28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
V roce 1625 se vrstevníci francouzského krále Jindřicha IV., rodina Françoise Hémarta, natrvalo usadila ve vesnici Aÿ v regionu Champagne a začala s pěstováním vinné révy. Francouzští králové si vždycky přáli vlastnit vinici v Aÿ a Jindřich IV., byl dokonce nazýván “sirem Aÿ”. Až do roku 1887 se právě víno z oblasti Champagne nazývalo “víno z Aÿ”. Roku 1914 se pravnučka Françoise Hémarta, Madeleine, provdala za Léona Girauda a spolu zrekonstruovali nádhernou rodinnou vinici zpustošenou philloxerou (mšičkou révokazem), díky které kdysi Hémartova rodina a mnoho dalších zbankrotovaly.
V současnosti se o pokračování rodinné tradice stará Claude Giraud, patřící do 12. generace rodiny Giraud-Hémart. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné z pouhých 17 oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“ a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů a terakotových demižonů při výrobě svých šampaňských vín. Pro zrání svých vín používá sudy vyrobené ze dřeva pomalu rostoucích, mimořádně kvalitních dubů starého Argonského lesa, který je vzdálen pouze 35 km od vinařství a také toskánské terakotové demižony vejcovitého tvaru. Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.
Neročníkové cuveé Henri Giraud Esprit Nature Brut přezdívané jako “otvírák dveří” je asi tím, které nejlépe symbolizuje vývoj vinařství Henri Giraud. Vyjadřuje úctu k terroiru jako živé entitě a ztělesňuje vlastní vizi o přírodním víně, což není ani prázdný koncept ani návrat k minulosti, ale potvrzení identity tohoto vinařství. Toto živé a vyvážené cuveé se skládá z 80 % hroznů odrůdy Pinot Noir a z 20 % hroznů odrůdy Chardonnay. Na vytvoření tohoto blendu je zapotřebí až 50% rezervních vín (ročníky posledních 10ti sklizní zrající 50% v Giraudových dubových sudech a 50% v toskánských terakotových demižonech vejcovitého tvaru). V lahvích je poté na kalu po dobu 2 let. Jak už napovídá jeho název, toto bílé šampaňské ztělesňuje ducha domu a jeho filozofii zaměřenou na jediný cíl: vyrábět to nejlepší víno, které je součástí přírody a lidského světa už 10000 let. Papírový dub od umělkyně Claudine Divry vyobrazený na etiketě symbolizuje křehkost života a lidskou schopnost jej obnovit. Jako spletené listy novin, ze kterých byl vytvořen, představuje myšlenku regenerace Champagne. Vrací se ke kořenům a říká: není skvělého vína bez skvělého lesa.
Název produktu: Champagne Henri Giraud Esprit Nature Brut
Země původu: Francie Vinařství: Giraud-Hémart S.A.
Odrůda: 80% Pinot Noir, 20% Chardonnay
Obsah: 1,5 l
Obsah alkoholu: 12,5%
Cukernatost: Nature Brut
Barva: jemně zlatá
Chuť: V úvodu se projevuje vysoký podíl odrůdy Pinot noir a tóny jahod, malin, borůvek a višní, delikátního koření. Poté se prosadí odrůda Chardonnay a s ní citrusové ovoce, vlašské ořechy, mandle, broskve a rozinky. Silná chuť s nápadnou hloubkou a jemnými nuancemi s vynikající minerální hořkostí a jemným perlením.
Vůně: bohatá, ovocná, jemně kořeněná a oříšková
Doporučená teplota při podávání: 9°C
28. listopad
24. prosinec
25. leden