Gin Citadelle uvádí hit letošního léta, novinku Citadelle Rouge plnou sezónních plodů – brusinek, malin, borůvek a rybízu. Přestože obsahuje tóny šťavnatého ovoce, není gin příliš sladký ani růžový. Díky destilaci čistě přírodních složek je čirý, se svěží sladkokyselou chutí.

Citadelle Rouge

Gin Citadelle vzniká v Maison Ferrand, v srdci francouzského regionu Grande Champagne. Destilerie je známá svými koňaky, které vyrábí již čtyři století. Ty však lze destilovat pouze po šest měsíců v roce, od října do března. Po zbytek roku zůstávaly destilační kotle prázdné a bez využití. To se změnilo s příchodem Alexandra Gabriela do Maison Ferrand.

Destilační kotle

Myšlenka vytvořit gin, který zachová řemeslné výrobní postupy a unikátní terroir oblasti, vykrystalizovala v roce 1996, kdy byl na trh uveden gin Citadelle Original. Jeho základ tvoří destilát z francouzské pšenice, k němuž se přidá celkem 19 botanicals. Hlavní je samozřejmě jalovec, který se pěstuje přímo před zámkem Château de Bonbonnet, dále například kardamom, citronová kůra, kořen kosatce či koriandr. Botanicals se do pšeničného destilátu přidávají postupně, podle potřebné délky macerace. Tak uvolní svá aromata a chutě v ideální koncentraci. Jakmile jsou všechny botanicals přidány, přichází na řadu destilace. Ta probíhá jednou, v malých várkách v měděných destilačních kotlích.

Jalovec před zámkem Château de Bonbonnet

Rouge, ale ne růžová

V Maison Ferrand se od prvního dne řídí krédem „100% přírodní“. Každý z ginů Citadelle – od Original přes Jardin d’été až po Rouge – vzniká z čistě přírodních rostlinných ingrediencí, které se infuzují patentovaným procesem progresivní macerace, jedna po druhé.

Citadelle Rouge, který staví na základu ginu Citadelle Original a přidává k němu dalších pět botanicals (maliny, brusinky, ostružiny, černý rybíz a rebarboru) je oslavou francouzské tradice destilace sezónního ovoce. Místo ovocné pálenky vzniká gin vytříbené chuti, v němž se harmonicky snoubí sladké, kyselé a trpčí tóny letních plodů.

Také v tomto případě probíhá destilace v malých várkách v měděných kotlích. Proces infuze a destilace extrahuje aromata šťavnatého ovoce a proměňuje je z výparů v čistý, průzračný destilát. Ten posléze není nijak dobarvovaný ani dochucovaný, takže přes svůj název rouge (francouzsky červený) zůstává gin čirý.

Citadelle Rouge

Chuť léta

Při výrobě se používá pouze čerstvé ovoce, což se projevuje ve vůni a následně i v chuti. Aroma je svěží, plné sladce ovocných tónů. Chuť je díky výběru ovoce komplexní, vyvážená. Sladkost malin se prolíná s kyselostí rebarbory a zemitými tóny černého rybízu. Závěr je dlouhý, s lehkým citrusovým nádechem. Citadelle Rouge je jedinečným spojením ovocných chutí typických pro léto.

Nejlépe si Citadelle Rouge vychutnáte v kombinaci s tonikem. Naplňte velkou balonovou sklenici ledem a přidejte jeden díl ginu a tři díly toniku Fever-Tree Indian. Ozdobte řapíkem rebarbory a podávejte. Na léto!

Citadelle Rouge & Tonic

Text: Soňa Hanušová
Foto: Citadelle