Dýně, kaštany, brusinky a kukuřice. Suroviny, které jsou typické pro podzimní sezónu a také pro hostinu na Den díkůvzdání. Krocan plněný kaštanovou nádivkou, brusinková omáčka a dýňový koláč nesmí chybět na stole žádné americké rodiny. A kukuřice? Ta přichází v tekuté podobě… Představujeme bourbon Wild Turkey, jehož hřejivé tóny jsou pro nadcházející období jako stvořené.

Wild Turkey

Když na konci 18. století dorazili do Kentucky Irové, Skotové a další evropští osadníci, přivezli s sebou i to nejcennější – umění destilace. Již v té době vzniká první pálenka z kukuřice, kterou místní vyřešili její nadbytek a naopak nedostatek obilnin. Termín bourbon se poprvé objevuje v roce 1821 v novinách Western Citizen, ovšem o skutečném bourbonu můžeme začít mluvit až s vynálezem kontinuální destilace ve 30. letech 19. století.

Mimochodem, aby destilát mohl nést označení bourbon, musí být vydestilován na území USA (tedy nikoli jen ve státě Kentucky, byť tam je výroba nejrozšířenější), musí obsahovat alespoň 51 % kukuřice a musí zrát minimálně dva roky v nových sudech z bílého dubu.

Na lov se správnou výbavou

Příběh Wild Turkey se začíná psát už v roce 1869, kdy bratři Ripyovi otevírají rodinnou palírnu na kopci Wild Turkey Hill v Kentucky. Ustáli i prohibici a v roce 1933 obnovují výrobu. Bourbon prodávají velkoobchodníkům, kteří jej pak dodávají na trh pod vlastní značkou. Jedním z těchto obchodníků je Austin Nichols.

V roce 1940 značka získává svůj název. Jeden z Nicholsových zaměstnanců vzal pár vzorků bourbonu na lov divokých krocanů, který předcházel Dni díkůvzdání, a sdílel jej s přáteli. Těm bourbon zachutnal a na počest lovu jej pojmenovali Wild Turkey.

Dalším důležitým milníkem v historii značky je rok 1954. Do palírny nastupuje master distiller Jimmy Russell, který je teprve třetím v pořadí od vzniku značky. V 80. letech do palírny přichází i jeho syn Eddie Russell a tvoří spolu jedinečné duo. Eddie si titul master distillera vysloužil v roce 2015, jeho otec je přesto nadále součástí palírny. Více než 60 let ve službě z něj činí nejdéle aktivního master distillera na světě, díky čemuž si vysloužil přezdívku „Buddha bourbonu“. Oba, otec i syn Russellové se také dočkali uvedení do Kentucky Bourbon Hall of Fame.

Jimmy a Eddie Russelovi

Tajemství výroby

Základem je směs žita, sladového ječmene a kukuřice, která je stoprocentně lokální. Důležitá je pro výrobu také voda, která pochází z řeky Kentucky a je přirozeně filtrovaná přes vápenec. Neméně zásadní ingrediencí jsou kvasinky, které si ve Wild Turkey sami vyvinuli a dodnes si pěstují vlastní. Od chvíle, kdy se Jimmy Russell stal master distillerem, zde používají stále stejný kmen kvasinek.

V palírně je pouze jeden destilační přístroj, vysoký přes 15 metrů. Po destilaci bourbon zraje 6–8 let v dubových sudech vypálených na nejsilnější možný stupeň (4), tzv. alligator char. Tyto sudy se používají pro všechny whiskey Wild Turkey a dodávají jim typickou temně jantarovou barvu a výraznou chuť.

Časem ověřená ikona

Vlajkovým produktem značky je Wild Turkey 101, který se přes 70 let vyrábí stále stejným způsobem. Název odkazuje na sílu, při které je bourbon lahvován, tedy 101 proof neboli 50,5 % alkoholu. Má nezaměnitelný charakter, komplexní chuť a příjemný říz. I přes svou robustnost si zachovává jemnější tóny. V aroma se projeví vanilka, skořice a dřevo. Chuť je zprvu sladká s tóny vanilky a karamelu, poté se rozvine dřevo, skořice a další koření.

Neméně zajímavý je Wild Turkey Rare Breed – výrazný bourbon, který se vyrábí v malých várkách a lahvuje v sudové síle 58,4 %. Blend se skládá z whiskey, která zraje 6, 8 a 12 let v sudech z amerického bílého dubu. Ve vůni jsou cítit tóny jarních květin, černého pepře, mandlí, medu a datlí. V hřejivé chuti se oproti tomu projevují kouřové tóny obilí a koření.

Oba bourbony doplňuje žitná whiskey, Wild Turkey Rye. Její základ tvoří také směs žita, sladového ječmene a kukuřice, ovšem v jiném poměru než u bourbonu. Zraje 4–5 let v sudech z amerického bílého dubu, taktéž vypáleného na nejvyšší možný stupeň. Aroma je velmi kořeněné, obilně nasládlé a lehce citrusové, s tóny ovoce a pryskyřice. V chuti nejvýrazněji vystupuje vanilka a koření.

Text: Soňa Hanušová
Foto: Wild Turkey