V rámci objevování rumového světa vám ambasador Jan Albrecht pravidelně přináší svůj unikátní pohled na jeden vybraný rum. Existují totiž tisíce rumů a stovky variant, jak a s čím rum servírovat. Být objektivní a rumově vzdělaný však obnáší znát rumy všechny. I proto je potřeba neustále ochutnávat a postupně objevovat jednotlivé zajímavosti ze světa rumu. Tentokráte se pozornost obrátila na patnáctiletý rum od značky Appleton Estate.

Jan Albrecht a Appleton Estate 15 Y.O.

Něco málo pro přehled

Pokud bychom vybírali pomyslného rumového krále Jamajky, zcela jasně bychom vybrali nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáž a palírnu Appleton Estate. Za kvalitou rumů této společnosti stojí Joy Spence, která je historicky vůbec první ženou, která v rumovém oboru získala titul master blender. Před třemi lety navíc představila společnost světu nový prémiový vzhled lahví, který vyzdvihuje jak výjimečnost značky a dokonalost jejích rumů, tak i radostný duch Jamajky, kde je rum součástí pozitivního přístupu k životu. Nová moderněji pojatá lahev zůstává z velké části věrná původnímu tvaru, který nově doplňuje etiketa znázorňující jamajskou kulturu a příběh značky.

Appleton Estate 15 Y.O. Black River Casks je součástí základní řady, která čítá celkem pět produktů. Rumoví fanoušci již dříve znali patnáctiletý Appleton Estate z amerických a kanadských končin, kdy si jej mohli zakoupit buď přes eshop, nebo v duty free prodejně. Není proto divu, že jsou to i právě turisté ze Spojených států a Kanady, kteří tvoří převážnou část návštěvníků zákaznického centra palírny, kam se vypraví třicet až padesát autobusů denně. Patnáctiletý Appleton Estate je pojmenovaný po řece Black River. Jedná se o nejdelší z více než 120 řek na Jamajce, která pramení v Appleton Estate a která v minulosti byla důležitou dopravní tepnou. Na vorech se po ní totiž převáželo nejen exotické dřevo, ale také cukrová třtina z Nassau Valley. Odkaz na zdroj vody přitom není náhodný, neboť Jamajka je velmi dobře známa pro svou kvalitní vodu, zatímco řada jiných ostrovů si musí vodu odsolovat a vložit do této činnosti i nemalé finance. Zásobárnou pro Appleton Estate je tak právě jeden z pramenů řeky Black River.

Appleton Estate 15 Y.O.

Barva a vůně

Appleton Estate 15 Y.O. Black River Casks je typický příklad britského stylu rumů, kdy máte jasně garantován minimálně patnáctiletý rum v lahvi jako ten nejmladší. Joy Spence dokonce do každé své lahve přidává i nemalé množství starších rumů, což vám už na první pohled prozradí barva. Ačkoli společnost nikterak extrémně nevypaluje sudy, většina rumů Appleton Estate má mahagonovou, případně lehce tmavší, barvu, kterou dává jasně na odiv, že na stáří rumu společnost nešetří. To je již od počátku patrné, kdy vás v nose zasáhnou dřevité, lehce ovocné tóny typické pro Appleton Estate. Rum vyniká sladkou vůní, která přímo láká k ochutnání, a kdyby měl tento rum člověk při slepé degustaci, mohl by klidně hádat, že se jedná o rum sladký.

Chuť

Třebaže je tento rum zrající v sudech z amerického bílého dubu veden jako suchý a zcela nedoslazovaný, čeká na rumového fanouška v chuti celá náruč sladkých a ovocných tónů připomínající, že byly použity sudy po bourbonu. Moc se mi líbí zejména chuťový projev rumu, který pro mě má dvě fáze. Ta úvodní je velmi jemná a elegantní, až člověk nevěří, že u tak starého rumu může taková chuť existovat. To se ovšem po pár vteřinách mění a přichází fáze druhá, kdy naopak od kořene jazyka nastupuje a zesiluje intenzita, která pak předvádí celé umělecké dílo, v němž dominují tóny pomerančové kůry, pražených mandlí, vanilky a melasy.

dochuť

V závěru nastupuje intenzivní a velmi dlouhá kořenitá dochuť, kdy veškeré fanoušky doslova utvrzuje o náležitém stáří použitých rumů. Odkazuje tak rovněž na pověst rumů Appleton, které jsou známé svou dlouhou až několikaminutovou dochutí.

Jan Albrecht a Appleton Estate 15 Y.O.

Osobní poznámka

Pro mě osobně je tento produkt nesmírně zajímavý, protože má nádherně elegantní jemnost v úvodu, ale poté pro všechny fanoušky přináší ony tradiční výrazné tóny, které Appletony získávají ve svých skladech, které jsou dnes situovány v Kingstonu, hlavním městě Jamajky.

Na rozdíl od jiných jamajských destilerií navíc společnost Appleton Estate nevyužívá ani vysoká procenta alkoholu při tvorbě svých rumů – v podstatě jsme vždy někde mezi 40-45% alkoholu. V tomto případě je to konkrétně 43%, což odráží filozofii společnosti, která vždy preferovala jemnost, eleganci a dostupnost pro nejširší rumové publikum.

Appleton Estate 15 Y.O.

Text: Jan Albrecht
Foto: Anna Postnikova