V rámci objevování rumového světa vám ambasador Jan Albrecht pravidelně přináší svůj unikátní pohled na jeden vybraný rum. Existují totiž tisíce rumů a stovky variant, jak a s čím rum servírovat. Být objektivní a rumově vzdělaný však obnáší znát rumy všechny. I proto je potřeba neustále ochutnávat a postupně objevovat jednotlivé zajímavosti ze světa rumu. Pro tentokrát se pozornost upíná k Plantation XO, rumu vyrobenému pro speciální příležitost.

Jan Albrecht a Plantation XO 20th Anniversary

Něco málo pro přehled

Vždy když otevírám lahev, abych si nalil rum do skleničky, vyvolávají ve mně rumy Plantation řadu emocí, neboť si nesmírně užívám ono nesmírné množství poznatků. Ty plynou zejména z úst Alexandra Gabriela, majitele společností Maison Ferrand a West Indies Rum Distillery, který stojí za značkami Plantation Rum, Citadelle GinFerrand Cognac. Jeho práce s alkoholem odkazuje na tradice, které se zároveň aktivně snaží udržovat. Pro mě osobně je to člověk, který nejen u rumů, ale také u koňaků a ginů otevírá třinácté komnaty a posouvá své fanoušky v jejich fantazii o něco dál. Nikdy se totiž nespokojil s věcmi, které dělají všichni ostatní. Do každého produktu naopak vkládá osobitost a při bližším pohledu zjistíte, že vždy přichází s něčím novým, něčím inovativním. Jeho pečlivost se odráží už u samotného výběru zaměstnanců, kdy každá osoba od měditepců, přes chemiky, až po palírníky je profesionálem ve svém oboru. Plantation XO tak mluví sám za sebe a obzvláště za Gabriela, jelikož je to rum, který pro něj jako dárek vytvořili jeho zaměstnanci. Je to pocta vytvořená k 20letému výročí Alexandra Gabriela v pozici master blendera.

Jedná se o blend velmi starých rumů charakteristických pro Barbados. Polovina zrání probíhala v tropickém podnebí, zatímco ta druhá v kontinentálním. V blendu jsou zhruba dvacetileté rumy. Prvních 8-15 let probíhalo zrání ve společnosti West Indies Rum Distillery na Barbadosu. Základní destilát vyrobili velké kapacity ve světě destilace – „Digger“ Henderson a Don Benn. Charakter tohoto rumu je však určován hlavně zráním, kdy právě díky tropickému zrání získá intenzitu a ovocné tóny, nemluvě o jemné krémovosti, kterou mu předají sudy po bourbonu. V Evropě pak jdou rumy do různých sudů, ale jsou to především sudy po koňaku, které dodávají tomuto rumu jistý elegantní otisk.

A zase by to nebyl Alexandre, kdyby nepřemýšlel nad každým detailem. Zmíním alespoň jeden, jenž se týká vody, kterou používá v závěru na snížení procent alkoholu. Jeho záměrem je totiž nechat vodu lehce navyknout na chuťový profil rumu, a tak v sudech, kde zrovna zrály rumy použité v blendu, po jistý čas odpočívá také voda. Ta se pomyslně předstartovává, aby následně skvěle zapadla do výsledné chuti.

Jan Albrecht a Plantation XO 20th Anniversary

Barva a vůně

Barva rumu vyjadřuje uváděné stáří kolem dvaceti let. Nepůsobí nikterak dramaticky tmavě, což odkazuje na to, že Alexandre Gabriel moc intenzivně nevypaluje své sudy. Většina sudů je pouze lehce toastována nebo vůbec, jelikož Gabriel klade důraz spíše na vyjádření daného terroiru. I proto má tak širokou řadu svých rumů, které prezentují každou zemi unikátním způsobem. Každý produkt tak ve výsledku spojuje pouze otisk sudů po koňaku, což pro něj dokonce byla vstupní brána do světa rumu, když neměl využití pro sudy po koňaku. Ve snaze najít uplatnění pro sudy po koňaku tak začal dovážet rumy a dnes z toho udělal svou devizu, která jej reprezentuje. Prostřednictvím práce se sudy se tedy můžete seznámit s úžasnou květinovou vůní obohacenou o tóny vanilky, ovoce, kakaa a mléčné čokolády.

Chuť

Rum má intenzivní nástup, kdy dominují spíše taniny a třísloviny a všeobecně chuť dubového dřeva. Postupně se zjemňuje, což ocení zejména každý nováček ve světě rumu. Díky bohaté struktuře a krásně vrstvené chuti tohoto rumu si v něm své zalíbení najdou ovšem také zkušení rumoví matadoři. Chuť je lehce nasládlá, s tóny skořice, melasy, hřebíčku, badyánu a máslových sušenek.

Plantation XO 20th Anniversary

Dochuť

Jednou z věcí, která mě na tomto rumu překvapuje, je otázka jeho nasládlého profilu. Přesto, že rum není nikterak extrémně nasládlý, tak dobývá srdce všech fanoušků, kteří ke sladkým rumům tíhnou. Jeho dochuť je jemná, stejně jako práce, kterou s tímto rumem vykonal Alexandrův tým. A nezáleží na tom, zda vybereme spíše někoho z Francie nebo naopak z Barbadosu.

Osobní poznámka

Tento rum si získal poměrně velkou oblibu nejen v České republice, ale také po celém světě, a takřka okamžitě se stal jedním z nejprodávanějších produktů. Alexander se vždy rád směje, že to je rum, na který vlastně nesáhnul, a přitom získává jedno ocenění za druhým. Pro mě osobně je symbolem dobré týmové práce a každá jeho kapka reprezentuje onu usilovnou práci, která stojí za rumy Plantation.

Text: Jan Albrecht
Foto: Anna Postnikova