28. listopad
Vážený zákazníku, chtěli bychom Vás informovat, že e-shop není optimalizován pro aktuálně používaný prohlížeč. Pro větší vychutnání zážitku z nakupování na e-shopu si prosím stáhněte novější prohlížeč. Chci stáhnout nový prohlížeč
AZIENDA AGRICOLA MUSELLA
V Itálii, v blízkosti městečka San Martino Buon Albergo nedaleko krásné Verony, se nachází zemědělská usedlost s vinařstvím, kde je vše navržené tak, aby dokonale splynulo s okolním prostředím. Jedná se o farmu Musella, klenot na 25 hektarech půdy, kde se střídají lesy, potoky a olivové háje s vinicemi, pěstované po dobu cca pěti let podle zásad biodynamiky s certifikátem Demeter. Majitelem je Emilio Pasqua z Bisceglie spolu se svou dcerou Maddalenou, vedoucí obchodního oddělení, a synovcem Enrikem, vinařem vyrábějícím vína, která interpretují krásu terroir Valpolicella jedinečným stylem a se smyslem pro tradici tohoto místa. Musella je kus historie přes 500 let starého panství a jeho stájí, proměněných na vinařství a okouzlující ubytování. Vinařství, obklopené zelenými loukami, jež se ve starověku využívalo jako stáj vznešeného paláce, má svůj vlastní vinný sklep a své kanceláře na venkovském nádvoří z roku 1500. Dnes je tento tradiční, pečlivě zrekonstruovaný vzácný prostor uzpůsoben k uskladnění sudů ve sklepě vybaveném všemi nejmodernějšími technologiemi. Zdejší farma se rozprostírá na ploše téměř 400 hektarů a nabízí pozoruhodné rozdíly ve složení kvalitní půdy. Různorodé složení terénu a šťastná, vesměs jihozápadní orientace vinic jsou garancí produkce kvalitních hroznů. Ty se na vinicích pěstují biodynamickou metodou v naprostém souladu s přírodou. Hnojení, kultivace a šlechtění se provádí způsobem, který respektuje a podporuje úrodnost a vitalitu půdy a současně typické vlastnosti rostlinných a živočišných druhů. Toto propojení s přírodou a úplné respektování jejích rytmů se děje v závislosti na kosmických a lunárních cyklech, bez používání syntetických minerálních hnojiv a chemických pesticidů. Elegance vlastní tradičním odrůdám je proto považována za koncepční centrum jejich vín, skutečné odhalení území bohatého na jedinečné nuance a složitosti, které není vylepšováno jako komerční vína. Kvalita, autentičnost a odpovědnost za ekosystém – to jsou tři zásadní principy, které shrnují jejich přísnou výrobní filozofii.
Valpolicella Superiore Ripasso
Toto je velmi výrazné, a přitom jemné červené víno, vhodné pro každou příležitost. Půvabnou a příjemnou lahví Musella dokonale interpretuje kouzlo vín Valpolicella.
Sklizeň je přísně manuální; 20 % hroznů Corvina se suší po dobu 4 týdnů, následuje lisování a 12–15 dnů fermentace-macerace na slupkách při 20 až 26 °C v ocelových nádržích o objemu 100 hl. Dalších 20 % čerstvých hroznů je drceno a tradičně vinifikováno. Po alkoholovém a malolaktickém kvašení 65 % hroznové masy podléhá tzv. procesu „ripassato“, kdy se na 10–15 dnů přidají napůl stlačené slupky hroznů Amarone, které zvyšují barvu a strukturu. Pravidelné lisování slupek probíhá dvakrát denně. Po lisování dochází k malolaktické fermentaci v dubových sudech, 2 až 3 roky starých, s obsahem 225, 350 a 500 litrů a různého původu, většinou z Allierského lesa. Míchání probíhá v ocelových nádržích o kapacitě 100 nebo 200 hl. Následuje zrání na ušlechtilých kalech po dobu dvanácti měsíců ve velkých francouzských dubových sudech s obsahem 350 a 500 litrů a v kádích o objemu 3 500 litrů.
Místo původu: Itálie, provincie Verona, městečko San Martino Buon Albergo
Vinařství: Azienda Agricola Musella
Biodynamický certifikát: Demeter od r. 2014
Označení: Valpolicella Ripasso DOC
Barva: intenzivní rubínově červená
Odrůda: 80 % Corvina a Corvinone – modrá odrůda z italské oblasti Benátsko patří k těm odrůdám, které mají vícero různých projevů v závislosti na vinařově práci, všeobecně lze však říci, že její vína disponují svěžestí, světlejší karmínovou barvou, výrazně ovocným charakterem (do třešní) a lehkými mandlovými, příjemně nahořklými tóny. Tříslovin nemá Corvina přebytek (tato odrůda hroznů se silnou a pevnou slupkou byla donedávna chybně považovaná za biotyp Corviny). Corvinone dodává vínu hlavně sílu a taniny. Dále 10 % Rondinella (odrůda autochtonních černých bobulí hroznů, které vínům dodávají barvu, sílu a chuť), 10 % Barbera (odrůda černých hroznů, které dodávají vínu kyselost a sílu)
Vinice: Perlar s celkovou rozlohou 7 hektarů a stářím 23 a 13 let, která se rozprostírá jihozápadně, Palazzina s celkovou rozlohou 9 hektarů a stářím 23 a 13 let se západní orientací, Monte Drago s celkovou rozlohou 4,5 hektaru a stářím 23, 22 a 21 let, orientovaná jihozápadně na kopci, který odděluje Montorio od Valle d'Illasi. Všechny vinice jsou obdělávané dle biodynamických kritérií. Sklizeň probíhá výhradně ručně od 13. září do 3. října
Roční produkce: cca 60 000 lahví
Půda: vápenec s převahou červeného železitého jílu ve vinicích Perlar a Palazzina, středně tučná směs jílu v Monte Drago a tuf (druh horniny ze sopečného popelu vyvrženého během sopečné erupce a postupem času konsolidovaného do jednolité masy)
Chuť: plná a vyvážená mezi tříslovinami a kyselostí, velmi bohatá (černý rybíz, třešně, maliny, švestky, hřebíček, tabák, čokoláda a jemný nádech bylin a koření), pikantní a dlouhotrvající závěr s ovocnou dochutí
Vůně: elegantní vůně zralých lesních plodů a koření (skořice)
Párování s jídlem: ideální k sýrům, červeným masům, zvěřině a masovým pokrmům
Doporučená teplota při podávání: 18–20 °C, po otevření doporučujeme nechat 15–30 minut nadechnout
28. listopad
24. prosinec
25. leden