24. prosinec
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Příběh značky Papa Rouyo začíná osobou Charlese Alberta Ruscada. Charles Albert Ruscade, přezdívaný Papa Rouyo, se narodil v Guadeloupe v roce 1900. Celý život farmařil na propůjčené půdě v oblasti Le Moule ve východní části ostrova Grande-Terre. Vedl právní bitvu o odkoupení půdy, na které šedesát let pracoval, kterou nakonec v roce 1997 vyhrála jeho dcera a vnuci, rodina Galliových.
V roce 2018 začali jeho vnuci spolupracovat s komunitou pěstitelů v Le Moule na zušlechťování výjimečné místní cukrové třtiny s cílem vyrábět něco místního, co je tradiční a zároveň jiné. Tato spolupráce se stala filozofií značky. Pěstitelé cukrové třtiny pracují v synergii s výrobci rumu a v hluboké úctě k zemi, čímž vzniká rum skutečně odrážející místní terroir.
Značka Papa Rouyo si zakládá na sledovatelnosti svých rumů od třtiny až po láhev. Na 16 hektarech půdy se zcela tradičním způsobem pěstují různé odrůdy, včetně Canne Jaune (B5992), Canne Rouge (R579) a Canne Matos (B 80.0689). Třtina se pěstuje na úplném východě ostrova Grande-Terre na jílovito-vápencových půdách ležících pouhých 50 metrů nad mořem. Vystavena je zde nejen větru z Atlantiku, ale i vodní tříšti, která ji propůjčuje nádech slanosti.
Destilace probíhá kotlíkovou metodou v malé palírně v Goyave. Jednou ze základních hodnot Charlese Alberta Ruscada byla rodina, proto dostaly dva destilační kotle příznačná jména. Kotel pro první destilaci se jmenuje Agathe, po jeho ženě, a kotel pro druhou destilaci Danielle, po jedné z jeho dcer.
Sanblaj, jehož název v kreolštině znamená „sestava“, představuje odvážnou a jedinečnou interpretaci expertního míchání. Vyrábí se jako blend různých sudů, které trpělivě odpočívaly ve skladu. Vůně čisté třtinové šťávy je v tomto rumu obohacena o vliv dřeva, přičemž druh a vypálení sudů se liší, aby rumu propůjčily bohatou paletu aromat.
Tento agricole rum zrál 1 rok a 11 dní v kombinaci sudů z francouzského dubu, nových sudů z amerického dubu a sudů po koňaku. Lahvován je při síle 48,5 %.
Aroma: Úvodní vůně je lichotivá s dominancí cukrářského umění, zejména vanilky a tmavého cukru. Postupně se přidává vůně bílých květů přinášející určitou svěžest, připomínající pomerančový květ, který se vyskytuje v orientálním pečivu.
Chuť: Chuť je zprvu vytříbená s diskrétními taniny. Uprostřed je razantnější s typickou olejovitou strukturou kotlíkového rumu. V závěru přináší příjemnou dřevitost. Zpětný dozvuk připomíná úvodní aroma se závanem francouzského toastu a čerstvých mandlí.
Závěr: Sanblaj je na půli cesty mezi svěžestí bílého rumu a jemností stařeného rumu.
24. prosinec
25. leden
8. únor