Château de Roquefort Les Mures

Skladem: 4

Do 5. 12. u vás

540 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2776
Značka:
Roquefort
Země původu:
FRANCIE
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
15,0 %

CHÂTEAU DE ROQUEFORT – CÔTES DE PROVENCE
Rodinné vinařství Château de Roquefort se nachází ve francouzském Provensálsku, v místě zvaném Roquefort la Bedoule. Současní majitelé, rodina Villeneuve, získala tuto nemovitost a půdu již v roce 1882 od svého předka, vojenského generála a vévody z Gardanne, jenž ji vlastnil od roku 1812. Hlavní činností Château de Roquefort do dnešní doby zůstává vinařství a výroba vína, zatímco v minulosti to bylo i lesnictví a zemědělství. Historický sklep pochází z roku 1734, ale v roce 1995 byl modernizován a dnes se může pochlubit nejnovějšími vinařskými systémy, včetně nádrží ve třech úrovních. Vinařství pěstuje typické odrůdy Provence (Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Mourvèdre, Carignan, Clairette, Rolle neboli Vermentino a Ugni blanc) a kombinuje nejmodernější techniky s tradicí. Jedna třetina vysázených vinic je stará více než 40 let, druhá třetina má mezi 15 a 40 lety a zbytek vysazovali v průběhu posledních 15 let. Všech 25 hektarů vinic je chráněno skalami a nachází se na příkrém svahu v nadmořské výšce 350–400 metrů, takže každá zemědělská práce se musí provádět ručně s velkou dovedností. Vysoká poloha také umožňuje pozdější sklizeň, jež vede k větší čerstvosti a vyšší fenolové zralosti. Proto jsou jejich vína komplexnější, než je obvyklé u provensálských vín. Půda je směsí kamenité hlíny a křídy. Blízkost moře a proudění vzduchu zde zmírňují mikroklima a ovlivňují vinnou révu i chuť samotného vína. Biodynamická metoda pěstování a výroby vína zaručuje, že zde vznikají zdravé produkty vysoké kvality, v nichž se odráží jejich původ a také energie a vášeň výrobce Raimonda de Villeneuve Flayosc, vnímavého vinaře a degustátora, jehož rodiče žili svého času ve Vídni i v Praze. Impozantně krásné vinice, tradiční půdní kultura a metody výroby vytvářejí jemná, často vzácná vína s označením Côtes de Provence.

„Les Mures“
Cuvée „Les Mures“ je malý provensálský klenot, který vás svede svou sladkostí, koncentrací a saténovou strukturou. Má v sobě jižní temperament a severní svěžest. Je to svěží, okouzlující, vysoce kvalitní a vzácně dobré červené víno, které se díky své všestrannosti hodí pro každý stůl a příležitost.

Nejdříve po dobu 4 až 5 týdnů probíhá dlouhá macerace a poté spontánní fermentace v otevřených cementových nádobách při kontrolované teplotě. Celkem 20 % vína zraje a zdokonaluje se na ušlechtilých kalech v cementových kádích a zbytek ve 20hl a 40hl sudech po dobu 11 měsíců.

Místo původu: Francie, Provensálsko, Roquefort la Bedoule
Vinařství: Château de Roquefort
Označení: Côtes de Provence AOC
Barva: sytě rubínová s nádechem odstínů červené pivoňky
Odrůda: 40 % Grenache Noir (červené hroznové víno, jedno z nejstarších ve Francii, velmi silné), 25 % Carignan (červené hrozny, kterým se říká „cabernet jihu“), 20 % Syrah (červená odrůda hroznů z jižní Francie, díky které je víno komplexní s hlubokými a sametovými tříslovinami), 5 % Cinsault (červené hroznové víno, intenzivní s jemnou tříslovinou), 5 % Mourvédre (červené hrozny rozšířené v Provensálsku v oblastech kolem řeky Rhôny, jež dodávají barvu, plnost a třísloviny) a 5 % Cabernet Sauvignon (odrůda známá díky vysokému obsahu tříslovin, pro výrobu vín vhodných pro dlouhodobá zrání)
Vinice: s průměrným věkem 45 let, se západní a severozápadní orientací se rozprostírá na 24 hektarech obdělávaných biodynamicky, na kopcích v nadmořské výšce 360 až 390 metrů, díky čemuž se sklízí ručně od 19. 9. do 12. 10. Vinice jsou dobře chráněny okolními útesy jako v amfiteátru, ve kterém panuje velmi zvláštní a jemné mikroklima
Půda: čerstvá, jílovitě-vápnitá, kamenitá s mnoha komponenty z oxidu křemičitého
Chuť: na patře sladká a hedvábná, šťavnatá ovocná chuť dokonale pokrývá jemně přítomné třísloviny, vytvářející harmonickou, dobře vyváženou chuť a svěží, dlouhotrvající závěr
Vůně: zralý a komplexní bouquet, v němž dominují vůně červeného a černého ovoce (třešně, ostružiny, černý rybíz) s divokými tóny typické středomořské vegetace (zimostráz, jalovec, tymián, rozmarýn, levandule a šalvěj), sladkého koření a tapenády
Párování s jídlem: hodí se skvěle jako aperitiv a k červeným masům a drůbeži
Doporučená teplota při podávání: 16°C - chladná, téměř sklepní teplota dodá vínu úžasnou svěžest, chcete-li lépe ocenit organické víno, před konzumací doporučujeme nechat ho po otevření “dýchat” 30-60 min. a podávat ve středně otevřeném poháru