Aperol je jedinečný aperitiv s vyváženou hořkosladkou chutí a nezaměnitelnou oranžovou barvou, který vytvořili bratři Silvio a Luigi Barbieri. V roce 1919 ho představili na mezinárodním veletrhu v Padově, odkud pocházeli, a slavili s ním obrovský úspěch. Při výběru názvu „Aperol“ se inspirovali francouzským termínem „apéritif“, který označuje nápoj podávaný před jídlem a zpříjemňující společenskou konverzaci. Tím dali základ podávání Aperolu zejména při přátelských setkáních a společenských událostech.
Pro originální recepturu, jež se za více než 100 let nezměnila, jsou klíčové infuze pomerančů, hořce, rebarbory a dalších bylin a koření. Přesný recept však zůstává přísně střeženým tajemstvím.
Ztělesnění radosti ze života v italském stylu
Aperol je neodmyslitelným základem pro věhlasný Aperol Spritz, jenž se těší obrovskému růstu popularity především v posledních letech, jeho historie však sahá až do 50. let 20. století, kdy vznikl v itaských Benátkách jako varianta benátského vinného střiku neboli Spritz Veneto. Aperol Spritz řadíme mezi nízkoalkoholické nápoje, při správné přípravě obsahuje zhruba 9 % alkoholu.
Jak připravit dokonalý Aperol Spritz
• plná sklenice ledu
• 1 díl prosecco (či ideálně Cinzano Pro-Spritz)
• 1 díl Aperol
• trocha sody
• plátek pomeranče
Postup přípravy najdete ve videu níže.
Text: Warehouse #1
Foto: Campari