28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Nejlepší e-shop v ČR pro Zákazníka - WEB TOP 100
Nejlepší e-shop v ČR pro Zákazníka - IEA 2022
Největší výběr kvalitních a prémiových rumů v ČR
Kamenná prodejna
v Praze - Karlín
Nad 5.000 Kč doprava zdarma
Don Papa je první prémiový rum, který se malosériově vyrábí na filipínském ostrově Negros, jemuž se také někdy přezdívá Sugarlandia. Právě na něm se totiž pěstuje jedna z nejsladších cukrových třtin na světě.
Rum Don Papa byl na trh uveden v roce 2012 společností Bleeding Heart Rum Company, kterou na Filipínách založil Stephen Carroll. Navázal tak na velký potenciál této lokality, neboť Filipíny patří celosvětově do první desítky výrobců cukru a na cukrovary v této zemi můžete natrefit celkem v 17 provinciích osmi regionů. Obě provincie ostrova Negros, tedy Negros Occidental a Negros Oriental, přitom zajišťují plnou polovinu filipínské produkce. Ačkoli má výroba rumu na Filipínách dlouhou tradici sahající až do 50. let 19. století, je to zvláštní, že většina produkce se v minulosti koncentrovala hlavně v okolí Manily, zatímco cukrovarnický průmysl se koncentroval primárně na ostrově Negros.
Rum z této ušlechtilé třtiny se odlišuje nejen svou vstupní surovinou, chutí či krásným designem od společnosti Stranger&Stranger, ale také příběhem, kdy je inspirovaný místním revolucionářem Dionisem Magbuelasem, známým rovněž pod přezdívkou Don Papa, který vedl na Filipínách koncem 19. století boj proti španělské nadvládě.
Don Papa se vyrábí výhradně z melasy, kterou dodávají destilerii Bago zdejší cukrovary. Melasa, která je vedlejším produktem při rafinaci cukru z místní cukrové třtiny, se posléze nechává fermentovat po dobu 48 hodin. Destilace rumu probíhá na destilační koloně, odkud směřuje k uložení do dubových sudů na úpatí Mount Kanlaon, kde zraje sedm let. To výslednému rumu dodává jeho jedinečnost a zajímavě to ovlivňuje jeho chuťový profil, který utváří master blenderka Mia Bico.
Ideálním způsobem, jak objevovat unikátní chuť rumu Don Papa, je okusit jej čistý. Jeho signifikantní chuťový profil se ovšem perfektně hodí rovněž pro přípravu klasických i moderních koktejlů.
Více se o rumech Don Papa dočtete v našich časopisech Warehouse #1.
28. listopad
24. prosinec
25. leden