24. prosinec
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
El Amparo je bílý jednodruhový rum z Ekvádoru, vyráběný ve městě Jipijapa v oblasti Manabí z odrůdy cukrové třtiny, která se běžně nazývá Cubana Negra.
"Amparo" znamená v angličtině "úkryt". Název vymyslel Gonzalo Almanzor Zorrilla Toala, dědeček Carlose Baque Zorrilly, současného majitele palírny. „Aguardiente“ z cukrové třtiny se vyrábí v mnoha jihoamerických zemích, Ekvádor má však dlouhou historii destilace, která je ve venkovských oblastech stále oblíbená.
Tento rum vznikl na oslavu 60 let zkušeností tří generací rodiny Zorillů s cílem podělit se o jejich krásný destilát se světem.
Kvašení začíná přirozenou cestou a probíhá za pomoci místních kvasinek v dřevěných kádích o objemu 1 000 až 3 000 litrů. Trvá 5 až 7 dní, v závislosti na koncentraci cukru v kvasu. Destilace probíhá na měděném 500litrovém destilačním zařízení, které se skládá z malého kotle s krátkou vnější kolonou. Po první destilaci má rum koncentraci alkoholu 60 % a v této síle je i rovnou lahvován.
Aroma: jasné a rostlinné. Intenzitě vůně zpočátku dominují zralé banány, čerstvě posekaná tráva a citronová kůra. Po několika okamžicích se objeví hlubší tóny s červenou paprikou, kořenem hořce, mořským vzduchem, lesní borovicí a čerstvě upečeným kukuřičným chlebem.
Chuť: velmi komplexní a bohatá. Hřejivé tropické tóny čerstvého ananasu a chuti a pelargónie. Objevují se bohatší zemité tóny, které ukazují koriandr, olivový nálev, smrkové špičky a čerstvou zahradní půdu.
Závěr: plný a dlouhotrvající. Éterický závěr je bohatý na cedrové dřevo a kafrové limety. Zdá se, že jejich dozvuk v ústech je věčný. Vše je v úplném závěru podpořeno příjemnou kulatostí akátového medu.
24. prosinec
25. leden
8. únor