Rum patří mez jeden z nejuniverzálnějších nápojů. V této pestré kategorii najdete rumy sladké i suché, perfektní do koktejlů i k samotnému popíjení. Díky rozličnému množství druhů se také otevírá prostor pro objevování nových chutí a zemí. Už jste například měli rum z Jižní Afriky?
Češi nejsou jen národem pivařů, ale také rumařů. Jako dárek je proto ve většině případů skvělou volbou. Důležité je však umět zvolit ten správný rum. Ostrý jamajský funk nebude šálkem čaje pro každého, stejně jako dezertní sladké rumy z melasy nebo travnaté agricole z čerstvé šťávy cukrové třtiny. Naštěstí máte nás, abychom vám pomohli s výběrem. Následující tipy jsou seřazené od rumů jemných a sladkých jako vánoční cukroví, které ocení zejména začátečníci, až po suché jako britský humor.
THE DEMON‘S SHARE
Základem panamského The Demon’s Share je melasa. Po destilaci zraje 6 let v nově vypálených sudech z amerického dubu. Na závěr se infuzuje pomerančovou kůrou a vanilkovými lusky. Díky tomu se vyznačuje bohatým vanilkovým aroma s nádechem zeleného jablka a dřeva. V nasládlé chuti dominují dřevité tóny, koření a citrusy.
MILLONARIO XO
Peruánský rum Millonario XO vzniká z melasy cukrové třtiny. Destilace probíhá v koloně a následně zraje v sudech z chorvatského dubu, v amerických sudech po bourbonu a v sudech po oloroso sherry. Blend Millonario XO obsahuje rumy až 20 let staré. Zaujme elegantní, sametovou sladkostí s dotekem hořké čokolády.
MILLONARIO 10 ANIVERSARIO RESERVA
Láhev, která vznikla k 10. výročí od založení peruánské značky Millonario. Většinu blendu tvoří rumy, jež zrály 6 let v sudech po bourbonu z palírny Heaven Hill v Kentucky, zbývající část zrála 10 let v sudech po sherry oloroso. Zatímco rumy zrající v sudech po whisky dodávají Millonario 10 Aniversario Reserva lehký a svěží charakter spolu s tóny vanilky a banánu, rumy ze sudů po sherry do výsledné směsi přináší plnost, strukturu a komplexnost s tóny hořké čokolády a sušeného ovoce.
Spojením dvou odlišných rumů různého stáří vznikl lehký a přístupnější destilát, jehož chuťový profil zůstává věrný značce Millonario. Láhev korunuje skleněná zátka vyrobená českou sklárnou Preciosa. Dárkové balení obsahuje ještě dvě sklenky a podtácky.
RUM NATION PANAMA 18 Y.O.
Řada Rum Nation je dílem bratrů Rossiových z Itálie. Ti nakupují nejlepší rumy z Panamy, Guatemaly, Barbadosu a dalších zemí a nechávají je zrát buď v dané zemi, nebo v rodné Itálii. Značka je tak průřezem rumů z celého světa, díky níž lze poznat odlišnosti jednotlivých destinací.
Rum Nation Panama 18 Y.O. pochází z Panamy a jde o rum španělského typu, který je o přes své stáří lehký a dobře pitelný. Ve vůni jsou cítit tóny medu, bergamotu, pomerančové kůry či vermutu. Chuť je svěží, lehce nasládlá a ovocná. Kromě čokolády, rozinek či pomerančové kůry lze rozeznat také kolové a kokosové ořechy. Závěr je hřejivý, s náznaky černého pepře a heřmánku.
PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY
Přestože od oslav 20. výročí Alexandra Gabriela na pozici master blendera značky Plantation uplynulo již více než 10 let, těší se tento rum neutuchající oblibě. Blend tvoří velmi staré rumy, jež prošly tropickým i kontinentálním zráním, a to v sudech po bourbonu, v sudech po koňaku i v nových dubových sudech, vypálených do různých stupňů. Rum má úžasné květinovo-ovocné aroma obohacené o tóny vanilky, kakaa a mléčné čokolády. Chuť je lehce nasládlá s tóny skořice, melasy, vánočního koření a sušenek. Rum je možné zakoupit i v dárkovém balení se dvěma sklenkami.
MATUSALEM GRAN RESERVA 15 a 23
Rumy značky Matusalem si díky své komplexní chuti a sametové jemnosti vysloužily přezdívku „koňak mezi rumy“. Totéž platí i o Matusalem Gran Reserva 15 – směsi rumů různého stáří, z nichž některé zrály v systému solera po dobu 15 let. Ve vůni vystupuje skořice, vanilka či mléčná čokoláda, v chuti se projevují tóny karamelu, ořechů, kávy a dřeva.
Ještě o něco blíže koňaku je svou chutí Matusalem Gran Reserva 23, taktéž dozrávající metodou solera. Součástí směsi jsou rumy staré až 23 let, které jí dodávají sušší charakter s tóny pražených mandlí, koření a dřeva. Tento rum vznikl jako pocta rodinné tradici, aktuálně zastoupenou pátou generací rodiny Álvarez.
CIHUATÁN alux a suerte
Limitované edice salvadorského rumu Cihuatán vypráví příběhy z mayské historie a mytologie. Cihuatán Alux odkazuje na postavy Aluxů, bohů ochraňujících půdu. Chránili zejména pole s kukuřicí a kakaem, které Mayové považovali za posvátné plodiny. Za ochranu Mayové těmto bohům vyjadřovali vděčnost – na začátku každého období sklizně uspořádali oslavu na jejich počest. Cihuatán Alux tak představuje dar bohům, po nichž byl pojmenován. Odkazy na legendu Aluxů se propisují také do designu etikety. Samotný rum dozrával v sudech po sherry oloroso a koňaku. V chuti se objevují tóny kešu ořechů, skořice a čokolády.
Také Cihuatán Suerte je inspirovaný mayskými legendami, ve středu pozornosti se tentokrát ocitá bůh štěstí Muwaan Mat. Mayové věřili, že když padající hvězdy dopadnou na zem, promění se v křemen. A že jim bůh prostřednictvím těchto kamenů posílá štěstí. Aby jej mohli využít, filtrovali přes křemenné krystaly vodu při posvátném rituálu a poté ji popíjeli během hostiny.
Této legendy využila master blenderka Gabriela Ayala k vytvoření rumu Cihuatán Suerte. Do blendu vybrala rumy s nízkým i vysokým obsahem alkoholu mezi 15 až 17 lety stáří. Zrání probíhalo v tropickém klimatu v nových, středně vypálených sudech z amerického bílého dubu. V návaznosti na starobylou praxi pak rum přefiltrovala přes křemenné krystaly, aby do něj vnesla kousek štěstí. To vše utvořilo vyváženou směs s kořeněnými, sladkými a ovocnými tóny. Rum zaujme chutí slaného karamelu, sezamového cukroví, kandovaných fíků, espressa, máslových sušenek a skořice.
BOTRAN 15 a 18
Guatemalské rumy Botran vznikají z panenského medu cukrové třtiny a zrají systémem solera. Všechny procesy – od pěstování cukrové třtiny až po finální kapku v lahvi – probíhají v Guatemale, Botran se tak může pyšnit označením PDO (Protected Designation of Origin).
Botran No. 15 Reserva Especial je blendem rumů o stáří 5–15 let. Systém solera kombinuje nevypálené a vypálené sudy po americké whiskey, sudy, kde dříve zrálo sherry, a sudy, ve kterých bylo uloženo portské víno. Svůdná a komplexní chuť rumu zaujme vybalancovaným dřevitým charakterem a tóny zralého ovoce.
Botran No. 18 Reserva de la Familia zraje až 18 let v systému solera. Má příjemné, elegantní a sofistikované aroma dřeva, praženého kakaa, vanilky a karamelu a po chvilce i ořechů, sušených brusinek, koření a pomerančové kůry. Chuť rumu je plná, dlouhotrvající s velkou hloubkou a přirozeně sladkými tóny.
Oba rumy jsou nyní k dostání v dárkové krabici.
APPLETON ESTATE 15 Y.O. BLACK RIVER CASKS
Rum nese jméno po řece Black River, která pramení v Nassau Valley a následně putuje 53 kilometrů napříč Jamajkou, než vyústí do moře. Řeka hraje zásadní roli při pěstování třtiny a výrobě cukru i rumu. Je ostatně zdrojem vody i pro palírnu Appleton Estate.
Appleton Estate 15 Y.O. Black River Casks vyzdvihuje terroir Nassau Valley a jeho důležitost pro rumy této značky. Blend kotlíkových a kolonových rumů zrál minimálně 15 let. Ve výsledné směsi se projevuje typická charakteristika rumů Appleton: tóny pražených mandlí a lískových oříšků, pomerančové kůry, vanilky a kávy. Závěr je ovocný a dřevitý.
APPLETON ESTATE 21 Y.O. NASSAU VALLEY CASKS
Tento rum vyjadřuje poctu úrodnému jamajskému údolí Nassau Valley, které je již od roku 1749 domovem Appleton Estate. Jedná se o blend vybraných kotlíkových a kolonových rumů, které zrají v sudech po bourbonu minimálně 21 let. Výsledkem je mimořádně elegantní a komplexní rum se suchým závěrem, jehož výjimečná chuť vynikne nejlépe při pomalém popíjení.
DOORLY'S 12 Y.O.
Dvanáctiletý Doorly’s pochází z barbadoské destilerie Foursquare. Rumy nejprve zrály v sudech po bourbonu. Po blendování směs ještě odpočívala v sudech po portském a madeiře. Víno se projevuje ve vůni, spolu s tóny vanilky a tropického ovoce. Chuť je hladká, s hřejivým suchým zakončením. V rumu je možné najít náznak vanilky, ovoce, koření, teplého karamelu a másla.
EQUIANO
Cesta rumu Equiano začíná na ostrově Mauricius. Po destilaci v palírně Grays se ukládá ke zrání do sudů z francouzského limousinského dubu po koňaku na dobu minimálně 10 let. Poté putuje do Karibiku, kde jej ve Foursquare Distillery míchají se směsí rumů, které vznikly jednak destilací v měděném pot-stillu a jednak v kolonovém destilačním zařízení a zrály v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu. V aroma finálního blendu se projevují tóny vanilky, rozinek pomerančové kůry a karamelu. V chuti naopak dominuje nasládlost sušeného ovoce s dotekem dubového dřeva, máslových sušenek a anýzu, která přechází v dochuť s nádechem hořké pomerančové kůry.
WORTHY PARK SINGLE ESTATE 12 Y.O. 2023
Veškerá produkce jamajské značky Worthy Park se odehrává na jednom místě, přímo v palírně. Single Estate Collection se destiluje v měděném kotli a poté zraje 12 let v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu. Tato ročníková edice patří mezi nejstarší tropicky zrající kotlíkové rumy z Jamajky. Lahvuje se při síle 50 % a rum není filtrovaný zastudena ani doslazovaný nebo dobarvovaný. Aroma zpočátku nabídne tóny banánu a dřeva, které přechází ve slanost olivového nálevu a kouřové kombinace tabáku a kůže. V chuti se mísí jemná sladkost opět s kouřovým nádechem tabáku, dále tóny citrusů, karamelu a dubu.
HAMPDEN ESTATE 8 Y.O.
Jamajská Hampden Estate je dnes jednou ze dvou palíren na světě, které udržují tradici výroby aromatických rumů s neobyčejně vysokou hladinou esterů. Osmiletý Hampden Estate v tomto není výjimkou. Přírodní „divoká“ fermentace, destilace v měděných kotlících a staření v tropických podmínkách z něj dělají rum pro opravdové znalce.
WAREHOUSE #1 OVERPROOF WHITE RUM TRELAWNY EXPLOSION SET
Trojici rumů spojuje původ v oblasti Trelawny a vysoký obsah esterů. Každá z lahví zachycuje divoký a lahodný charakter ryzího jamajského rumu. Edici Trelawny Explosion zastupují rumy <>H, HGML a C<>H. První z jmenovaných se vyznačuje ovocným charakterem s tóny přezrálých banánů či uzeného ananasu. Intenzita druhého je daná vyšším množství esterů, poslední uvedený pak dostává názvu celé edice, Trelawny Explosion. Rumy je možné zakoupit jednotlivě nebo jako kompletní sadu v pestrobarevném obalu.
MHOBA BUSHFIRE
Jihoafrická značka Mhoba Rum k výrobě používá místní cukrovou třtinu, respektive šťávu z cukrové třtiny. Zpracování probíhá kompletně ručně včetně lisování stonků třtiny, z toho důvodu je produkce značně omezená. Šťáva po přidání lokálních kvasinek fermentuje několik týdnů pod otevřeným nebem, následuje kotlíková destilace v malých várkách. Poté rumy zrají ve skleněných demižonech, do nichž se přidává dřevo. V případě rumu Mnoba Bushfire se jedná o dřevo z jihoafrického keře „sickle bush“, které je součástí jihoafrické tradice braai – barbecue. Výsledkem je výrazný rum s tóny kouře, kteří ocení zejména znalci.
ISAUTIER 10 Y.O.
Agricole rum z ostrova Réunion, který zrál nejdříve v nových francouzských sudech a poté ve starých použitých sudech po dobu nejméně 10 let. V tomto rumu se spojuje elegance, síla a svěžest. Aroma je bohaté s náznaky karamelizovaného ovoce, zralých banánů a pepře. Chuť je příjemně zakulacená s tóny citrusů a vanilky.
Text: Soňa Hanušová
Foto: Anna Postnikova, Marek Příhoda