Soudobá popularita ginu není první vlnou zájmu, jíž se tento destilát těší. Už jednou pobláznil celý svět, zejména pak Anglii. Díky vynálezu kolonové destilace se z chudinského pití stal výsadou aristokratů, kteří jej konzumovali v opulentních ginových palácích. Po obou extrémních polohách se dnes stal všeobecně rozšířeným nápojem, který si může vychutnat každý.
Základní ingrediencí ginu je vždy jalovec. Byla by však škoda si myslet, že všechny giny tím pádem chutnají stejně. Jalovec je pouze jednou rybkou v moři plném botanicals, které udávají výsledný chuťový profil. Kategorie ginů je díky tomu pestrá a neustále můžete objevovat nové a nové chutě. O to se ostatně starají i sami výrobci, kteří se nebojí experimentovat a přidávat do svých ginů originální a nápadité suroviny.
Ať už sami dáváte přednost tradičním ginům s dominantní vůní jalovce, lehčím citrusovým nebo květinovým variantám či moderním pink ginům s ovocnou chutí, mezi našimi tipy najdete ten pravý. A pokud hledáte perfektní dárek, sáhněte po jednom z exotických a atypických kousků.
MERMAID GIN
Mermaid Gin pochází z Velké Británie, z ostrova Wight. První a jediná palírna na ostrově používá k výrobě svého London Dry Ginu celkem deset botanicals: jalovec, pepř guinejský, kořen anděliky, kůra organicky pěstovaných citronů, anglický koriandr, kořen lékořice, kořen kosatce, bezový květ, chmel a motar mořský. Posledně jmenované bylině se přezdívá „polibek mořské panny“, což inspirovalo i název ginu. Dále je pro něj charakteristická udržitelná výroba a komplexní chuť s tóny citrusů, hřejivého pepře a závanem mořského vzduchu.
CITADELLE ORIGINAL
Francouzský řemeslný gin má základ v obilném destilátu obohaceném o devatenáct botanicals. Nejdůležitější z nich, jalovec, se pěstuje přímo před Château de Bonbonnet a je tak pod maximální kontrolou. Mezi zbývajícími botanicals najdeme například pepř kubéba, kardamom, lékořici, fenykl, mandle, římský kmín nebo květy fialek. Díky tomu gin vyniká jemným aroma čerstvých květin, které střídá silnější vůně citrusů a bylin. V chuti se skvěle vyvažuje svěžest jalovce s citrusovými tóny a exotickým kořením. Gin lze pořídit také v dárkovém balení se sklenkou.
BROCKMANS
Britský Brockmans patří k zástupcům ginů s výraznou ovocnou vůní a chutí. Nepřekvapí tak, že mezi botanicals se objevují suroviny jako borůvky, ostružiny, kůra skořicovníku, lékořice, citronová kůra či mandle. Destilace probíhá v tradičním měděném kotli, v chuti se tak snoubí síla jalovcového destilátu s jemnými ovocnými tóny borůvek a ostružin. Gin lze pořídit také v dárkovém balení se sklenkou.
MERMAID PINK GIN
Spojením klasického Mermaid Ginu a jahodové infuze vznikl Mermaid Pink Gin. Ovoce, které výrobce používá, pochází přímo z ostrova Wight, z údolí Arreton. Čerstvé jahody se čtyři dny macerují v Mermaid Ginu a poté dochází k další destilaci. Výsledkem je pink gin s výrazně ovocným aroma, jež se projeví i v chuti. Díky svěžímu nádechu citrusů a hřejivého koření není tak sladký jako jiné pink giny.
ELEPHANT SLOE GIN
Sloe Gin vzniká z trnek, které jsou v tomto případě ručně sklízené. Bobule následně stráví několik měsíců v ginu Elephant, díky čemuž získá nejen charakteristickou červenou barvu, ale také lehce nasládlou, ovocnou chuť. Elephant Sloe Gin má nižší obsah cukru, a naopak vyšší obsah alkoholu než jiné sloe giny. Tím pádem má perfektně vyváženou chuť.
CITADELLE JARDIN D'ÉTÉ
Vyváženou chuť ginu Citadelle Original v tomto případě obohacuje dužina cukrového melounu Charentais, celé citrony a kůru citrusu yuzu. Po maceraci dochází k ještě jedné destilaci při nízké teplotě, aby vynikly přidané ovocné tóny. Na patře se tak rozvíjí krásně jemná ovocně-květinová chuť, kterou doplňují kořenité tóny pepře.
CRUZLOMA HANDCRAFTED GIN
Gin Cruzloma se vyrábí v malých várkách v ekvádorské palírně Urkanqua, jež se nachází přesně na rovníku. Základem je destilát z cukrové třtiny, k němuž se přidává patnáct botanicals. Ty pochází od pečlivě vybraných dodavatelů z Evropy, Asie i Ekvádoru a dvě z nich patří k typickým místním surovinám: guayusa (rostlina podobná kávovníku) a listy koky. Gin se na finálních 44 % ředí vulkanickou vodou z podzemního pramene u Cotopaxi, jedné z nejvyšších aktivních sopek na světě. V chuti ginu převažují citrusové a kořeněné tóny.
XIBAL
Guatemalský gin je silně inspirovaný mayskou kulturou – název tak vychází z mayské legendy o Xibalbá, místě v podsvětí, kam lidské duše přichází po smrti. Inspirace se odráží i na láhvi: etiketu zdobí mayské hieroglyfy, jadeitová maska a obrysy chrámu v Tikalu. Mayské historii odpovídají také použité botanicals: bobkový list, černý pepř, citron, pomeranč, kardamom a květina pericón vůní připomínající anýz. Destilace probíhá pětkrát v tradičním měděném kotli. Gin se vyznačuje komplexní chutí s důrazem na jalovec, pepř a kardamom.
SANTA ANA
Ač původem z Francie, vzdává tento gin hold legendárnímu filipínskému kabaretu Santa Ana. Láhev v art deco designu připomíná půvab a dekadenci této éry. Gin obsahuje jedenáct botanicals. Kromě těch tradičních také čtyři původní filipínské rostliny: ylang ylang, alpinia, calamansi a dalandan. Ty dotváří bohatý a exotický chuťový profil ginu.
SCAPEGRACE BLACK
Novozélandská alchymie s kapkou magie dala vzniknout přirozeně černému ginu Scapegrace Black, který v kombinaci s tonikem změní barvu do růžových, modrých či fialových odstínů. Aby výrobce podobného efektu dosáhl, musí přírodní výtažky smísit v přesných poměrech, při kontrolované teplotě a v přesně daném pořadí: aronie, šafrán, ananas, klitorie ternatská a sladké brambory. Gin má sametovou chuť s tóny citrusů, koření a mentolu, v závěru s náznaky sladkých brambor a ananasu.
Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova