Immich-Batterieberg Riesling Cabinett

Skladem: 3

Do 25. 11. u vás

460 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2303
Značka:
Immich-Batterieberg
Země původu:
NĚMECKO
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
10,5 %

IMMICH-BATTERIEBERG
Vinařství Immich-Batterieberg se nachází v Německu, ve vsi Enkirch, která leží v údolí řeky Mosely, které se táhne mezi Koblenzem a Trierem. Vinařství patří mezi nejstarší ve vinařské oblasti Mosela. První zmínka o něm pochází z roku 908, kdy byl v dokumentu posledního východoněmeckého karolského krále Ludwiga IV. potvrzen převod zboží do kostela. Ve 12. století byl majetek postoupen jako léno knížeti von Eschovi (odtud dnešní Escheburg) a poté přestavěn a rozšířen. Rodina Immichů, s historií sahající od roku 1425 do roku 1989, patří mezi nejstarší vinařské rodiny Moselu a byla pro historii a rozvoj panství obzvlášť důležitá. V roce 1495 koupila nemovitost a téměř 500 let vyráběla tradiční suchá vína pod svým jménem. Právě jim vděčíme za formování hory Batterieberg v letech 1841–1845, kdy byly zbořeny nejhrubší horniny pro lepší řízení a kultivaci některých skalních ochozů pomocí tzv. výbušných baterií (odtud pochází poněkud neobvyklý název vinice). Jde o jedno z nejlepších míst Mosely, které společně s historicky staršími místy Steffensberg, Ellergrub a Zeppwingert tvoří srdce strmých břidlicových svahů, které všechny dosáhly nejvyššího hodnocení v pruské klasifikaci vinic z roku 1868. V roce 2009 statek získal nesmírně nadaný přírodní vinař Gernot Kollmann a dva investoři se sídlem v Hamburku. Gernot je jedním z nejlepších vinařů v Německu, který vyznává čistě tradiční, bezzásahovou cestu přípravy vína. Od převzetí se vína opět vyrábějí v suchém stylu, přičemž obsah cukru závisí na daném místě a ročníku. Všechna vína Cru jsou opět samostatně vinifikována ve starých dubových sudech; spontánní fermentace jsou normou a je zakázána úprava, odkyselení nebo jakýkoli jiný zásah během vinifikace. Síra se přidává v nízkých dávkách a pouze před plněním do lahví. Vína jsou suchá a mají nižší alkohol, přesto jsou intenzivní, dlouhá a neuvěřitelně elegantní. Na základě Napoleonovy klasifikace vinné révy z roku 1804 se Ellergrub, Zweppwingert a Batterieberg nacházejí ve zvláštní břidlicové formaci bohaté na křemenec svahu Starkenburg, který se nachází mezi Trarbachem a Enkirchem. Bohatší na železo je Steffensberg, který má jeden z nejstarších druhů vymezení vinic, čistě na jih orientovaný svah za samotnou vesnicí Enkirch. Vinici Ellergrub považuje Gernot za tu nejlepší. Zde najdete klasickou modrou břidlici střední Mosely. Vinice Batterieberg v Zeppwingert, označená skalními ochozy a starými zdmi vinic, dokumentuje kousek vinařské historie Mosely. Zde jsou šedé a velmi kamenité břidlice s neobvykle velkým množstvím křemene. Stejně důležité jako vlastní kvalita vinic jsou hrozny a velká část starých, neroubovaných vinic, z nichž se díky jejich genetické rozmanitosti a přirozeně nízkým výnosům daří vyrábět velmi rozdílné, jedinečné ryzlinky, což je typická místní odrůda.

Překrásné, charakterní ryzlinky, které z jejich sklepa od roku 2009 vycházejí, si velmi rychle našly fanoušky po celém světě, čemuž se netřeba divit, poptávka po přírodních moselských vínech je totiž nesrovnatelně větší než nabídka. Vína jsou silná, pevná a mnohostranná, aniž by ztratila svou eleganci, a mají legendární trvanlivost po mnoho desetiletí.

Riesling Kabinett C.A.I.
Vynikající, mimořádně osobní víno, jehož energie je bezuzdná. Je skvělým vyjádřením jedinečného, obtížného a fascinujícího terroir. Existuje spousta bílých vín, jejichž kvality se s věkem zlepšují. I když je pravda, že ryzlink patří do této skupiny, není toto víno určeno výhradně pro spotřebu po delší archivaci. Existují vlastnosti mladého ryzlinku, které jsou povzbuzující a nenahraditelné. Výsledkem je bezpochyby osobitý ryzlink ryzlinků, schopný vás každým douškem uspokojit. Jeho iniciály C.A.I. jsou poctou „chlápkovi s dynamitem“, Carlu Augustu Immichovi, jehož rozhodnutím bylo pomocí náloží formovat kopec Batterieberg mezi lety 1841 a 1845 a vytvořit terasy s vinicemi a vinnou révou.

Ručně sklízené hrozny jsou vinifikovány pouze přírodními metodami se třídenní macerací celých hroznů, lisování a hrubá filtrace moštu probíhají tři hodiny v ocelových nádržích. Spontánní alkoholové kvašení s původními kvasinkami v nádobách z nerezové oceli a v závislosti na ročníku asi 10 % v použitých baricích (8–12 let) trvá 2 až 7 měsíců. Zrání probíhá od 2 do 6 měsíců ve stejných nádobách na jemných kalech. Síra se používá pouze při plnění do lahví. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace.

Místo původu: Německo, Mosela, Enkirch
Vinařství: Weingut Immich-Batterieberg
Označení: Mosel Prädikatswein
Barva: zářící slámově žlutá se světle zelenými odlesky
Odrůda: 100 % Ryzlink rýnský (nativní odrůda bílých hroznů, díky níž vznikají rovná a strohá vína)
Vinice: vinice s průměrným věkem 60 let a rozlohou 5 hektarů, obdělávaná organicky, sklízí a třídí se ručně v říjnu
Půda: šedá, modrá a červená břidlicová hlína
Roční produkce: cca 28 000 lahví (nízké výnosy vysoké kvality)
Chuť: svěží, křupavá, velmi výrazné a dobře integrované ovocné pocity, skvěle vyvážený minerální charakter a elegantní závěr
Vůně: ovocná a kořeněná, elegantní květinové tóny hlohu a jasmínu, které se příjemně prolínají s náznaky bílého ovoce a citrusových odstínů
Párování s jídlem: mimořádně všestranné, hodí se skvěle jako aperitiv, k různým polévkám, k syrovým rybám, pokrmům na bázi korýšů, kozím sýrům. Zkuste ho také s kuřetem na kari
Doporučená teplota při podávání: 10–12 °C