů a pro sdílení s přáteli. Barva je světle jantarová s oranžovými odlesky. Ve vůni je cítit melasa a bílé květy, dále lehká slanost a dotek dřeva. Chuť je vyvážená, nasládlá s tóny rozinek.

Carúpano 12 Reserva Exclusiva – směs rumů o stáří až 12 let. Perfektní v kombinaci se sodou nebo tonikem, ale i samotný. Aroma připomíná karamel, med, červené květy, švestku, skořici nebo hřebíček. Chuť je elegantní, středně dlouhá s tóny sušených švestek.

Carúpano 18 Reserva Limitada – směs rumů o stáří až 18 let vhodná u příležitostí, kdy je čas pro vychutnání nápoje. Podávat jej lze samotný nebo na kostkách ledu spolu s citrusovou kůrou. Jiskrnou jantarovou barvu doprovází aroma kandovaného ovoce, dřeva, mandlí a medu. Komplexní, vyvážená a dlouhotrvající chuť s tóny fíků a čokolády.

Carúpano 21 Reserva Privada – směs vyzrálých rumů o stáří až 21 let. Podobně jako předchozí variantu jej lze vychutnávat samotný, nebo na ledu spolu s citrusovou kůrou. Rum má tmavě jantarovou barvu se zlatými odlesky. Ve vůni se projeví macerované červené ovoce, rozinky, datle, kokos, tonka fazole, pomerančová kůra a další aromata. Chuť je hutná, elegantní s tóny hořké čokolády, kokosu a tabáku a dlouhou dochutí.

Text: Soňa Hanušová
Foto: Carúpano