25. leden
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Vinařství Calabretta se nachází na Sicílii v blízkosti italské sopky Etny. Krátce po roce 1900 se Gaetano Calabretta oženil s “donnou Grazií” a pořídil si vinice. Mezi lety 1920 - 1930 se jejich vína prodávala hlavně na severu Itálie. Po 2. Světové válce si jejich syn Salvatore vzal mladou ženu, “donnu Concettu”, která měla v majetku také velký vinohrad. Tím se ještě více zvětšila rozloha jejich vinic. V roce 1997 Massimo & Massimiliano, syn a vnuk Salvatoreho a Concetty, postavili nový vinohrad a začali prodávat vína se značkou Calabretta do celého světa. Již po čtyři generace pěstuje Calabrettova rodina víno na Etně podle prastaré tradice s minimálním ošetřováním vinic (používá se pouze malé množství minerálu síranu měďnatého a síry), hnojení organickými hnojivy, kompostování, orání a prořezávání keřů. Vinice jsou smíseny s olivovníky a ovocnými sady a vymezeny zídkami z vulkanických kamenů. Místní vulkanické podloží kombinované s výraznými teplotními rozdíly během dne a noci a hojnost slunečního záření dávají hroznům neobyčejný výraz. Velké rozpětí teplot, nízké výnosy a velmi staré keře propůjčují vínu ojedinělou a neopakovatelnou chuť, charakteristickou pro oblast Etny.
Sicilské červené Etna Rosso 2003 je charakterizované svou pozoruhodnou kyselinkou, elegancí, dobrou strukturou a extrémně dlouhou životností. Rodí se na staletých vinicích v místě zvaném Calderara. Po odstranění stonků a jemném lisování spontánně fermentuje a maceruje 5-7 dní v inoxových tancích. Konec alkoholové a malolaktické fermentace pak probíhá v 70 hl dřevěných nádržích. Potřebuje dlouhodobě zrát, takže se 60 měsíců zdokonaluje na svých ušlechtilých kalech střídavě buď ve slovinských dubových sudech nebo v ocelových tancích v podzemním sklepě vykopaném do lávové horniny, jenž umožňuje jedinečné a neopakovatelné klimatické podmínky, předtím než je bez čiření a filtrace stáčeno do láhví, kde odpočívá další rok.
Hodnocení New York Times: “Víno Calabretta Etna Rosso 2002 je naprostou jedničkou. Ukázalo, jak dobře lze vyzrát, jak může čas v láhvi zjemnit třísloviny a umírnit leckdy agresivní kyselost. Tento živý a čistý ročník je staromódním vínem, kterému jeho výrobce, jako jeden z mála výrobců vín na světě, dopřává velmi nákladný servis zrání před jeho uvolněním na trh.”
Místo původu: Itálie, Sicílie, Catania, Randazzo
Vinařství: A.V. CALABRETTA
Označení: Sicilia IGT
Barva: světle rubínově červená
Odrůda: Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio - červené hrozny ze kterých se rodí středně těžká vína s barvou a elegancí
Vinice: s průměrným věkem osmdesáti let se prostírá se na sedmi hektarech v nadmořské výšce od 700-750 m, obdělávaná organicky, sklízí se v polovině října výhradně ručně pouze ty nejzralejší hrozny
Půda: písčitá, sopečná s ložiskem povrchových kamenů, černá zemina
Chuť: intenzivní, perzistentní, ovocná, od vstupu do úst minerální a strohá, se silným, velkorysým a dlouhotrvajícím závěrem, podporovaným dobře přítomnými zralými tříslovinami
Vůně: komplexní a hluboké aroma se zemitým nádechem a tóny třešní, pomerančové kůry, kávy, čerstvých bylinek a exotického koření
Párování s jídlem: obzvlášť se hodí k pečeným masům a zvěřině
Doporučená teplota při podávání: 18°C, po otevření dekantovat a nechat 1-2 hodiny dýchat