7. květen
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Velikonoční svátky: v pátek 18.4. a v pondělí 21.4. bude kamenná prodejna v Karlíně zavřena. Těšíme se na vás zase v úterý 22.4.
Novou edici FREE OCEAN jsme vytvořili nejen k příležitosti 4. narozenin značky Rum Shark, ale především jako poděkování všem našim fanouškům a podporovatelům. Nebýt jejich přízně, nikdy bychom nemohli vytvořit takto rozsáhlé rumové portfolio v tak krátké době.
FREE OCEAN navazuje na řadu BLUE OCEAN a bude pokračovat v tradici raritních single casků. Nový design má vybízet k otevírání a sdílení těchto lahví ve společnosti rodiny a přátel, nebo v kruhu rumových nadšenců, kteří ví, že ochutnat rum naplněný přímo ze sudu představuje unikátní, nepřenosný a neopakovatelný zážitek.
Krásné chvíle strávené při degustaci našich rumů vám přeje Pepa, Jirka a celý Rum Shark tým.
Rum Shark vznikl v roce 2020 jako naprosto unikátní projekt, protože iniciativa k jeho vytvoření vzešla ze strany zákazníků. Josef Janíček, jeden ze spoluzakladatelů, tehdy jménem rumových fanoušků oslovil Jiřího Rabela, spolumajitele firmy UPB, s návrhem společně dovážet a plnit rumy podle preferencí komunity. Velmi krátce poté jsme zajistili a naplnili první řadu exkluzivní série Rum Shark Blue Ocean. Během dalších let jsme pro československou komunitu nalahvovali několik desítek single casků a mnoho limitovaných edicí z nejrůznějších koutů světa – kromě nejznámějších destinací v Karibiku i rumy z Venezuely, Belize nebo Thajska.
Tím nejvzácnějším pro nás vždycky byla a i nadále zůstává oddaná komunita několika set aktivních členů Rum Shark klubu, kteří se spolupodílejí na směřování a vývoji celého projektu. Díky naší usilovné práci a právě neutuchající podpoře komunity se nám podařilo uvést na trh exkluzivní single casky vyhlášených jmen (rarity jako Caroni, Hampden, Mount Gay, Diamond nebo Foursquare) a současně v průběhu několika let prodat desítky tisíc lahví.
Každá láhev Rum Sharku představuje usilovnou práci mnoha lidí a ohlasy komunity vždy budou tím nejdůležitějším ukazatelem kvality našeho počínání.
Trinidad Single Cask Selection
Destilováno: 2008
Stáří: 17 let (8 tropické, 9 kontinentální)
Lahvováno: 2025
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný sud po rumu
Obsah alkoholu: 61.3 % (sudová síla) – 232 ks lahví
Na začátku nového tisíciletí se francouzská společnost Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) rozhodla vytvořit vlastní značku rumu, který bude vyráběn v malých šaržích a pouze z vysoce kvalitních surovin. Původním záměrem společnosti bylo pro výrobu získat partnery mezi destileriemi na Barbadosu. Po počátečních jednáních se však rozhodli dát přednost vlastní destilerii. Tu nakonec vybudovali na Trinidadu v prostorách cukrovaru Usine Sainte Madeleine.
Název „Ten Cane“ odkazuje na počet stébel, jež se vážou do jednoho svazku při sběru cukrové třtiny na poli. Je to údajně množství potřebné pro výrobu jedné lahve rumu. Při výstavbě a spouštění destilerie asistovala společnost Angostura, která se do projektu zapojila a zajišťovala dodávky cukrové třtiny, provoz destilerie, dohlížela na staření rumu, logistiku, ale také poskytovala svůj stařený melasový rum pro vytváření blendů (některé prameny uvádí, že poměr byl 75 % rumu z čerstvé cukrové třtiny a 25 % z melasy).
První rum byl slavnostně představen v roce 2005 a pro jeho výrobu se používala čerstvá šťáva z cukrové třtiny, destilovaná v měděném destilačním kotlíku typu Alembik. Původním záměrem bylo vytvoření lehkého, řemeslného agricole rumu, který bude odrazem svého terroiru, a proto zrál rum jen krátce (pouze 6 měsíců) v sudech po koňaku.
Naneštěstí již v roce 2013 Angostura oznámila ukončení spolupráce s LVMH, jelikož nebyly naplněny očekávané výnosy. Značku i zásoby zrajícího rumu majitelé přesunuli na Barbados, kde výroba krátce pokračovala v destilerii Foursquare, než ji v roce 2015 v tichosti ukončili nadobro. Ve skladech nicméně zůstalo nepatrné množství sudů se zrajícím rumem a ty se podařilo dostat do sklenek rumových fanoušků především díky nezávislým bottlerům, kterým se tyto unikátní rumy podařilo najít, zakoupit a nalahvovat.
Značka Ten Cane v rumové historii pravděpodobně nezanechá žádnou významnou stopu. Naším single caskem však chceme dokázat, že je to velká škoda. Pokud totiž tomuto rumu dopřejete delší čas v dubových sudech a potřebnou péči, zjistíte, že původně přehlížené „ošklivé káčátko“ dozrálo v elegantní, okouzlující a půvabnou labuť. A člověk se nemůže ubránit myšlence, co by se stalo s reputací a poptávkou po Ten Cane, kdyby se místo mladého produktu výrobce zaměřil na vytvoření rumu s plně vyvinutým charakterem. Taky vás zajímá, jak chutná rum, jenž zrál neplánovaně několik let, ačkoliv měl zrát jen pár měsíců? Odpovědí je tento Single Cask, který vypráví nikdy nenapsaný příběh jménem Ten Cane. Příběh, který bohužel svět neměl možnost náležitě poznat a objevit v jeho plné kráse.
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Hořká čokoláda, Technická, Květiny, Mandle, Skořice, Hřebíček, Šťáva z cukrové třtiny, Citrusy, Leštěnka, Tráva, Koření, Byliny
CHUŤ: Sušené ovoce, Marmeláda, Koňak, Pepř, Tráva, Pomeranč, Koření, Olejová, Zázvor, Chilli, Vanilka
Trinidad Single Cask Selection
Destilováno: 2009
Stáří: 16 let (10 tropické, 6 kontinentální)
Lahvováno: 2025
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Znovunaplněný sud po bourbonu
Obsah alkoholu: 62.3 % (sudová síla) – 261 ks lahví
Historie společnosti Angostura se začala psát na počátku 19. století ve Venezuele. V zemi právě probíhala válka za nezávislost proti Španělsku a v armádě Simóna Bolívara se bojů účastnil i německý lékař Johann Gottlieb Benjamin Siegert. Ten se během svého působení v armádě věnoval také výzkumu tropických bylin a rostlin. Snažil se totiž vytvořit přírodní lék proti zažívacím potížím a mořské nemoci. Psal se rok 1824, když ve městě Angostura (v překladu „zužující se“ ve spojitosti s tokem venezuelské řeky Orinoco, nyní se město nazývá Ciudad Bolívar) vytvořil konečnou podobu svého hořkého bylinného přípravku, který pojmenoval “Amargo Aromatico” (neboli „Aromatic Bitters“). V následujících letech exportoval Johann Siegert své produkty pod značkou „Angostura Bitters“ do Anglie, Karibiku, či USA a zároveň do svého podniku zapojil i své syny (Carlose, Alfreda a Luise).
V 50. letech 19. století zaznamenaly produkty Angostura Bitters obrovský úspěch a jako přísada do koktejlů se proslavily po celém světě. Získaly „Medal of Excellence“ na výstavě ve Vídni v roce 1873 a zlatou medaili na World Trade Fair ve Filadelfii v roce 1876.
Podnik zůstává v Angostuře až do roku 1875, kdy se bratři kvůli civilním nepokojům ve Venezuele rozhodli přesunout na Trinidad. Společnost nese jméno „Dr. J.G.B. Siegert Y Hijos“ a výroba pokračuje v malé továrně ve městě Port of Spain na Trinidadu. Rum pro své produkty nakupují od místních destilerií. Část rumu však Angostura sama dostařuje, blenduje a následně prodává pod svým jménem.
V roce 1904 se Angostura stává výhradním dodavatelem „aromatic bitters“ pro pruského krále a v roce 1907 pro krále španělského. V roce 1909 se firma transformuje na akciovou společnost registrovanou v Anglii a následně se v roce 1912 stává výhradním dodavatelem Jeho Veličenstva Jiřího V., aby následně v roce 1955 získala pro své bitters i „Royal Warrant of Appointment“ od Jejího Veličenstva královny Alžběty II.
Přestože se společnost blendování rumu věnuje již od začátku 20. století, až příchodem vystudovaného chemika (a pravnuka Johanna Siegerta) Roberta Siegerta v roce 1936, technologa výroby cukru Alberta Clyde Gomeze v roce 1942 a průmyslového chemika Thomase Gatcliffa v roce 1944 se Angostura teprve pevně usadila jako lídr v oblasti produkce kvalitního stařeného rumu na Trinidadu. V roce 1947 postavili ve městě Port of Spain moderní rumovou destilerii a v roce 1949 založili společnost Trinidad Distillers Ltd. (TDL), která se věnovala výhradně produkci rumu. Zpočátku prodávají rum pod různými značkami, jako například Siegert’s Bouquet nebo White Oak. A právě Siegert’s Bouquet byl první rum, který začali v roce 1952 prodávat.
Už v roce 1971 se TDL stává největším exportérem rumu v zemi a získává ministerské ocenění „Exporter of the Year“. A následně v roce 1985 získává (jako první společnost v historii země) dokonce národní ocenění „Humming Bird Gold Medal“ za svůj přínos lokálnímu průmyslu.
Destilerie je vybavena třemi multi-kolonami pro kontinuální destilaci, které jsou schopny vyrábět až 8,5 milionů litrů čistého alkoholu ročně. Tato zařízení byla instalována v letech 1975, 1985 a 1999.Nahradila tak původní destilační kolonu Savalle z roku 1947. V současné době disponuje destilerie cca 75 000 sudy (především ex-bourbon) plnými zrajícího rumu, které jim odpočívají ve skladech. Společnost se však netají plány svou výrobu a zásoby v následujících letech dále navyšovat.V každé kapce tohoto jedinečného Single Casku se zrcadlí nesmírná řemeslná zručnost a především neutuchající odhodlaní rodiny Siegertů, díky němuž se skromné začátky na konci 19. století staly základním kamenem pro úspěch rumu, který dnes hrdě nese název „The House of Angostura“.
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Technická, Čokoláda, Máta, Citrusy, Vosk, Dub, Květiny, Smetana, Čaj, Višně v čokoládě, Staré knihy
CHUŤ: Vanilka, Hořká čokoláda, Technická, Máta, Dub, Višně, Sušené ovoce, Tropické ovoce, Pomeranč, Jablka
Belize Single Cask Collection
Destilováno: 2006
Stáří: 19 let (15 tropické, 4 kontinentální)
Lahvováno: 2025
Přírodní barva: Ano
Typ sudu: Sud po Pineau
Obsah alkoholu: 65.0 % (sudová síla) – 343 ks lahví
Narozdíl od Karibiku, kde se úrodné plantáže pyšnily nekonečnými zástupy stébel cukrové třtiny a tamější usedlosti pomalu, ale jistě objevovaly tajemství destilace rumu již v 17. století, se cukrový průmysl do Belize dostal až mnohem, mnohem později. Britský Honduras (na Belize byla země přejmenována až v roce 1973) se za koloniální éry využíval zejména pro těžbu dřeva a jakékoliv úpravy ve směřování zemědělské produkce se tu po mnoho let aktivně potlačovaly. První změny nastaly až v polovině 19. století s příchodem mexických farmářů, kteří opustili svou zemi kvůli kastovým válkám na Yucatánu a usadili se v severní části Britského Hondurasu. S sebou přinesli také cukrovou třtinu, kterou začali pěstovat za účelem výroby a prodeje cukru. Když je poté koncem 19. století následovali američtí osadníci, byly položeny základy cukrového průmyslu v Belize.
Příběh společnosti Travellers má své počátky v 50. letech 20. století. Psal se rok 1953, když se Jaime Omario Perdomo Sr. rozhodl, že si v Belize City založí skromný bar. Jelikož většina jeho hostů do Belize City právě přijela nebo z města odjížděla, pojmenoval podnik „Travellers“ (Cestovatelé). Ve svém baru nabízel nejrůznější importované likéry, pivo ale také lokální rum. V těchto dobách bylo totiž běžné, že si jednotlivé podniky míchaly své rumové blendy z produkce místních výrobců, a i Jaime Omario si pro svůj podnik tyto blendy vytvářel. Postupem času se jeho produkty staly velmi populárními a vyhledávanými, což ho přimělo zaměřit se na konzistenci jejich kvality. To byla doba, během níž vytvořil formuli na „ONE BARREL“ rum, který následně získal mnoho ocenění.
Kvůli rostoucí konkurenci bylo čím dál složitější získávat potřebnou kvalitu rumových základů pro blendy (v 60. a 70. letech dokonce dováželi rum z Barbadosu) a tak se Don Jaime Omario spojil s Luisem Albertem Espatem a společně ve městě Belmopan postavili destilerii. V roce 1983 se Don Omario rozhodl zaregistrovat TRAVELLERS LIQUORS LTD., jako společnost s ručením omezeným a podílníky v ní jmenoval své děti. Když se následně v roce 1989 pan Espat rozhodl opustit společnost a prodat destilerii, odkoupila rodina Perdomo jeho podíl a získala tak plnou kontrolu nad celým podnikem i výrobou.
Rodina se následně zaměřila také na postupné renovování prostorů a modernizaci vybavení destilerie. Původní destilační zařízení typu „Pot still“ nejdříve doplnili kontinuální kolonou, aby následně na začátku 21. století tato zařízení nahradili kontinuální destilační kolonou typu „triple column still“, kterou přivezli z města Portales v Novém Mexiku, USA. V tomto zařízení dnes destilují 3 typy rumů. V první řadě neutrální spirit s 95 – 96 % ABV, potom rum s 90 % ABV určený pro staření a jako poslední i „high ester“ rum s 85 – 88 % ABV. Zajímavostí je, že fermentují kvasinkami, které se běžně používají v pekařském průmyslu. Ročně vyrobí zhruba 150 000 litrů čistého alkoholu a rum ke staření ukládají jednak ve skladech destilerie v Belmopanu a část také v Belize City. Blendování a lahvování pak probíhá přímo v Belize City.
Dnes společnost řídí 3 z potomků Dona Omaria a jeho ženy Perly. Sestry Amanda a Magali se starají o vedení a syn Myito dohlíží na výrobu. Travellers si zakládají také na podpoře místní komunity a asi 70 % zaměstnanců tvoří svobodné matky. V roce 2008 otevřeli malé muzeum, které mapuje historii této legendární destilerie z Belize.Přijměte naše pozvání a ochutnejte tento Single Cask, jehož obsah je věnovaný všem rumovým cestovatelům, kteří hledají rozmanitost, autenticitu a především unikátní kvalitu. Díky té si totiž rodina Perdomo v Belize vybudovala reputaci národního pokladu.
CHUŤOVÝ PROFIL
VŮNĚ: Smetana, Citrusy, Med, Propolis, Tropické ovoce, Olejová, Pineau, Mléčná čokoláda, Pryskyřice, Datle, Fíky, Dub, Muškátový Oříšek
CHUŤ: Tropické ovoce, Hořká čokoláda, Spálené dřevo, Káva, Smetana, Pineau, Technická, Koření, Sušené ovoce
7. květen
12. květen
13. květen