28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
Vinařství L’archetipo se nachází v italském regionu Puglia na náhorní vápencové plošině Murgia Barese, která se táhne od města Altamura až k pobřeží. Toto rodinné vinařství Francesca Valentina Dibenedetto vlastní v současné době asi 20 hektarů vinic, které se nacházejí v nadmořské výšce 320 metrů na úpatí Murgia Barese, na půdě pocházející z akumulace zbytkové červené zeminy kalcifikačních a erozních procesů vápencových nerovností, známých pod jménem Murgia. Právě tady našly své přirozené prostředí a optimální klimatické podmínky odrůdy Primitivo, Fiano a Marasco, jejichž ručně sklízené hrozny disponují bohatou koncentrací chuti. V osmdesátých letech vinařství přešlo na ekologické zemědělství a dnes je certifikováno jako organické. Také jeho název “L’archetipo” nebyl zvolen náhodně, představuje návrat k úplným začátkům, k přírodním formám. Primárním cílem výrobního procesu je zachovat chuť, vůni a barvu plodů beze změn, takže kvašení probíhá výhradně pomocí původních přírodních kvasinek a vína se nikdy nefiltrují. Tak přichází na svět čisté a nedotčené plody úžasné synergie, dosažené rovnováhou mezi všemi okruhy ekosystému.
Fiano je bílé víno jehož květinové nuance si často podmaní patra milovníků kvalitního vína. Fermentace probíhá pomocí malého množství hroznů sklizených o 10 dní dříve než zbylé hrozny, což zajišťuje výraznou stopu přírodní kvasinky. Šťávy kvasí spontánně při kontrolované teplotě zhruba dva měsíce v nerezových tancích, kde se poté dalších šest měsíců zdokonalují na svých vzácných kalech, předtím než jsou bez filtrace a přidaných siřičitanů stáčeny do láhví.
Místo původu: Itálie, region Puglia
Vinařství: L’ARCHETIPO
Označení: IGP Salento
Barva: světle žlutá se zelenými odlesky
Odrůda: 100% Fiano Minutolo
Obsah: 750ml Obsah alkoholu: 12,5%
Vinice: Prostírá se na dvou hektarech, kde pěstování probíhá podle zásad synergického zemědělství a výhradně ruční sklizeň začátkem září.
Půda: v podstatě jílovitá s žílami vápence a křemičitého štěrku, bohatá na humus
Chuť: bezchybná, čistá a živá na patře díky kyselince uplynulé horké sezóny, velmi svěží závěr
Vůně: dominuje především květinové aroma, velmi elegantní a jemné
Párování s jídlem: hodí se skvěle k syrovým i grilovaným rybám, šnekům, korýšům a plodům moře, rizotu, zeleninovým pokrmům a ovoci
Doporučená teplota při podávání: 8° - 10°C, po otevření nechat 5 -10 minut dýchat
28. listopad
24. prosinec
25. leden