Už dvanáctý rok v řadě se můžete připojit k celosvětovým oslavám jednoho z nejznámějších koktejlů na světě. Negroni je totiž daleko více než jen ikonický italský koktejl, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století okouzlil nejednu osobnost. Není tudíž žádným překvapením, že negroni v barech představuje podle žebříčku prestižního časopisu Drinks International aktuálně nejoblíbenější koktejl na světě.
co je negroni?
Podle více než dvacetiletého výzkumu předního odborníka na negroni, kterým je barman Luca Picchi, sahá historie tohoto klasického koktejlu do italské Florencie. Tím, kdo za jeho vznikem stojí, však není barman, nýbrž proslulý aristokrat s pohnutým životem jménem Camillo Negroni. Z účtů nalezených v Caffé Casoni je poté údajně zcela očividné, že se negroni zrodilo v této florentské kavárně již v roce 1919. Stalo se tak, když mladý barman Fosco Scarselli vyřizoval netradiční objednávku hraběte Negroni. Ten ho žádal, aby v jeho koktejlu Americano, které bylo v té době velice populární, zaměnil sodu za gin, aby tím nápoj získal na síle. Samozřejmě se můžeme dohadovat, zda jej k danému rozhodnutí vedl anglický původ jeho matky či bohaté newyorské zkušenosti, kdy si ve Spojených státech zřejmě zvykl na vyšší míru alkoholu. Ať tomu bylo jakkoliv, netrvalo to ani dva roky a koktejl se rozšířil jak po celé Itálii, tak za jejími hranicemi.
Jak si negroni namíchat
Z hlediska přirozeného vývoje, který vedl ke vzniku negroni, se dostaneme k obměně nápojů Torino-Milano a Milano-Torino, přičemž v druhém jmenovaném již figuruje sladký červený vermut, Campari i pomerančový twist. Odtud je pak poměrně snadný krok ke koktejlu Americano s typicky americkým zvykem v podobě přidání sody, kterou měl hrabě Negroni prozřetelně vyměnit za gin. Vznikl tak unikátní drink, který je díky jeho dokonale vyváženému poměru označován za jeden z nejdemokratičtějších koktejlů na světě. V originální receptuře jsou tedy gin, Campari i červený vermut zastoupeny rovným dílem.
Negroni
30 ml Bulldog gin
30 ml Campari
30 ml Cinzano Rosso
Postup: Všechny ingredience postupně dávkujte do míchací sklenice naplněné ledem. Jemně promíchejte a přelijte přes barové sítko na kostky či blok ledu do sklenice typu old-fashioned. Na ozdobu použijte střik pomerančové kůry, kterou následně vložíte do nápoje.
nadčasový Negroni Week
V týdnu od 16. září budou bary a restaurace po celém světě míchat populární drink Negroni a jeho variace. Tento vyhlášený hořkosladký drink můžete v rámci 12. ročníku Negroni Week ochutnat v mnoha barech a restauracích po celé republice.
Jen v Praze zapojilo 38 barů.
S tímto jedinečných podnětem k oslavám přišel v roce 2013 časopis Imbibe, který inicioval nejen oslavu jednoho z nejlepších koktejlů na světě, ale také naplnění myšlenky pomoci touto akcí získat prostředky na charitativní účely po celém světě.
Letošním charitativním partnerem je celosvětové hnutí Slow Food, jehož filozofie koresponduje s mnoha oblastmi, které zúčastněné podniky Negroni Weeku v uplynulých letech nejvíce podporovaly. Patří mezi ně udržitelnost, vzdělávání, rovnost a rozmanitost, přičemž pohostinnost, jídlo a pití se prolínají celým programem. Slow Food má také globální působnost, pobočky a iniciativy po celém světě, a co je nejpříhodnější, je to organizace s kořeny v Itálii, rodišti negroni. Slow Food reprezentuje étos Týdne Negroni, jehož cílem je kultivovat komunitu, podporovat rovnost a spravedlnost a usilovat o lepší svět pro všechny prostřednictvím jídla a nápojů. Není tedy překvapením, že se letos Negroni Week soustředí mimo jiné právě na oslavu onoho nadčasového pouta mezi barmany a značkou Campari, která je nedílnou součástí koktejlu negroni.
Negroni, rychle a jednoduše
Pokud nemáte čas vyrazit na negroni do svého oblíbeného baru, nebo si jej nechcete dlouze připravovat, pak je pro vás ideální volbou negroni v „ready to enjoy“ podobě.
Campari Negroni RTE, v němž jsou všechny tři ingredience ve stejném poměru, se skládá z jednoho dílu Campari, jednoho dílu červeného vermutu a jednoho dílu London Dry ginu. Podávání je tak díky této variantě velmi rychlé a jednoduché – stačí naplnit sklenici ledem, nalít Campari Negroni RTE, ozdobit koktejl plátkem pomeranče a vychutnat si nezaměnitelnou chuť tohoto legendárního koktejlu.
Text: Tomáš Mozr, Linda Brabcová
Foto: Campari