19. října slavíme Mezinárodní den ginu s tonikem. Tento den vznikl na památku Mary Edith Keyburn, veliké fanynky tohoto koktejlu. Jak si svátek nejlépe užít? Základem je kvalitní gin, doporučujeme Broker’s, Brockmans nebo Mermaid. A abyste si namíchali opravdu prvotřídní koktejl, nezapomeňte také na prémiový tonik. Skvěle chutná Fever-Tree nebo East Imperial.
Mary Edith Keyburn milovala gin s tonikem celý svůj život. A to natolik, že když onemocněla, tak jí ho nejbližší museli pašovat do nemocnice. 19. října 2010 Mary zemřela v úctyhodném věku 95 let po boku svého oblíbeného nápoje. Když si její odchod o rok později připomínala rodina a přátelé, obletělo to díky sociálním sítím celý svět. Vznikl tak nový svátek – Mezinárodní den ginu s tonikem.
1. Klasika, která nezklame: Broker’s London Dry a Fever-Tree
Chcete-li si gin s tonikem vychutnat v té nejklasičtější podobě, sáhněte po anglickém Broker’s London Dry. Vyniká v něm chuť jalovce a dalších tzv. „botanicals“, které dodávají ginu aroma a příchuť. Jsou to semínka koriandru, skořice, kořen anděliky lékařské, fialkový kořen, lékořice a citronová nebo pomerančová kůra.
K tomu přidejte tonik Fever-Tree Indian Tonic Water, v jehož chuti dominuje chinin nejvyšší kvality z Konga a ručně lisovaný olej z mexických hořkých pomerančů. Fever-Tree Indian Tonic byl uveden na trh v roce 2005 a stáli za ním Charles Rolls a Tim Warrilow. Chtěli pozvednout kategorii nealkoholických mixerů a vyrobit tonik prémiové kvality.
„Jak gin s tonikem správně namíchat? Ideální poměr je 1:3, tedy zhruba 50 ml ginu a 150 ml toniku. K tomu přidejte plátek limetky. Zaměřte se nejen na výběr ginu, ale také toniku, protože tvoří ¾ koktejlu. Přichystejte si také dostatek ledu. Nejvhodnější jsou velké ledové kostky, které udrží kvalitu drinku po delší dobu,“ radí ginový ambassador Filip Jančárek.
2. Gin s tonikem a polibkem mořské panny
Anglický Mermaid Gin z palírny Isle of Wight je jemný po jalovci, ucítíte v něm sladké koření a svěží citrusové tóny. Jednou z ingrediencí je motar přímořský, aromatický sukulent, který lemuje útesy ostrova Wight.
Místní mu přezdívají „polibek mořské panny“. V legendách propůjčoval polibek mořské panny schopnost dýchat pod vodou, a zachraňoval tak ztroskotané námořníky. Motar přímořský symbolizuje hranici přílivu a pro námořníky a pašeráky byl vždy znamením, že už jsou v bezpečné blízkosti ostrova.
Nejlépe se Mermaid Gin pojí s květinovými tóny Fever-Tree Elderflower Tonic. Jako ozdobu použijte šater latnatý neboli nevěstin závoj. Ten vám připomene, že před polibkem nevěsty musíte nejprve pozvednout závoj.
3. Zkuste novou moderní chuť ginu Brockmans
Pokud chcete vyzkoušet modernější chuť ginu, sáhněte po jemném Brockmans. Ucítíte v něm jalovec, lékořici, mandle, anděliku, kůru z pomerančů, citronů a skořicovníku čínského, ale především borůvky a ostružiny. Po skončení destilace se totiž do ginu přidává speciální směs borůvek a ostružin, aby se zvýraznilo aroma lesních plodů.
Perfektní k tomuto ginu je Fever-Tree Indian Tonic Water. Servírujte ho s čerstvými borůvkami a grepovou kůrou, která koktejlu dodává svěžest.
4. francouzské léto se citadelle
Léto v lahvi, tak by se dal nazvat Citadelle Jardin d’été. Tento francouzský řemeslný gin vzniká v Château de Bonbonnet v srdci regionu Grand Champagne a jeho chuť evokuje zahradu v plném květu, plnou čerstvých vůní a šťavnatého ovoce. Patentovaným procesem progresivní macerace se zpracovává celkem 22 rostlinných ingrediencí, mimo jiné dužina cukrového melounu Charentais, celé citrony a kůra citrusu yuzu.
Mimořádně svěží chuť ginu s květinovými, kořeněnými a ovocnými tóny skvěle doplní bezinkový tonik Fever-Tree Elderflower Tonic. Finální dotek dodá citronová kůra, která podpoří svěžest koktejlu.
5. Výlet do Vietnamu s ginem Saigon Baigur
Chcete-li ochutnat vskutku netradiční verzi koktejlu, vyzkoušejte spojení vietnamského ginu Saigon Baigur, toniku Fever-Tree Mediterranean Tonic a bazalky.
Saigon Baigur je první gin na světě, při jehož výrobě se používá vzácný citrus zvaný buddhova ruka, lotosový květ a černý kardamom z hustých džunglí v severní části země. S trochou nadsázky se dá říct, že Saigon Baigur představuje jakousi botanickou cestu po Vietnamu.
Komplexní a středně sladká chuť ginu plná citrusů, jalovce a koření se hodí k toniku Fever-Tree Mediterranean, který dobře doplňuje citrusové a bylinné giny.
6. Yuzu, Yuzu, Yuzu: Gin & Tonic s nádechem exotiky
Yuzu je aromatické citrusové ovoce pocházející ze severní Asie. Má pikantní chuť, připomíná něco mezi mandarinkou a Meyerovým citronem. Když použijete gin a tonik s yuzu, tak si tento tradiční koktejl vychutnáte s pořádným nádechem exotiky.
Zkuste například japonský Nikka Coffey Gin, který kromě klasických botanicals obsahuje pepř sanšó nebo právě yuzu. V kombinaci s yuzu tonikem od značky East Imperial tak získáte exotickou variantu koktejlu Gin & Tonic. Nakonec ho ozdobte plátkem kumkvatu, exotickým citrusem připomínajícím miniaturní pomeranče.
Jak se zrodil gin s tonikem
Za vznikem této klasiky paradoxně nestojí gin, nýbrž tonik, jehož základem je chinin. Ten se využívá k utlumení bolesti, snížení horečky či jako antimalarikum. Chinin ze získává z kůry stromu zvaného chinovník (Cinchona).
Pro nás je ovšem podstatné, že chinin dodává toniku nezaměnitelnou, výrazně hořkou chuť.
Vznik drinku bývá spojován s historkou o důstojnících britské armády. Ti si během služby v Indii údajně přidávali gin do denních dávek chininového toniku. Jeho chuť byla totiž nepřijatelně hořká.
Tehdejší tonik se dělal tak, že v oslazené sycené vodě se rozpustila chininová tableta. Do nápoje se také přidávala limeta coby prevence proti kurdějím. To vše se mělo odehrát v roce 1825. Na podporu této historky ale neexistují důvěryhodné zdroje.
První písemná zmínka o ginu s tonikem pochází z roku 1868, kdy se objevila v časopise Oriental Sporting Magazine. Podle tohoto záznamu bylo spojení ginu s tonikem velmi dobře známé v Indii. Text konkrétně uváděl nápoje servírované na večírku při příležitosti dostihů v Sialkotu, kde se gin s tonikem podával třeba vedle oblíbené brandy se sodou.
Text: Tomáš Mozr, Linda Brabcová
Foto: Fever-Tree, Warehouse #1, Anna Postnikova