Nealkoholické nápoje již dávno nezahrnují pouze vodu, nealkoholické pivo či preslazené limonády. Doba se mění. Objevují se stále nové zajímavější alternativy, a tak není divu, že i nealkoholické koktejly získávají ve své jednoduchosti daleko sofistikovanější charakter.
Každý koktejl lze vnímat jako kompozici chutí. K dosažení té nejlepší chuti je ovšem potřeba pečlivě vybírat ingredience, ať už se jedná o alkoholické nebo nealkoholické složky. Ostatně váš oblíbený Gin&Tonic je ze tří čtvrtin tvořen právě tonikem. I proto byste měli vždy vybírat kvalitní prémiové produkty, které budou zárukou vynikající chuti. Ideální volbou v tomto směru může být značka Fever-Tree, která si zakládá na 100% přírodním složení bez žádných umělých sladidel, barviv či konzervantů. Jejich toniky tak obsahují například chinin z Konga, mexické hořké pomeranče, sicilské citrony nebo citronový tymián z francouzské Provence. Zázvorové pivo a limonády zase tvoří tři odlišné druhy zázvoru z Pobřeží slonoviny, Indie a Nigérie.
Další alternativou, která se nabízí, je nealkoholický perlivý aperitiv Crodino. Ten se vyrábí v italském regionu Piemont, a to konkrétně v obci Crodo, kde se unikátní chuti dosahuje louhováním bylin, koření, dřeva a kořenů z různých koutů světa již od roku 1964.
Chcete-li rozšířit své obzory, pak se nabízí použít bitters. Tyto vysoce koncentrované aromatické tinktury, založené na maceraci nejrůznějších bylin, kůr a koření, jsou neodmyslitelnou součástí mnoha slavných koktejlů. Příkladem budiž Old-Fashioned, Manhattan a řada dalších. Pár střiků bitters totiž nedodá drinkům pouze hořkost, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale především vyváženost, komplexnost a hloubku chutí.
Nechte se tedy unést následujícími tipy na nealkoholické koktejly, jejichž jednoduchá příprava vás zkrátka ohromí.
Grapefruit & Tonic
● Fever-Tree Mediterranean Tonic
● 5 cl čerstvá grepová šťáva
● 2,5 cl čerstvá limetová šťáva
● 1,5 cl agávový sirup
Všechny ingredience kromě toniku důkladně protřepeme v šejkru. Vinnou sklenici naplníme ledem, přidáme tonik a pak přilijeme vše ostatní. Můžeme doplnit sklenku o solnou krustu, případně ozdobit plátkem grapefruitu.
Borůvkový Julep
● Fever-Tree Ginger Beer
● Borůvky (cca 20 ks)
● Máta (cca 10 lístků)
● ½ limety (na osminky)
Do plecháčku vložíme borůvky, lístky máty a limetu, lehce promačkáme. Přidáme drcený led a Ginger Beer, jemně promícháme a doplníme opět drceným ledem.
Tea & Tonic
● Fever-Tree Indian Tonic
● 4 cl vychlazený heřmánkový čaj
● 1 cl jalovcový sirup (lze nahradit i jiným sladidlem)
● šťáva z osminky citronu
Ingredience postupně přidáváme do sklenice naplněné ledem, promícháme. Ozdobit můžeme snítkou rozmarýnu.
Crodino Spritz
● Crodino Biondo nebo Rosso
● 8-10 cl sody
Menší vinnou sklenici naplníme ledem a přelijeme do ní lahvičku s aperitivem Crodino. Následně doplníme sodou a ozdobíme plátkem pomeranče.
Ginger Lime Fizz
● 3 střiky Angostura Aromatic Bitters
● 20 cl Fever-Tree Ginger Ale
● Osminka limety
Sklenici naplníme ledem. Lahvičku s bitters otočíme nad sklenici a 3x rázně a poctivě zastříkneme led. Do sklenice s ledem a bitters vymačkáme osminku limety, a nakonec zalijeme celou lahvičkou Fever-Tree Ginger Ale. Lehce promícháme.
Angostura Orange Soda
● 4 střiky Angostura Orange Bitters
● 20 cl perlivé vody
Nad plnou sklenicí otočíme lahvičku s pomerančovými bitters a 4x rázně a poctivě zastříkneme led. Zalijeme perlivou vodou a na závěr do sklenice vložíme kousek pomeranče na ozdobu. Lehce promícháme.
Poznámka: Ačkoli bitters obsahují alkohol, jejich použití v drinku výsledný podíl alkoholu nijak zvlášť neovlivní, neboť se dávkují po kapkách, a daný koktejl má tudíž méně alkoholu než například běžné nealkoholické pivo nebo kombucha.
Text: Tomáš Mozr
Foto: Fever-Tree, Campari, Shutterstock