Limitované edice rumu jsou poměrně časté a nejspíš bychom nenašli výrobce, který by aspoň jednu nevytvořil. Někteří jdou ale ještě dál a dají vzniknout také limitovanému obalu, který chrání láhev. Například Don Papa každý rok uvádí tubu ozdobenou dílem vybraného umělce. Letos se na její podobě podílela česká výtvarnice Eliška Podzimková, jež své ilustrace navíc oživila o rozšířenou realitu.

Don Papa v tubě od Elišky Podzimkové

Don Papa vzniká na filipínském ostrově Negros, pro který se díky všudypřítomným plantážím cukrové třtiny vžila přezdívka Sugarlandia. Ostatně, Filipíny se celosvětově řadí do první desítky výrobců cukru. Polovina produkce pak probíhá právě na ostrově Negros. Don Papa se tak vyrábí z melasy (vedlejší produkt při výrobě cukru), kterou palírně dodávají okolní cukrovary. Po dvoudenní fermentaci a destilaci v kolonovém zařízení putuje rum do dubových sudů po bourbonu a několik let zraje na úpatí hory Kanlaon.

Ostrovní bohatství

Přestože je cukrová třtina na Filipínách opravdu hojně rozšířená, zbývá zde prostor i pro další rostlinné a živočišné druhy. Řadu z nich přitom jinde nenajdete. Mezi zástupce bohaté fauny patří sambar skvrnitý, prase visajanské, zoborožec rýhozobý, nártoun a plno dalších.

Zvířata jsou součástí tuby Don Papa od samého začátku. Proto tvůrci limitovaných edic vždy měli za úkol ve svém díle zachytit přírodní bohatství Filipín a zejména ostrova Negros. Stejné zadání čekalo také českou výtvarnici Elišku Podzimkovou, kterou si značka zvolila pro ztvárnění letošní umělecké tuby.

Don Papa v tubě od Elišky Podzimkové

Cukrový ostrov

Eliška Podzimková je kreativní multimediální umělkyně. Mezinárodní věhlas si vydobyla coby průkopnická animátorka, ilustrátorka a digitální výtvarnice. Její neobvyklá technika spojuje živé fotografie s ručně kreslenou animací. Pro značku Don Papa vytvořila obraz s názvem Cukrový ostrov / Sugar Island, který se následně promítnul i na tubu rumu.

Podzimková tak navázala na svou předchozí spolupráci se značkou, kdy představila obraz Filipínské zvířectvo. V obou případech jí byla inspirací filipínská zvířena a neuvěřitelné množství místních endemických druhů. Barevné a exoticky laděné dílo zobrazuje panenskou přírodu, stále činnou sopku Mount Kanlaon, holuba krvavého s červeně zbarveným peřím na hrudi, buvola tamarau či nártouna, jehož oči svítí daleko do tmy.

Už to, že se o letošní přírůstek umělecké série tub značky Don Papa postarala česká umělkyně, bude fanouškům rumu jistě imponovat. Dílo je však unikátní ještě v jednom ohledu – jde o první limitovanou edici, jež zapojuje rozšířenou realitu. S pomocí aplikace Artivive se některé z ilustrací po namíření telefonu rozpohybují, a vtáhnou tak diváky hlouběji do filipínské džungle.

Don Papa v tubě od Elišky Podzimkové

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova