8. únor
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Single estate rum Lazy Dodo pochází z oblasti Pamplemousses, kde se nachází nejkrásnější třtinové plantáže ostrova Mauricius, a je výsledkem více než 175 let zkušeností.
Lazy Dodo vzniká z melasy, která prochází přirozenou fermentací, během níž vyniknou přírodní aromata cukrové třtiny a exotického ovoce, jež jsou pro tento terroir specifické. V palírně Grays prochází kolonovou destilací. Lazy Dodo XO Chronicles je blendem několika ročníků, které zrály ve starých sudech po koňaku a po bourbonu. Nemladší složkou je 13letý rum. Lahvuje se bez použití studené filtrace.
Aroma: jemné.
Chuť: zralé pomeranče, karamelizovaný cukr a náznak mentolové svěžesti.
Závěr: zemité tóny dřeva, citronové trávy, karamelizovaného cukru spolu s jemným dotekem pomerančové kůry,
Rum je pojmenován po ptáku dodo, který obýval ostrov Mauricius před příchodem námořníků v 18. století. Dodo neboli dronte mauricijský, také známý jako blboun nejapný, neuměl létat, a proto se o něm říkalo, že je líný. I přesto, že je to dnes již vyhynulý druh, zůstává dodo národním symbolem ostrova Mauricius a je součástí státního znaku. Rum je po tomto bájném ptáku pojmenován, aby tak mimo jiné připomněl, že stejný osud může potkat i řadu jiných ohrožených druhů.
Palírna Grays se nachází v oblasti Pamplemousses na severozápadě ostrova Mauricius. V Domaine de la Villebague zde v roce 1740 vznikl první cukrovar na ostrově a nedlouho poté, v roce 1742, zde byla postavena první destilerie. V 19. století se destilační postupy výrazně zlepšily, na čemž má zásluhu zejména Pierre Charles Harel, jenž palírnu v roce 1838 převzal. Domaine de la Villebague je dodnes v rukou jeho potomků, kteří později založili společnost Grays. Dnes je Grays single estate palírnou, kde probíhá celý proces výroby, od plantáží cukrové třtiny až po lahvování.