Čtvrtý listopadový čtvrtek, který letos připadá na 28. listopadu, patří tradičně jednomu z největších amerických svátků, kterým je Den díkůvzdání (Thanksgiving Day). Přestože hranice Spojených států překročil relativně nedávno, má bohatou tradici – slaví se již od roku 1621. Nejdůležitější součástí oslav je večeře, která se neobejde bez nadívaného krocana. A bez bourbonu.
Evropští křesťané měli již před osídlením Ameriky ve zvyku děkovat Bohu za bohatou úrodu, vítězství v bitvách a jiné radostné události. Za první „opravdové“ díkůvzdání se však považuje rok 1621. Otcové poutníci připluli do Ameriky a chtěli zde začít nový život. Jenže na kontinent dorazili před zimou a bez zásob a přežili jen díky pomoci Indiánů z kmene Wampanoang. Ti je také naučili pěstovat nové plodiny a společně pak další rok oslavili bohatou úrodu.
Od té doby se Den díkůvzdání slaví v podstatě nepřetržitě, ovšem teprve Abraham Lincoln jej v roce 1863 učinil národním dnem. Současný termín, čtvrtý čtvrtek v měsíci, pak vešel v definitivní platnost v roce 1942.
Proč právě krocan?
Z jakého důvodu se svátečním pokrmem stal nadívaný krocan, není bohužel zcela objasněné. Jednou z domněnek je, že se osadníci kromě pěstování plodin vydávali i na lov a nejčastější kořistí byl právě krocan. Další odkazuje k velikosti tohoto ptáka. Jelikož se z něj snadno nasytila celá rodina, stal se oblíbenou pochoutkou. Jiní zásluhu připisují Charlesi Dickensovi, v jehož Vánoční koledě (1843) se objevuje krocan jako sváteční jídlo.
S určitostí vám však můžeme vyprávět, jak se krocan dostal do názvu jedné z nejznámějších značek bourbonu. Příběh Wild Turkey se začíná psát už v roce 1869, kdy bratři Ripyovi otevírají rodinnou palírnu na kopci Wild Turkey Hill v Kentucky. Ustáli i prohibici a v roce 1933 obnovují výrobu. Bourbon prodávají velkoobchodníkům, kteří jej pak dodávají na trh pod vlastní značkou. Jedním z těchto obchodníků je Austin Nichols.
V roce 1940 značka získává svůj název. Jeden z Nicholsových zaměstnanců vzal pár vzorků bourbonu na lov divokých krocanů, který předcházel Dni díkůvzdání, a sdílel jej s přáteli. Těm bourbon zachutnal a na počest lovu jej pojmenovali Wild Turkey.
Buddha bourbonu
Dalším významným milníkem v historii značky byl příchod Jimmyho Russella v roce 1954. Na svém postu působí dodnes, a je tak nejdéle aktivním master distillerem na světě. Díky tomu si vysloužil přezdívku Buddha of bourbon. Spolu s ním se o Wild Turkey stará také jeho nejmladší syn Eddie.
Aby se bourbon mohl označovat jako bourbon, musí být vydestilován na území USA, musí obsahovat alespoň 51 % kukuřice a musí zrát v nových sudech z bílého dubu minimálně dva roky.
Na výrobu Wild Turkey se dodnes používá původní kmen kvasinek, který byl vyvinutý přímo palírnou. Bourbon obsahuje tajný poměr kukuřice, žita a sladového ječmene. Neméně důležitá je také voda, která prochází z řeky Kentucky a je přirozeně filtrovaná přes vápenec. Po destilaci bourbon zraje 6–8 let v dubových sudech vypálených na nejsilnější možný stupeň (4), tzv. alligator char.
Časem ověřená ikona
Vlajkovým produktem značky je Wild Turkey 101 Bourbon, který se přes 60 let vyrábí stále stejným způsobem. Díky mashbillu, který obsahuje vysoký podíl žita, a vyšší síle má nezaměnitelný charakter, komplexní chuť a příjemný říz. I přes robustní chuť si však zachovává jemnost.
Neméně zajímavý je Wild Turkey Rare Breed, výrazný bourbon, který se vyrábí v malých várkách a lahvuje v sudové síle 58,4 %. Blend se skládá z whiskey, která zraje 6, 8 a 12 let v sudech z amerického bílého dubu.
Jak si bourbon vychutnat?
Možností je hned několik. Tou nejvíce přímočarou je užít si bourbon samotný. Další variantu představuje Wild Bourbon & Cola, oblíbená kombinace Wild Turkey 101 Bourbon a Fever-Tree Distillers Coly.
Pokud však přeci jen patříte k těm, kdo slaví Den díkůvzdání, a čekáte k večeři hojnější společnost, přijde vám vhod recept na Kentucky Punch.
Kentucky Punch
• 700 ml bourbonu Wild Turkey 101
• 750 ml červeného vína L'Archetipo Litroto Rosso
• 500 ml domácího brusinkového sirupu
• 400 ml čerstvé citronové šťávy
• 1 l brusinkové šťávy
• pomeranč, sušené brusinky, sezónní ovoce
• badyán, skořice, hřebíček
Postup:
Nejprve si připravte sirup – 500 g brusinek svařte s 0,5 l vody a 400 g cukru krystal. K tomu přidejte badyán, skořici a hřebíček. Jakmile zhoustne, nechte vychladit a přeceďte sirup přes sítko.
Do mísy na punch nadávkujte všechny suroviny spolu s plátky pomeranče, sušenými brusinkami, sezónním ovocem a kořením (badyán, skořice, hřebíček). Nechte 2 hodiny odležet a spojit chutě. Poté servírujte do vinné sklenice naplněné ledem.
Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova, Wild Turkey