Zdeněk Zajíc
Head Sommelier / Wine, Champagne & Cognac Expert
„Miluji originální myšlenky vyprávěné ušlechtilými nápoji. Mám rád autentičnost, neobvyklost a nadšení i pro ty nejjemnější nuance chutí.“
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
V roce 1625 se vrstevníci Jindřicha IV., rodina Françoise Hémarta, natrvalo usadila ve vesnici Aÿ v regionu Champagne a začala s pěstováním vinné révy. Francouzští králové si vždycky přáli vlastnit vinici v Aÿ a Jindřich IV. byl dokonce nazýván “sirem Aÿ”. Až do roku 1887 se právě víno z oblasti Champagne nazývalo “víno z Aÿ”. Roku 1914 se pravnučka Françoise Hémarta, Madeleine, provdala za Léona Girauda a spolu zrekonstruovali nádhernou rodinnou vinici zpustošenou philloxerou (mšička révokaz), díky které kdysi Hémartova rodina a mnoho dalších zbankrotovaly.
V současnosti se o pokračování rodinné tradice stará Claude Giraud, patřící do 12. generace rodiny Giraud-Hémart. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné z pouhých 17 oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“ a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů a terakotových demižonů při výrobě svých šampaňských. Pro zrání svých vín používá sudy vyrobené ze dřeva pomalu rostoucích, mimořádně kvalitních dubů starého Argonského lesa, který je vzdálen pouze 35 km od vinařství a také toskánské terakotové demižony vejcovitého tvaru. Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.
Henri Giraud Vám představuje další nádherné šampaňské Blanc de Craie, pocházející z nejlepších částí oblasti Montagne de Reims, patřících bílým hroznům Chardonnay. Víno z vinic v Aÿ s označením Grand Cru zraje po dobu jednoho roku v sudech z dubu argonského lesa a víno z jiné vyhlášené části Montagne de Reims se na jeden rok ukládá do nerezových tanků s nastavitelnou teplotou.Toto výjimečné šampaňské je ideální k posezení s přáteli, oslavám a hodí se i k lehkým jídlům.
Název produktu: Champagne Henri Giraud - Blanc de Craie
Země původu: Francie Vinařství: Giraud-Hémart S.A.
Odrůda: 100% Chardonnay (55% z vinic v Aÿ s označením Grand Cru a 45% z části vyhlášené oblasti Montagne de Reims)
Obsah: 750ml
Obsah alkoholu: 12%
Cukernatost: Brut
Barva: zlatavá s jemným perlením
Chuť: čerstvá, vyvážená a svěží, s minerálním zakončením
Vůně: má příjemné květinové aroma s tóny citrusů a lískových ořechů
Doporučená teplota při podávání: 8°- 10°C
28. listopad
24. prosinec
25. leden