28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
L’ARCHETIPO
Vinařství L’archetipo se nachází v italském regionu Apulie na náhorní vápencové plošině Murgia Barese, která se táhne od města Altamura až k pobřeží. Toto rodinné vinařství Francesca Valentina Dibenedetta vlastní v současné době asi 20 hektarů vinic, které se nacházejí v nadmořské výšce 320 metrů na úpatí Murgia Barese, na půdě pocházející z akumulace zbytkové červené zeminy kalcifikačních a erozních procesů vápencových nerovností, známých pod jménem Murgia. Právě tady našly své přirozené prostředí a optimální klimatické podmínky odrůdy Primitivo, Fiano a Marasco, jejichž ručně sklízené hrozny disponují bohatou koncentrací chuti. V osmdesátých letech vinařství přešlo na ekologické zemědělství a dnes je certifikováno jako organické. Také jeho název „L’archetipo“ nebyl zvolen náhodou – symbolizuje návrat k úplným začátkům, k přírodním formám. Primárním cílem výrobního procesu je zachovat chuť, vůni a barvu plodů beze změn, takže kvašení probíhá výhradně pomocí původních přírodních kvasinek a vína se nikdy nefiltrují. Tak přichází na svět čisté a nedotčené plody úžasné synergie, dosažené rovnováhou mezi všemi okruhy ekosystému.
Litrotto
Červené Litrotto je lahodné čerstvé a zralé ovocné víno s výrazně středomořskou duší. Je to lahev s čistým douškem vyhrazeným pro neformální příležitosti.
Fermentace probíhá pomocí malého množství hroznů sklizených o 10 dní dříve než zbylé hrozny, což zajišťuje výraznou stopu přírodní kvasinky, která nejlépe interpretuje terroir. Po dvaceti až třiceti dnech, na konci kvašení, se hrozny oddělí a lehkým lisováním se získá mladé víno. V tomto období je jediným kontrolovaným parametrem teplota, která nesmí překročit 24 °C, aby se co nejlépe zachovalo aroma. Poté se po dobu 18 měsíců nechává zrát v nerezových tancích, předtím než je bez čiření a filtrace stáčeno do lahví, kde odpočívá nejméně 6 měsíců. V době plnění do lahví se přidá minimální dávka oxidu siřičitého.
Místo původu: Itálie, region Apulie
Vinařství: L’ARCHETIPO
Barva: jasně purpurová
Odrůda: 30 % Montepulciano (červené hrozny velmi oblíbené ve střední a jižní Itálii, známé pro svou jemnost a ovocnost), 20 % Merlot (odrůda velmi bohatá na třísloviny), 20 % Cabernet Sauvignon (odrůda, jež je díky vysokému obsahu tříslovin vhodná pro výrobu vína pro dlouhodobé zrání), 20 % Primitivo (červené hrozny rozšířené především v regionu Apulie, kde se jim daří nejlépe, jinak pěstované v celé jižní Itálii), 10 % Susumaniello (autochtonní červené bobule hroznů Valle d'Itria s malými hrozny a vysokým obsahem antokyanů a polyfenolů; dodávají vínu barvu, třísloviny a kyselinku)
Vinice: je stará 22 let a průměrná výtěžnost na hektar je 9,5 tuny. Rozprostírá se na devatenácti hektarech vysazovaných biodynamicky a obdělávaných podle kritérií zemědělské synergie a biologické certifikace ICEA. Sklizeň probíhá výhradně ručně v polovině října
Půda: pískovec, půda s významnou přítomností oblázků, štěrku, písku a humusu. Hlinitá část podporovaná bahnem dává půdě vhodnou vlhkost, která je neustále propouštěna díky přítomnosti oblázků a štěrků
Chuť: na patře je lehká a harmonická, s charakteristickou pikantností a jemnými nuancemi ovocných tónů s příchutí švestek, třešní, černého rybízu, ostružin, borůvek, černých malin a koření
Vůně: jemné aroma ovocných středomořských tónů s lehkými slanými nádechy
Párování s jídlem: hodí se prakticky ke všem pokrmům i jako aperitiv, nejlépe ovšem k masovým předkrmům, uzeninám a hlavním chodům z bílého masa
Doporučená teplota při podávání: 16–18 °C. Po otevření nechat 15 minut nadechnout, poté dekantovat a nechat dalších 15 minut dýchat
28. listopad
24. prosinec
25. leden