Čirá, s neutrální vůní a chutí. Ač by se mohlo zdát, že s touto charakteristikou nemá vodka mezi ostatními destiláty šanci, opak je pravdou. Právě tyto vlastnosti činí vodku zajímavou zejména v mixologii, kde tvoří čisté plátno pro budoucí umělecké dílo. Dává vyniknout chuti ostatních surovin v koktejlu, a proto je mezi barmany i konzumenty stále oblíbená. Minimálně od roku 2009 slaví vodka svůj svátek vždy 4. října. Proč však padla volba právě na toto datum, zůstává neznámou.
Výrobu vodky máme spojenou především se třemi regiony: Rusko, Polsko a Skandinávie. Dva z nich, Rusko a Polsko, se dodnes přou o historické prvenství, ovšem v úvahu připadají také obilnářské oblasti jako Ukrajina, Bělorusko nebo Finsko. Ačkoli si mnozí průzračný destilát spojují s Ruskem, prameny hovoří spíše ve prospěch Polska. První písemná zmínka obsahující slovo „vodka“ pochází z roku 1405. Rusové kontrují, že se touto vodkou nemyslí vodka coby nápoj, ale pouze chemická sloučenina, která sloužila jako základ tinktur a dalších léků. Jenže v počátcích destilace se všechny lihoviny využívaly jako léky, a tak tento argument neobstojí. Rusové se tedy mohou těšit ze světového prvenství pouze v konzumaci vodky…
Podle ruské legendy vodku, nazývanou také chlebové víno, poprvé vytvořil v roce 1430 mnich Isidor z Chudovského kláštera uvnitř Kremlu. Po dalších několika stech letech završených ruskou revolucí v roce 1917 se vodka začala šířit po celé Evropě. Její celosvětová popularita vzrostla po druhé světové válce, zejména se etablovala v Americe. V 70. letech 20. století dokonce v oblíbenosti předstihla bourbon. A to už je co říct. Škoda jen, že se toho nedožil John Martin, distributor vodky v USA a „spoluvynálezce“ koktejlu Moscow Mule (1941), který vznikl jako výraz zoufalství nad nedostatečným odbytem zboží.
SKYY is the limit
Přelom 20. a 21. století s sebou přinesl nejen trend ochucených vodek, ale také řadu nových značek. Jednou z nich je například americká SKYY Vodka, která vznikla v roce 1992. Na jejím vývoji se podílel široký kolektiv odborníků včetně someliéra specializujícího se na vodu, chemika a profesionálního barmana. Cílem výrobců byla vodka pro perfektní Martini, která je jemná a s jedinečným charakterem. Díky SKYY Vodce začal svět vodku vnímat jinak a brát ji opět vážně.
Při výrobě SKYY se používá voda obohacená o tichomořské minerály ze zálivu v San Francisku. Prochází čtyřnásobnou destilací a trojitou filtrací přes kalifornský vápenec. Zatímco jiné vodky destilací ztrácí charakter, SKYY Vodka si na svém jedinečném výrazu zakládá. Díky vodě obohacené o minerály je výsledkem jemná vodka svěží chuti s jemně slaným a minerálním nádechem. Kromě nezvyklé chuti přinesla SKYY revoluci také v designu. Zatímco většina vodek se v té době prodávala v čirých lahví typu, SKYY byla uvedena na trh v ikonickém kobaltově modrém balení.
S postupujícím 21. stoletím se mohlo zdát, že vodce odzvonilo. Přestože tato kategorie není tak rozsáhlá jako například ta ginová nebo rumová, drží si vodka stabilní prodeje napříč lety. Její neutrální chuť nadále přispívá k její popularitě a tvoří z ní ideální základ do koktejlů. Bez vodky byste si nemohli vychutnat Bloody Mary, Cosmopolitan nebo Moscow Mule. Tak jí nezapomeňte 4. října vzdát hold a připít jedním z následujících koktejlů.
SKYY & Soda
• 40 ml SKYY Vodka
• soda
• grepová kůra
Postup: Přímo do skla – do vysoké sklenice naplněné ledem nadávkujte 4 cl vodky. Dolijte sodou, zlehka promíchejte a zastříkněte grepovou kůrou. Tu poté vložte do sklenice jako ozdobu a servírujte.
SKYY Mule
• 40 ml SKYY Vodka
• 120 ml Fever-Tree Ginger Beer
• 1/4 limety
Postup: Přímo do skla – do sklenice naplněné ledem nadávkujte vodku a zázvorové pivo. Přidejte šťávu z osminky limety a promíchejte. Ozdobte další osminkou limety.
Porn Star Martini
• 60 ml vodky SKYY (infuzované vanilkovým luskem)
• 30 ml likéru Chinola Passion Fruit
• 15 ml vanilkového cukrového sirupu
• 50 ml šampaňského Henri Giraud Esprit Nature Brut
• 2 plody čerstvé maracuji
Postup: Nejprve omyjte dva plody maracuji a rozřízněte je na poloviny. Semínka ze tří připravených polovin přeneste do šejkru a jednu polovinu passion fruitu si nechte na ozdobu. Postupně dávkujte zbylé ingredience kromě šampaňského do šejkru. Doplňte ledem a energicky protřepejte. Sceďte do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobte polovinou maracuji. Servírujte buď s malou sklenkou šampaňského vedle nápoje, nebo doplňte drink daným množstvím šampaňského a promíchejte. Dejte hostovi malou lžíci, aby si nejprve mohl vyndat maracuju a ochutnat ji čerstvou.
Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova