Limitované edice rumu Cihuatán světu přibližují okouzlující příběhy mayské historie. Cihuatán Alux představuje novou limitovanou edici pro rok 2022.
Rumy Cihuatán jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru, kde kdysi stálo velké město. Město postavili Mayové, původní obyvatelé, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mimo jiné matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci.
ZE ZEMĚ ZA SPÍCÍ ŽENOU
Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.
El Salvador je jedna z nejmenších zemí světa, která nemá jako jediná ze zemí Střední Ameriky přístup ke Karibskému moři. Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu.
JEDINÁ PALÍRNA V ZEMI
Rumy Cihuatán jsou vyráběny v palírně založené v roce 2004, která je jedinou palírnou v zemi. Za jejím vznikem stojí tým z cukrovaru Ingenio La Cabaña, který snil, že jednou stvoří rum, jenž by stal světovým ambasadorem této malé země. I když si uvědomovali důležitost takového cíle, s odhodláním se vrhli do experimentů s různými metodami destilace a zrání, aby vytvořili něco zcela unikátního. Zvědavost a inovativní přístup provází rumy Cihuatán dodnes.
Palírna je součástí cukrovaru Ingenio La Cabaña, který má se zpracováním cukrové třtiny téměř sto let zkušeností. Poháněna je obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Celý výrobní proces probíhá zde a na každý krok, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blenderka Gabriela Ayala vymýšlí rumy, které vypráví příběhy mayské historie a ze sudů, ve kterých její rumy odpočívají, nespustí zrak.
DAR BOHŮM
Pro limitovanou edici pro rok 2022 zvanou Cihuatán Alux nalezla Gabriela Ayala opět inspiraci v mayských legendách, tentokrát v postavě Aluxů, bohů ochraňujících půdu. Podle mayské mytologie, Aluxové chránili pole s kukuřicí a kakaem, dvěma plodinami, které Mayové považovali za posvátné. Tito bohové žili v polích, které chránili, a Mayové jim na začátku každého období sklizní za jejich ochranu vyjadřovali vděčnost. Na jejich počest pořádali okouzlují oslavy, které se neobešly bez lahůdek vyrobených právě z kukuřice a kakaa, jako je atole či tiste.
Cihuatán Alux představuje dar bohům, po nichž je pojmenován. Vytvořen byl z 15letého rumu, který dozrával v sudech po sherry oloroso a v sudech po koňaku.
Vyznačuje se tóny mayského nápoje atole*, kešu oříšků, zázvoru, skořice, pražené kukuřice a čokoládové pěny.
*atole je teplý nápoj z kukuřičné mouky, vody nebo mléka, třtinového cukru a koření, zejména skořice.
Jak je pro Cihuatán typické, etiketa skrývá několik symbolů, které se k legendě Aluxů vážou. Objevit tak lze papouška aru, jaguára, kukuřici a kakao. Barevně etiketa připomíná pražené kakao a kukuřičné klasy, ale také lahodné salvadorské pochutiny, které se z kukuřice a čokolády vyrábí.
• Motivy ary a jaguára symbolizují bohy, kteří se do zvířecích podob přeměňovaly, aby chránili pole s kukuřicí a kakaem.
• Kukuřice je nejvzácnější mayskou plodinou. Představovala život a dle legendy stvořili mayští bohové první muže právě z kukuřice.
• Kakao představuje další posvátnou mayskou plodinu, která byla tak vzácná, že se používala jako platidlo. Mayové z kakaa připravovali lahodné nápoje a pochutiny.
Text: Linda Brabcová
Foto: Cihuatán