Punč je nápojem, který v minulosti provázel celou řadu společenských setkání. Zatímco v jeden moment osvěžil, jindy naopak zahřál, a někdy dokonce definoval vánoční čas. Není tedy divu, že má i rumový punč svůj svátek.
Den rumového punče připadá každoročně na 20. září. Ačkoli u jiných svátků máme jasně deklarováno, kdo s danou iniciativou přišel, nebo při nejmenším, k jaké události se vše vztahuje, v tomto případě zůstávají počátky oslav Dne rumového punče v pomyslném alkoholovém oparu. A tak nám nezbývá než si alespoň připomenout, kde a kdy se zrodil punč.
Jak povstal punč
Punč podněcuje fantazii už téměř 400 let a za tuto dobu učaroval nespočtu slavných osobností, obyčejných lidí i těch, kteří balancovali na hraně zákona s označením pirát. Historie punče sahá do Indie, kde v 17. století vznikl v důsledku mocenského rozpínání britského impéria a rozšiřování jeho vlivu prostřednictvím Východoindické obchodní společnosti, jejíž obchod nově poskytl široké spektrum exotických ingrediencí, které v Británii postupně znamenaly převrat ve způsobu požívání alkoholických nápojů. První psanou zmínku o punči lze objevit v dopise Roberta Addamse z 28. října 1632. Pojem punč ovšem v jeho podání ještě postrádá jakékoliv vysvětlení.
Pět přísad
Třebaže se vyskytují tvrzení, že slovo punch pochází z výrazu puncheon, označující malý soudek, z něhož námořníci dostávali svůj denní příděl, faktem zůstává, že příděly rumu zavedl až viceadmirál William Penn v roce 1655. Anglický termín punch má tak pravděpodobně svůj původ v perském panch, což v překladu znamená pět. Logicky tedy už samotný název odkazuje na pět ingrediencí pro přípravu punče, kdy se později mimo jiné takřka nelze vyhnout oblíbené říkance, v níž lze najít přesný poměr ingrediencí: „one of sour, two of sweet, three of strong, four of weak.“
Od Indie po Karibik
Daných pět složek tradičně reprezentoval citrón, cukr, arak, voda a koření. Zatímco ale v Indii na počátku stál arak, na ostrovech ve východním Atlantiku nahrazovali původní lihovinu madeirou a v oblasti Západní Indie, v současnosti známé jako Karibik, poté zase rumem. Primárním kořením byl zpravidla čaj, který postupně nahradil muškátový ořech, skořice a hřebíček. Obzvláště muškátový ořech představoval v době, kdy koření bylo cennější než zlato a obliba punče rostla strmě vzhůru, významnou komoditu, neboť rozdíl mezi jeho pořizovací a prodejní cenou prý vykazoval násobek až o neuvěřitelných 60 000.
Od mísy ke sklenici
V 18. století byl poté punč natolik oblíben, že někteří badatelé prohlašují, že výskyt hrnků a mís na punč v tavernách se téměř vyrovnal počtu lavic a korbelů. Popularita punče však doznala svých mezí ve chvíli, kdy se v 19. století uchytila mezi pracujícími obliba především obliba piva, zatímco vyšší třídy si dopřávaly sofistikované koktejly. Přes všechno úsilí mnoha osobností tak na konci 19. století zvolna spěla doba punčových mís ke svému konci. Nadešel totiž čas menších míšených nápojů vyhovujících více přáním každého hosta a nic na tom nezměnil ani výskyt veršované receptury na Planter’s Punch v New York Times v roce 1908.
Jaký rum pro punč zvolit
Přestože rumový punč si většina lidí v Českých zemích spojuje se zimními měsíci a obdobím Vánoc, zdaleka to není podmínkou. Ve světě se dodnes udržela tradice podávat punč na velkých akcích, zejména na univerzitních večírcích. Jeho primární výhodou je obvykle skutečnost, že se může pít studený i teplý.
Obecně byly v minulosti s rumovým punčem nejvíce spjaty stařené rumy z Jamajky. Perfektní volbu tak mimo jiné představuje například dvanáctiletý Appleton Estate zrající v sudech z amerického bílého dubu, jenž vyniká robustní chutí s tóny dřeva, ovoce, kakaa, pomerančové kůry a mandlí. Pokud budete chtít naopak dodat svému rumovému punči na hlubším charakteru, pak bude ideální, když sáhnete po rumu Hampden. Ten se vyrábí z pramenité vody v oblasti Trelawny, kde se za pomoci dlouhé přírodní „divoké“ fermentace vytváří unikátní rum s neobyčejně vysokou hladinou esterů.
Jak ovšem upozorňuje nápojový historik a autor knihy Punch: The Delights and Dangers of the Flowing Bowl David Wondrich, základem skvělého rumového punče nemusí být pouze robustní jamajské rumy. Skvělou alternativou budou rovněž rumy demerara, kdy můžete sáhnout třeba po Rum Nation Demerara Solera No. 14, jehož jedinečný blend v sobě skrývá charakter sudů po sherry oloroso a Pedro Ximénez, ale také malý podíl velmi starého rumu Enmore. Pro jeden z nejslavnějších punčů, kterým je Planter’s Punch, následně Wondrich doporučuje rum Angostura 1919. Tento lehký blend rumů, které zrály až osm let ve znovu vypálených sudech po bourbonu, je v chuti mimořádně vyvážený a vašemu punči dodá podmanivé tóny karamelu, pražených ořechů, vanilky a pepře.
Zůstaneme-li ovšem u Wondrichových doporučení, pak si nelze nevšimnout rumu Plantation Stiggins‘ Fancy Pineapple, na jehož tvorbě se dokonce osobně podílel. Tento rum je poctou postavě reverenda Stigginse z románu Kronika Pickwickova klubu, který učinil z Charlese Dickense světoznámého autora. Právě Stigginsův oblíbený „ananasový rum“ je v knize základem opakovaně objednávaného punče. I proto nepřekvapí, že tento rum, který je směsí tří rumů z Barbadosu, Jamajky a Trinidadu, má bohaté a delikátní tóny ananasu doplněné o lehký náznak kouře a hřebíčku.
Jak oslavit Den rumového punče
Nejlepší způsob, jak oslavit Národní den punče, je připravit si velkou mísu punče a pozvat své přátele, abyste si jej mohli vychutnat společně. Můžete se držet zmiňovaných klíčových pěti ingrediencí, ale můžete také použít fantazii a začlenit jakékoli přísady a příchutě, které budete chtít. Používají se celé řady různých druhů ovoce a koření, můžete se tudíž oprostit od konvencí a zkusit experimentovat.
Rum Punch (pro cca 4 osoby)
• 300 ml rumu
• 100 ml čerstvé limetové šťávy
• 80 ml cukrového sirupu
• 350 ml černého čaje
• koření (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek)
• citrusy (pomeranč, limeta)
Postup: Nejprve si připravíme čaj a hned poté cukrový sirup tak, že rozpustíme 200 gramů cukru ve 150 ml vody. Necháme vše vychladnout. Do punčové mísy následně přidáme koření, čerstvou limetovou šťávu, čaj, cukrový sirup a rum. Promícháme a uložíme do lednice na dvě hodiny s nakrájenými citrusy. Před podáváním přidáme led nebo prohřejeme (nevaříme). Ozdobíme strouhaným muškátovým oříškem, případně plátkem limety.
Text: Tomáš Mozr
Foto: Hampden, Angostura, Plantation, Anna Postnikova