Když se řekne ovocný destilát, řadě lidí se automaticky vybaví zejména slivovice. Téměř každý má pak „stréca“ na Moravě, který pálí tu zaručeně nejlepší. Inu, budiž. Svět ovocných destilátů je však mnohem bohatší a má co nabídnout i těm, kterým poctivá moravská pálenka propaluje hrdlo.

Švestka je samozřejmě důležitým reprezentantem kategorie ovocných destilátů. I ona ale může mít různé podoby. Například Fassbind Vieille Prune, nasládlou stařenou švestku, si zamilují i ti, kdo ovocným pálenkám běžně neholdují. Po slivovici přichází ke slovu hrušky, meruňky, třešně, ale i maliny či jablka. Každé ovoce má čím překvapit. Například Fassbind L’Heritage de Bois Kirsch je třešňovice, jež dozrává v sudu odpovídajícího dřeva – tedy třešně. Díky tomu se jejich chuť ještě umocní a roční zrání v sudu chuť pálenky hezky zakulatí a obrousí případné hrany.

Mezi méně typické zástupce ovocných destilátů patří calvados. Tento destilát z jablek, respektive zkvašeného jablečného moštu, nese ochrannou známku původu. Smí proto vznikat pouze ve francouzském regionu Normandie a podle zákona musí zrát minimálně dva roky v dubových sudech. Apelací se může pyšnit také grappa (pálenka z vinných matolin), která se vyrábí pouze v Itálii, italské části Švýcarska a San Marinu. Stejně tak v Chile a Peru mají svůj destilát z hroznů, pisco.

Ovocných pálenek se tedy není proč bát. Své oblíbence v ní naleznou ti, kteří dávají přednost sladším a jemnějším chutím, stejně jako ti, kdo ocení klasickou sílu ovocných destilátů. A pro ty, kdo rádi poznávají nové chutě, dokáže nachystat řadu příjemně překvapujících objevů. Pokud někoho takového máte ve svém okolí, připomínáme, že Vánoce se blíží. Možná už je ten správný čas začít přemýšlet, čím své nejdražší potěšíte.

Tipy na láhve pro milovníky ovocných destilátů

Fassbind Eau de Vie Rigi-Kirsch
Třešňová pálenka Fassbind je nejstarším a nejtradičnějším produktem značky, kterým v roce 1846 zahájila svou existenci. Dodnes se vyrábí podle původní receptury a nese ochranné označení původu. Zralé třešně se po pomalé fermentaci dvakrát vydestilují a pálenka následně odpočívá dva roky v tancích z nerezové oceli. Chuť této třešňovice je elegantní, s tóny šťavnatých třešní a dotekem marcipánu.

Fassbind Eau de Vie Rigi-Kirsch

Fassbind Vieille Poire
Pálenka ze zralých hrušek odrůdy Williams po destilaci zraje nejprve dva roky v tancích z nerezové oceli a poté dalších 12–18 měsíců v dubových sudech. Výsledný destilát se poté ještě zjemní přidáním přírodního výtažku ze sušených hrušek Williams. Díky tomuto extraktu získá příjemně nasládlou chuť s intenzivními tóny hrušek.

Fassbind Vieille Framboise
Destilát ze zralých malin se vyznačuje čistou, plnou chutí. Zralé maliny z regionu Walis se po dobu šesti týdnů macerují a poté vydestilují za použití tradičních postupů. Pálenka nejprve odpočívá alespoň dva roky v tancích z nerezové oceli a následně zraje jeden rok v dubových sudech. Poté se ještě zjemní přírodním výtažkem ze sušených malin. Destilát tak získá příjemnou ovocnou chuť připomínající malinový džem, kterou podtrhuje jemný a intenzivní závěr.

Fassbind Vielle Poire a Vielle Framboise

Roger Groult Réserve 3 Y.O.
Calvados je pálenka z jablek pocházející z francouzského regionu Normandie. Vzniká destilací zkvašeného jablečného moštu a na litr destilátu je potřeba v průměru 18 kilogramů jablek. Podle zákona musí zrát minimálně dva roky v dřevěných sudech, v případě Roger Groult Réserve pak odpočívá tři roky. Tento mladý calvados s výraznou chutí jablek se nejlépe uplatní v koktejlech, například v jednoduchém mixu s tonikem.

Roger Groult Réserve 3 Y.O.

La Grappa 903 Barrique
Grappa je vinná pálenka z matoliny, čímž se rozumí zbytky po vylisování vína. Tato konkrétní grappa představuje dokonale vyvážený destilát ze směsi slupek různých hroznů vypálený na měděných destilačních přístrojích. Poté zraje minimálně šest měsíců v barikových sudech, které jí dodají delikátní kořeněnou vůni s tóny zralého ovoce a nezaměnitelnou jemnou a dlouho trvající chuť.

La Grappa 903 Barrique

Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova