28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Příběh značky Papa Rouyo začíná osobou Charlese Alberta Ruscada. Charles Albert Ruscade, přezdívaný Papa Rouyo, se narodil v Guadeloupe v roce 1900. Celý život farmařil na propůjčené půdě v oblasti Le Moule ve východní části ostrova Grande-Terre. Vedl právní bitvu o odkoupení půdy, na které šedesát let pracoval, kterou nakonec v roce 1997 vyhrála jeho dcera a vnuci, rodina Galliových.
V roce 2018 začali jeho vnuci spolupracovat s komunitou pěstitelů v Le Moule na zušlechťování výjimečné místní cukrové třtiny s cílem vyrábět něco místního, co je tradiční a zároveň jiné. Tato spolupráce se stala filozofií značky. Pěstitelé cukrové třtiny pracují v synergii s výrobci rumu a v hluboké úctě k zemi, čímž vzniká rum skutečně odrážející místní terroir.
Značka Papa Rouyo si zakládá na sledovatelnosti svých rumů od třtiny až po láhev. Na 16 hektarech půdy se zcela tradičním způsobem pěstují různé odrůdy, včetně Canne Jaune (B5992), Canne Rouge (R579) a Canne Matos (B 80.0689). Třtina se pěstuje na úplném východě ostrova Grande-Terre na jílovito-vápencových půdách ležících pouhých 50 metrů nad mořem. Vystavena je zde nejen větru z Atlantiku, ale i vodní tříšti, která ji propůjčuje nádech slanosti.
Destilace probíhá kotlíkovou metodou v malé palírně v Goyave. Jednou ze základních hodnot Charlese Alberta Ruscada byla rodina, proto dostaly dva destilační kotle příznačná jména. Kotel pro první destilaci se jmenuje Agathe, po jeho ženě, a kotel pro druhou destilaci Danielle, po jedné z jeho dcer.
Tento rum je druhou šarží z řady Le Rejeton, jejíž název znamená „potomek“. Vznikl spojením bílých rumů z různých destilací. Základ výsledného rumu tvoří původní šarže rumu Le Rejeton vyrobená z 10 % přezrálé třtiny a 90 % čerstvé třtiny, přičemž převažuje odrůda R579, běžně nazývaná jako červená třtina.
Tento bílý agricole rum je lahvován při síle 56 %.
Aroma: Prvotní přivonění odhalí tóny chlorofylu, lékořice a tmavého cukru. Po provzdušnění převládne vůně rostlin, prokládaná černým pepřem a nádechem minerality.
Chuť: Chuť je zprvu napjatá, poté balancuje mezi napětím a opulentností. Závěr nabízí příjemnou sladkost a zanechává v ústech dualitu elektřiny a čistoty. Zpětný dozvuk dává prostor mandlím a badyánu s nádechem sladkého pečiva. Terroirový rum, odvážný a osobitý.
28. listopad
24. prosinec
25. leden