28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Příběh haitské společnosti Barbancourt začíná v roce 1862, kdy francouzský přistěhovalec Dupré Barbancourt poprvé vyrobil rum pomocí destilačních přístrojů typu Charentais, podobných těm, které se používají pro výrobu koňaku.
V roce 1949 Jean Gardère přemístil výrobu do nového závodu v blízkosti polí s cukrovou třtinou. Na počátku 50. let 20. století se v Domaine de l'Etoile začalo s destilací.
Zemětřesení na Haiti v roce 2010 lihovar Barbancourt vážně zasáhlo. Po čtyřech měsících se však podařilo obnovit provoz, což svědčí o jeho schopnosti obstát v náročných podmínkách.
Po smrti Thierryho Gardère, který stál v čele podniku 27 let následoval právní spor mezi členy rodiny. Mezinárodní arbitráž vrátila plnou kontrolu nad společností Barbancourt Delphine Gardère, která odkoupila zbývající podíly rodiny. Delphine je pátou generací Gardère, která dohlíží na Barbancourt, a druhou ženou. Podařilo se jí vdechnout značce Barbancourt modernější a mezinárodnější rozměr.
Palírna Barbancourt se nachází pouhé čtyři kilometry od zálivu Port-au-Prince, uprostřed polí s cukrovou třtinou. Využívá nejmodernější technologie ke snížení emisí do životního prostředí a spotřeby energie. Základem výroby rumu v Barbancourtu je studniční voda a sbíraná dešťová voda. Přibližně deset procent cukrové třtiny se sklízí na pozemcích společnosti, které sousedí s palírnou. Zbytek pochází od tisíců místních zemědělců, většinou v okruhu padesáti kilometrů od palírny.
Réserve du Domaine je vyroben z čisté šťávy z cukrové třtiny a zraje v sudech z francouzského dubu po dobu 15 let. Kdysi byl určen pouze pro rodinu Gardère, od roku 1960 je každoročně uvolňován v omezeném množství pro veřejnost. Je lahvován při síle 43 %.
Tento jantarový rum se nejlépe pije čistý, podobně jako jemný koňak.
Aroma: nádech vanilky, sušeného ovoce, hroznů a sušených švestek.
Chuť: ovocná s dominantními tóny švestek, jemná a elegantní.
Závěr: dlouhý, bohatý a komplexní, ale ne přeplácaný. Tóny sušeného ovoce.
28. listopad
24. prosinec
25. leden