V rámci objevování rumového světa vám ambasador Jan Albrecht pravidelně přináší svůj unikátní pohled na jeden vybraný rum. Existují totiž tisíce rumů a stovky variant, jak a s čím rum servírovat. Být objektivní a rumově vzdělaný však obnáší znát rumy všechny. I proto je potřeba neustále ochutnávat a postupně objevovat jednotlivé zajímavosti ze světa rumu. Pro tentokrát se pozornost obrací k rumu Millonario 10 Aniversario Reserva, který představuje ryzí poklad z Peru.
Něco málo pro přehled
Millonario 10 Aniversario Reserva je typický rum španělských tradic, jenž v sobě nese sladkost, eleganci, ale i bohatost, a přesně takové rumy, které od takovýchto tradic očekáváme. Tento rum byl vytvořen u příležitosti deseti let od založení značky. Jedná se o rum, jenž navrhl Fabio Rossi a globální ambasador Mario Navarro, kteří se nadchli pro ony svěží, aromatické a lehké rumy z peruánské destilerie Prolisa, což je jedna ze tří destilerií, které reprezentují severní oblast Peru. Dělají se tam pouze rumy z melasy a v současnosti představují největší a nejtypičtější zástupce, které můžeme z Peru ochutnat. Jde o blend dvou rumů, v němž dvě třetiny tvoří rumy zrající šest let v dubových sudech po americké whiskey z Heaven Hill v Kentucky. Ty dodávají danému blendu mimo jiné lehký a svěží charakter s tóny vanilky a banánu. Zbývající část blendu zastupují rumy zrající v sudech po oloroso sherry po dobu deseti let. Ty naopak dodávají blendu plnost, strukturu a komplexitu, která rumu ze své podstaty přináší sušší a vinný charakter.
Barva a vůně
Barva odpovídá typickým španělským rumům, kdy má v sobě zakomponované cihlově načervenalé tóny, což už nám předem napovídá, že se bude jednat o jemně nasládlý rum, při jehož výrobě zřejmě producenti využili jeden z typů sudů po fortifikovaném víně, jako je sherry, portské nebo madeira. Pokud se ale jedná o sherry, jako v tomto případě, napoví nám právě tyto sudy, že výsledný rum bude vynikat jemností, elegancí a tóny sušeného ovoce, což lidé obvykle na rumech milují nejvíce. Ve vůni tento rum oplývá ořechy a náznaky kávy.
Chuť
To, co jsme mohli cítit v rámci aroma, chuť jen podtrhuje. Všechny vjemy se nám tedy v ústech umocní, a můžeme proto vnímat tóny čokolády, rozinek, sušených švestek i meruněk. To, co doporučuji, je nechat takovéto typicky španělské blendy déle v ústech a nechat naplno rozvinout.
Dochuť
Tento rum je krásnou ukázkou, kdy vám perzistence pomůže rozlišit jednotlivé vrstvy v blendu. Navzdory tomu, že jasně víme, že můžeme očekávat dvě roviny chuti. Je to právě dochuť, která nám je pomáhá rozeznat a vychutnat.
Osobní poznámka
Pro mne tento rum vyjadřuje zejména slavnostní příležitosti a okamžiky, kdy si chcete užít tu maximální chvíli nejen s přáteli, ale také s rumem. Jestli se k něčemu opravdu hodí stran párování s jídlem, tak to je poté cokoli, co v sobě má šťavnaté tóny lesního ovoce. Pokud jste tedy milovníky ovocných dortů, palačinek nebo dezertu panna cotta s lesními plody, je pro vás tento rum opravdu jako dělaný. Nesmíme ale zapomínat, že se díky tónům sušeného ovoce však hodí například také k paštikám a dalším podobným specialitám.
Co je obzvláště důležité vyzdvihnout je skutečnost, že právě takovéto rumy španělského typu, zrovna jako je Millonario 10 Aniversario, skvěle doplní širokou škálu pokrmů, a stanou se díky tomu doslova univerzálním rumem. Je jedno, zda si dáte rybu, drůbeží maso nebo výrazně kořenné hovězí, či zda sáhnete po něčem z mexické kuchyně, kdy i pálivá jídla sladkost rumu krásně utlumí a neutralizují. Všechny dané faktory navíc ovlivňují i důvod, proč jsou tyto rumy vyhledávány též ve světě doutníků, kde to působí podobně. Čím máte výraznější doutník, tím lepší je pro kuřáky doutníků sáhnout po sladších a ovocnějších destilátech, kterými mohou neutralizovat chuť kouře. To potvrzuje i typický jev v Karibiku, podle kterého si lidé zpravidla kávu nesladí, dají-li si ale doutník, bez váhání si náhle svou kávu osladí klidně i pěti lžičkami cukru. I proto je Millonario 10 Aniversario Reserva ideálním rumem pro všechny cigar cluby.
Text: Jan Albrecht
Foto: Anna Postnikova