Dešťové přeháňky i první hřejivé paprsky. Tak vypadá každý rok jaro, které nám svým nevyzpytatelným počasím dává najevo, že na horké slunečné dny a venkovní grilovačky si ještě musíme chvíli počkat. Náladu si tím ale zkazit nenecháme. Ona taková domácí party má totiž také něco do sebe. Zvlášť když se podávají skvělé koktejly – jako ty níže uvedené.
CINZANO ROSÉ
Cinzano patří k nejstarším výrobcům vermutů na světě. Bratři Carlo Stefano a Giovani Giacomo jej světu představili v roce 1757 a dodnes patří mezi nejznámější a nejprodávanější značku. Základ řady tvoří sladké Cinzano Bianco s jemnou květinovou vůní a tóny bílých broskví. Sladká chuť zanechává příjemný, dlouhotrvající pocit v ústech. Ještě lepší ale je v kombinaci s hořkým tonikem Fever-Tree. Smícháním dojde k harmonickému propojení obou chutí.
• 60 ml vermutu Cinzano Bianco
• 120 ml Fever-Tree Raspberry & Rhubarb Tonic
• lesní ovoce
Postup:
Přímo do skla – naplňte ledem velkou vinnou sklenici. Nadávkujte vermut Cinzano Bianco a dolijte růžovým tonikem. Lehce promíchejte a ozdobte lesním ovocem.
ZEPHYR
Britský Bulldog Gin představuje moderní interpretaci tradičního London Dry Ginu. Vedle jalovce utváří jádro ginu také andělika, citron a koriandr. Tyto botanicals doplňují: lékořice, kořen kosatce, skořice cassia, mandle, bílý mák, denivka, lotosový list a levandule. Pestrá směs dvanácti rostlin dodává ginu výraznou chuť s ořechovými a ovocnými podtóny. Perfektně se hodí na Gin & Tonic nebo Negroni, vyzkoušejte ale i náš svěží recept.
• 50 ml ginu Bulldog
• 10 ml limetové šťávy
• salátová okurka
• sůl, pepř
Postup:
Přímo do skla. Ukrojte 6 kostiček okurky a vložte do sklenice. Osolte, opepřete a trochu podrťte. Přidejte drcený led, nadávkujte gin a limetovou šťávu a promíchejte. Doplňte ledovou tříšť po okraj sklenice a ozdobte plátkem okurky.
TOM COLLINS
Francouzský řemeslný gin Citadelle No Mistake Old Tom vzniká v srdci regionu Grand Champagne z destilátu z francouzské pšenice a celkem 22 rostlinných ingrediencí. Oproti klasickému ginu Citadelle obsahuje navíc yuzu, květy chrpy a pelyněk. Po maceraci se gin destiluje v měděných kotlích a následně zraje 5–6 měsíců v dřevěných sudech. Díky tomu má gin plnou bylinnou chuť s kořeněným nádechem. Ač to na první pohled nemusí vypadat, klasický koktejl Tom Collins je s tímto ginem delikátní.
• 60 ml ginu Citadelle No Mistake Old Tom
• 30 ml citronové šťávy
• 20 ml cukrového sirupu (cukr a voda v poměru 1:1)
• sodovka
Postup:
Přímo do skla – nadávkujte všechny ingredience do vysoké sklenice naplněné ledem. Jemně promíchejte a ozdobte plátkem citronu a koktejlovou třešní. Případně přidejte střik Angostura Aromatic Bitters.
JAHODOVÉ DAIQUIRI
Plantation 3 Stars vznikl jako pocta Karibiku a jeho historické tradici výroby rumu. Směs tvoří melasové rumy ze tří zásadních karibských oblastí – Barbadosu, Jamajky a Trinidadu. V blendu se mísí jak nezrající rumy, tak 2–3letý destilát, a dokonce i kapka vyzrálého 10letého rumu. Ve vůni je cítit med, káva a koření jako vanilka a hřebíček. Lehká chuť připomínající sušenky postupně přechází do tmavé čokolády s bylinným nádechem v závěru.
• 60 ml Plantation 3 Stars
• 20 ml limetové šťávy
• 20 ml cukrového sirupu (cukr a voda v poměru 1:1)
• 4 větší jahody
Postup:
Příprava v mixéru – pokrájejte jahody a dejte do mixéru. Přidejte limetovou šťávu, cukrový sirup, rum a plnou sklenici drceného ledu. Uzavřete mixér a několika pulsy rozmixujte do hladké směsi. Přelijte do koktejlové sklenice a ozdobte jahodou.
BUTTERFLY FIZZ
Historie značky Angostura se začala psát v roce 1824 a svět si podmanila nejen svými bitters, ale také rumy britského typu se sušší chutí. Bílý rum Angostura Reserva je ideálním základem do koktejlů a long drinků jako Mojito, Piña Colada nebo Fizz. Jedná se o mimořádně lehký rum s výraznou sušší chutí, v níž se projevují tóny tropického ovoce s náznakem pepře a karamelu v závěru.
• 50 ml Angostura Reserva
• 80 ml Fever-Tree Elderflower Tonic
• 20 ml limetové šťávy
• 20 ml cukrového sirupu (cukr a voda v poměru 1:1)
Postup:
V šejkru – postupně nadávkujte všechny ingredience kromě toniku do šejkru naplněného ledem. Energicky protřepte a poté nalijte přes barmanské sítko do vychlazené menší sklenice typu highball. Dolijte tonikem a jemně promíchejte.
SHERRY COBBLER
Sherry patří mezi tzv. fortifikovaná vína, tedy obohacená o destilát. V případě sherry se přidává až po skončení procesu fermentace. Výroba probíhá ve vymezené oblasti jihošpanělské Andalusie. Při výrobě sherry se používá systém solera, který se později přenesl i do výroby některých rumů. Sherry Lustau Amontillado Los Arcos má díky dlouhému zrání plnou chuť s dlouhou dochutí, v níž dominují oříškové tóny.
• 100 ml Lustau Sherry Amontillado Los Arcos
• 10 ml cukrového sirupu (cukr a voda v poměru 1:1)
• máta
• pomeranč
Postup:
Přímo do skla – nejprve vezměte 1–2 plátky pomeranče a vložte je do sklenice. Zlehka je rozmačkejte, aby pustily šťávu. Následně naplňte sklenici drceným ledem a nadávkujte sherry a cukrový sirup. Důkladně promíchejte. Doplňte ledovou tříšť po okraj sklenice a ozdobte mátou či sezónním ovocem.
Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova