Mermaid Zest představuje jemný London Dry gin se svěžími tóny grapefruitu, bergamotu a jemného jalovce.

Gin Mermaid vzniká v první a jediné palírně na ostrově Wight, který se nachází u jižního pobřeží Anglie. Tuto palírnu založili v roce 2014 přátelé Xavier Baker a Conrad Gauntlett, kteří měli bohaté zkušenosti s vařením piva a výrobou vína. Společně vytvořili řadu prémiových destilátů, které použitím místních ingrediencí vyjadřují krásu a charakter ostrova.

Isle of Wight

Filozofií The Isle of Wight Distillery je dodržovat zásady výroby ohleduplné k životnímu prostředí, ochrany ostrova samotného i mořského ekosystému. Výběr udržitelných, recyklovatelných a biologicky odbouratelných materiálů spolu s energeticky úspornou výrobou je proto pro značku Mermaid hnacím motorem cíle, kterým je budoucnost bez plastů a bez emisí uhlíku. To vše se odráží nejen na zpracování lahve, která je opatřena přírodní korkovou zátkou a biologicky odbouratelnou pečetí odolnou proti manipulaci, bez jednorázového plastu v místě nákupu, ale také na investicích palírny do celé řady projektů zabývajících se ochranou životního prostředí. Příkladem budiž spolupráce s organizací Hampshire & Isle of Wight Wildlife Trus na monitorování a obnově mořských luk na jihu Anglie nebo podpora projektu With One Seed, jenž se zaměřuje na obnovu lesů, jedno semínko po druhém.

Mermaid Zest Gin

Polibek mořské panny

Název tohoto ginu byl inspirován jeho významnou rostlinnou složkou motarem přímořským, kterému se zde říká „polibek mořské panny“. Tato aromatická šťavnatá rostlina roste na útesech obklopujících ostrov a vyznačuje hranici přílivu. Stejně jako polibek bájné mořské panny, která zachraňuje námořníky ztracené na moři, byl i motar přímořský v místech, kde se vyskytuje, signálem pro ztroskotané námořníky i pašeráky, že tam, kde ji najdou, budou již v bezpečí před rozbouřeným mořem.

Motar přímořský

Kromě motaru přímořského je základem Mermaid Zest Gin dalších 13 botanicals, mezi nimiž můžeme najít chmel odrůdy Boadicea, bezové květy, citronovou kůru, rozmarýn, grapefruit, chmel odrůdy Cascade, bergamot, pepř guinejský, koriandr, kořen anděliky, kořen lékořice, jalovec a kořen kosatce.

Zelený poklad z jihu Anglie

Jak je na první pohled patrné, Mermaid Zest Gin je inspirován přírodní krásou a mořskými řasami ve vodách na pobřeží Isle of Wight. Tato edice je proto lahvována do smaragdově zelených recyklovatelných lahví z produkce italské společnosti Vetro Elite. Pro jeho výrobu se míchá grapefruit a chmel odrůdy Cascade s divokým rozmarýnem, ostrovním bergamotem a citronovou kůrou, tato směs se destiluje a následně míchá s klasickým ginem Mermaid.

Bergamot

Výsledkem je svěží, aromatický gin s citrusovou, bylinnou chutí a náznakem mořského vzduchu. Náznak mořského vzduchu ginu dodává hlavně motar přímořský, který obrůstá útesy lemující ostrov Wight. Tento aromatický sukulent, jenž se ručně sbírá na jižním pobřeží ostrova u města Ventnor, není ovšem jedinou divoce rostoucí ingrediencí, kterou můžeme v tomto ginu objevovat. Chuťový profil totiž doplňuje ještě rozmarýn rostoucí na pobřeží. Bergamot a další ovoce následně pochází z viktoriánské zahrady Osborne House, ostrovního domova Královny Viktorie a Prince Alberta.

Xavier Baker a Conrad Gauntlett v Osborne House

Jak si vychutnat Mermaid Zest Gin

Již při prvním otevření lahve ginu Mermaid Zest vás ohromí citrusové aroma, v němž se do popředí derou bergamot a grapefruit. I proto se automaticky nabízí vychutnat si onu komplexní chuť s pronikavými citrusy, jemnou sladkostí a bylinným nádechem v čisté podobě na ledu. Pokud však stojíte o dokonalý zážitek, pak si z tohoto ginu připravte gimlet, v němž spojení ginu a limetového cordialu ještě více umocní unikátní charakteru ginu Mermaid Zest. Rozhodnete-li se na druhou stranu pro gin s tonikem, pak okamžitě poznáte, o co oběma majitelům jde. Místně sbírané, udržitelně získané ingredience vícenásobně destilují, aby dosáhli charakteristické jemné, čisté a svěží chuti. Tu v případě ginu Mermaid Zest nejlépe oceníte v kombinaci s Fever-Tree Mediterranean Tonic Water, kterou podpoříte plátkem citrónu a snítkou rozmarýnu.

Mermaid Zest Gin & Tonic

Text: Linda Brabcová, Tomáš Mozr
Foto: Mermaid