Podzim přichází s vůní mandlí, jeřabin a višní. Trojice nízkoalkoholických likérů Ratafia Almond Spirit vás okouzlí plnou chutí daného ovoce s jemným dotekem mandle. Produkty vznikají s minimem cukru a ze 100% přírodních surovin v bio kvalitě. Všechny výrobní procesy splňují ty nejpřísnější parametry, díky čemuž se likéry mohou chlubit certifikací kosher. Ochutnejte Mandličku, Jeřabinku nebo Višničku a nechte se vynést do mandlového nebe.

Mandle

Za značkou Ratafia Almond Spirit stojí manželé Jan a Růženka Kleinerovi, kteří se v oboru lihovarnictví pohybují více než čtvrt století. Z toho deset let vyráběli mandlové likéry na zakázku jako subdodavatelé jiných značek. V průběhu té doby v nich dozrálo rozhodnutí, že by rádi vyvinuli vlastní, čistě přírodní mandlový likér bez syntetických složek. Inspiraci nakonec nalezli ve středomořském nápoji ratafia s více než tisíciletou tradicí výroby.

Preciznost v každém kroku

Pro Kleinerovy bylo důležité, aby všechny suroviny byly čistě přírodní a pěstovaly se ekologickým a udržitelným způsobem. Jelikož v Česku žádné ekologické mandloňové sady nejsou, hledali dodavatele v zahraničí. Po pečlivém vyhodnocení možností z různých koutů světa padla volba na slunnou Kalifornii, kde jsou jedny z nejvhodnějších klimatických podmínek pro růst mandlovníků. Velké divadlo matky přírody tak umožňuje využít její dary bez použití syntetických či konzervačních přísad.

Kvetoucí mandloně v Kalifornii

Stejně důsledně dbají manželé také na výrobní procesy v celém dodavatelském řetězci. Mandle je třeba sklidit ve chvíli, kdy je strom ve vrcholné kondici. V opačném případě si plody neudrží svou kvalitu. K získání silic z jadérek mandlí, kde se shromažďují nejcennější aromatické látky, se používají speciální technologie, jež zajistí zachování všech důležitých složek. Podobně pracují například parfumérské domy při získávání esenciálních olejů z květin do svých vůní.

Ratafia Almond Spirit vzniká z nezkvašené ovocné šťávy, do níž se přidá neutrální alkohol s minimem cukru, aby nezastřel svěží chuť ovoce s lehkým dotykem mandlí. Následuje zrání, které likérům dodá jejich charakteristickou vůni a harmonickou chuť.

Kvetoucí mandloně

Kterou si vybrat? Všechny!

Prvním z trojice likérů je Jeřabinka s dotekem mandlí. Základem jsou černé jeřabiny (neboli arónie), které jsou napěchované vitamíny. Zároveň se jedná o jeden z nejúčinnějších antioxidantů. Vyvážená chuť rubínově červeného likéru, jež připomíná suché portské, láká k dalšímu doušku. Dokonale si jej vychutnáte samotný nebo v kombinaci s tonikem Fever-Tree Mediterranean. Obsah alkoholu je 18 %.

Čerstvá šťáva z višní udává tón nízkoalkoholickému likéru s jemným dotekem mandlí. Višnička je vynikající sama o sobě jako aperitiv, ale podobně jako Jeřabinka funguje skvěle také ve spojení s tonikem Fever-Tree Mediterranean.

Vlajkovou lodí značky je Mandlička, všestranný ovocný aperitiv s 33 % alkoholu a výraznou mandlovou vůní i chutí. Lahodná je samotná, s kostkou ledu a snítkou máty nebo jako součást koktejlu. Vyzkoušejte například Nutigroni, výrazný hořkosladký aperitivní drink, ve kterém mandlová chuť překvapivě dobře doplňuje vermut.

Ratafia Almond Spirit

Nutigroni

20 ml Ratafia Almond Spirit Mandlička
10 ml vodky SKYY
30 ml vermutu Cinzano Rosso
25 ml Campari
60 ml sody

Postup: Přímo ve sklenici – do sklenice s ledem nadávkujte suroviny kromě sody a zlehka promíchtejte lžičkou. Dolijte sodu, ozdobte plátkem pomeranče a servírujte spolu s malou miskou s uzenými mandlemi.

Text: Soňa Hanušová
Foto: Lukáš Zlatkovský, Davidbena / CC BY, Heather Ashby / CC BY, Jausel / CC BY